Ha nyár, akkor a felszabadultsággal, az örömmel együtt itt a csípések, égések, horzsolások és az allergia időszaka. Épp ezért fontos, hogy mindig legyen kéznél – de strandoláskor, utazáskor, nyaraláskor feltétlenül! – ,  egy jól összeállított, könnyen hozzáférhető elsősegélycsomag. Szóljon az idei nyár a szórakozásról, és kerüljétek a sürgősségit!

Kiindulásként vásárolj egy előre összeállított elsősegély csomagot/dobozt, akár autós variációt. Praktikus és viszonylag olcsó megoldás. Többnyire többféle gézt, kötözőt, antibiotikus kenőcsöt, viszketés elleni szert is tartalmaz. Kiindulásnak jó, az alábbiakkal pedig érdemes feltuningolni:

Antihisztamin: A rovar és a csaláncsípés könnyen allergiás reakciókat válthat ki. A méhcsípésről nem is beszélve, az akár halálos is lehet. Mindenképpen pakolj az úti patikába antihisztamint tartalmazó készítményt, Calcimus injekciót (vényköteles), Calcium-candost. Akkor is rakj a csomagba, ha otthon a gyerkőc nem allergiás semmire. Új környezetben előfordulhatnak olyan pollenek, amikkel eddig még nem találkozott, és esetleg kellemetlen reakciókat válthatnak ki.

gyógyszerek

(Vényköteles) gyógyszerek: Gondolkodj előre! Fájdalom-, hányás- és lázcsillapítók, allergia elleni csodaszerek, utazási betegségek megelőzésére szolgáló készítmények jó, ha mindig veled vannak. Ezek többsége vényköteles. Látogasd meg a gyermek- és háziorvost, beszéld meg velük, hogy mire lehet szüksége a családnak a nyaralás alatt. Néhány tanáccsal ők is elláthatnak. A rendszeresen szedett gyógyszerekről se feledkezz meg!

Lázmérő: A nagy kánikulában hamar felmegy a gyerkőcök láza. Ha úgy érzed, hogy forró a kicsi teste, rögtön mérd meg, hogy tudd, mit kell tenned.

Naptejek: Hiába figyelmeztetnek ezer helyről, a nagy kalandok közben sokan hajlamosak megfeledkezni a nap elleni megfelelő védekezésről. Gyermeknek gondoskodj legalább 50 faktoros naptejről, és gyakran kend be. Ajánlott továbbá napozás utáni készítményeket is vinni nyaralásra, strandra. A legjobb, ha vízálló készítményt vásárolsz, mert az a fürdőzés során is védelmet nyújt. Ha napsütésben városnézésre, kirándulásra mentek, autóval, busszal, hajóval utaztok, akkor is kend végig a családot.

baba krémezése

Rovarirtó, rovarcsípés elleni szerek: Szúnyogok, kullancsok szinte minden nyaralóhelyen előfordulnak. A csípések kellemetlenné tehetik a vakációt. A legjobb, ha védekezel a szemtelen csipkelődők ellen. Vannak szúnyog-és kullancscsípés elleni krémek, ezekkel feltétlenül kend be a kicsiket. Ha a vérszívók mégis a közelükbe férkőznek, After bits kids krémmel, hűsítő kendővel csökkentheted a kellemetlen tüneteket. Már a netről is rendelhető csípés elleni elsősegélycsomag, érdemes ezt is bepakolni a gyógyszerek közé.

Kullancseltávolító kanál/csipesz: Ezzel könnyen, szakszerűen, és ami a legfontosabb, fertőződés-mentesen megszabadulhatsz a kullancstól.

Csipesz és kis nagyító: Ha a gyerkőc kibújik a cipőből a parton, vagy fürdőzés, séta közben egy kavics/szilánk belemegy a lábába, fontos mielőbb eltávolítani. Ehhez a csipesz elengedhetetlen, a nagyító pedig hatalmas segítség.

zseblámpa

Zseblámpa / fényszóró: Érdemes mindig kéznél tartani egy LED-es zseblámpát vagy fejlámpát. Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, és sokat segítenek éjszakai sérülések esetén.

Baba törlőkendő: Akkor is ajánljuk, ha már nincs rá szüksége gyermekednek. Nagyon hasznos lehet az utazás során. Kéz- és arctörlésre, kisebb koszfoltok eltávolítására is alkalmas.

Alkoholos törlőkendő: horzsolás, vágás esetén, sterilizáláskor elengedhetetlen. Használhatod bőr tisztítására, szilánkok eltávolításakor.

Törölköző: Egy tiszta törülköző, mikroszálas törlőkendő is bármikor jól jöhet. Hasznát veheted seb tisztításánál, vérzéscsillapításnál, esetleg egyszerű kézmosásnál.

Kisolló: kötelező minden elsősegély-csomagban, hisz ezzel tudod megfelelő méretűre vágni a kötszereket.