A hosszú tél után egyre melegebbek, hosszabbak a nappalok. Visszatérnek és csicseregnek a madarak, illatoznak a virágok, szóval éledezik a természet. Öröm kimozdulni, sétálni, és a gyerekeknek is jót tesz, hogy többet mozoghatnak a szabadban. Már most érdemes elkezdeni a készülődést a tavasz legszebb ünnepére, a húsvétra!

1. Kertészkedjetek! A helyhiány nem akadály! Panelházban az erkélyen vagy a konyhában is jó helye lehet néhány szép virágnak. Ültethettek továbbá paprikát, paradicsomot, vagy akár fűszernövényeket, petrezselymet, oregánót, rozmaringot is. Gondozzátok, és nézzétek meg, milyen gyorsan nőnek a növények.

2. Fedezzetek fel újabb és újabb játszótereket! Budapesten nem tudjuk megunni a Vukot, szeretjük a Pom Pom meseparkot és a Ruminit is.  Margitszigeten három játszó közül is válogathattok, de a Budai várban is remek kikapcsolódást nyújt a Mátyás király játszótér.

3. Használjátok ki, ha szeles az idő, reptessetek papírsárkányt. Akár készíthettek saját kezűleg is, majd irány a park.

4. Piknikezzetek! Erre bármilyen közeli és távoli parkban találtok ideális helyet. Rakjatok tele egy kosarat mindenféle finomsággal, enni- innivalóval, és irány a természet!

5. Sétáljatok a virágzó cseresznyefák alatt! A cseresznyefa virágával nehéz versenyezni: pompás, illatos, varázslatos, ráadásul sok helyen megtalálható. A Füvészkertben minden évben megrendezik a Sakura ünnepet. 2019-ben április elején és közepén szerveznek külön programokat.

6. Etessetek kacsákat! Biztos, hogy a közelben találtok tavat, ahol az állatok örömmel fogadják az elemózsiát. A sok látogatókat vonzó helyeken speciális állateledelt is találsz.

7. Kiránduljatok spontán! Ha szép időre ébredtek, vegyétek nyakatokba a környéket, szervezzetek kirándulást akár gyalog, akár két keréken vagy tömegközlekedési eszközzel.

8. Látogassatok el egy arborétumba! Nem vitás, ilyenkor a legszebbek. Ennél jobb módja nincs is, hogy megünnepeljétek a tavaszt!

9. Ha tavasz, akkor nagytakarítás az egész lakásban. Ebbe pedig vonjátok be bátran a gyerkőcöt is. Élvezik, és fontosnak érzik magukat, ha segíthetnek. Bátran adjatok a kezükbe rongyot, szivacsot, és bízzatok rájuk olyan munkát, amit meg tudnak csinálni.

10. Készüljetek a húsvétra! A kicsik örömmel vesznek részt a lakás dekorálásában, csinosításában, a tojásfestésben, de a sütésben is.

11. Vásároljatok piacon! Érdemes felkeresni a helyi termelőket a friss zöldségekért. Külön élvezet gyönyörködni a szebbnél szebb virágokban. A gyerekek játszva ismerik meg a zöldségeket.

12. Hagyjátok a gyerekeket fára mászni! Nagyon ügyesek, nem kell izgulni miattuk, csak legyetek a közelben.

13. Menjetek állatkertbe, vadasparkba! Nézzétek meg, mennyit változott kedvenc helyetek télen. Mindig vannak újdonságok, amiket érdemes felfedezni. Nem beszélve az időközben született kis állatokról.

14. Fújjatok szappanbuborékot, sőt saját magatok is készíthettek folyadékot! Az óriás buborékot feltétlenül próbáljátok ki! Jó móka az egész családnak.

15. Ez a legjobb időszak a szabadtéri sportolásra. Már nincs hideg, de még túlságosan meleg sem. Vegyétek elő a biciklit, a rollert, a görkorcsolyát, a teniszütőt, a labdákat. Vívhattok családi csatákat, de a barátokat is kihívhatjátok.

Mielőtt hozzáfogsz kertészkedni a gyerekőccel, ezt is feltétlenül olvasd el!

Tavaszi mérgező növények a kertedben: ezektől óvd gyermekedet!