Te sem szereted, ha gyermeked egész nap a tévé képernyőjét bámulja? Imád tenni-venni, szorgosan öntözi, (öntözné, ha hagynád) kedvenc virágaidat? Nagyon hasznos nyári elfoglaltság a kertészkedés. Még akkor is, ha csupán egy erkély áll a rendelkezésedre.

Alig múlt 2 éves a fiam, amikor babot ültetett. Szorgosan öntözte, naponta megnézte, mennyit változott az ő kis kincse. Bár a bab már nincs meg, a kertészkedés iránti szenvedélye nem lankadt, és mindig van egy virág, amit ő gondozhat. Próbáld ki Te is a kertészkedést gyermekeddel, igazán örömteli elfoglaltság, és sikerélménnyel kecsegtet. Íme a haditerv!

 A stratégia:
Gondold végig, mit ültettek: lehet ez nyári virág, (jó ötlet most a muskátli), zöldség, gyógynövény, de akár egész fűszerkertet is kialakíthattok. Vedd figyelembe a terület adottságait.
Mibe ültettek? Ha van kert, akkor keríts el egy kis részt gyermekednek. Ha csak erkély áll a rendelkezésedre, a virágosláda vagy a cserép is ideális megoldás.

Szükséges hozzávalók:
Szerezz be néhány fontos és „csábító” eszközt: lehet ez egy kis kapa, ásó, vidám hangulatot árasztó öntözőkanna, cserép, kaspó, kesztyű. A lényeg: a kicsi mindenképpen az életkorának megfelelő cuccokkal kertészkedjen. Kifejezetten gyerekek számára készült kertészkedési eszközöket is vásárolhatsz.
A veszélyes szerszámokat viszont távolítsd el gyermeked közeléből, és a vegyszereket is számára elérhetetlen helyre tedd!

kertészkedés2

Amit nem árt figyelembe venni:

– Ügyelj arra, hogy csemetéd ne a legszebb ruhájában és cipőjében fogjon hozzá a kertészkedéshez. Készülj fel lelkiekben arra, hogy cuccait nem kis feladat lesz kimosni. Akár elkülöníthetsz neki néhány, már kiselejtezett holmit a kerti tevékenységekhez. Ne csodálkozz akkor sem, ha az öntözés következtében kissé vizes lesz.

– Ne rontsd el a gyerek örömét azzal, hogy nem mindent „szakszerűen” csinál. Neki a kertészkedéssel az a feladata, hogy figyelje a természetet, ismerkedjen a növényekkel, játszva tanuljon. Közben pedig számos új felfedezést tesz. Persze, magyarázhatsz neki. Abban is biztos vagyok, hogy ezt örömmel veszi.

– Engedd, hogy közelebbről megismerkedjen a földdel, a benne lévő rovarokkal. Ha akar, had építsen sárból várat. Most az a fontos, hogy élvezze a kerti tevékenységeket.

– A ténykedést feldobhatod különleges díszekkel, például kavicsokkal. Ezeket be is festhetitek, akárcsak a kaspókat. A szélforgóban is sok kicsi leli örömét.

– Ösztönözd gyermekedet, hogy rendszeresen törődjön a kertecskéjével, növényével. Ezzel a felelősségtudata is jelentősen nő. No, és örülj vele egy-egy sikernek.