A nyár egyik igazi kincse a cseresznye. A kedves piros szemek rengeteg jótékony hatással bírnak, a többi között segítenek távol tartani a betegségeket. Igazi üdítő gyümölcs a nagy kánikulában. Továbbá a sütés-főzés során is gyakori vendég.

A piros szemek gyógyítanak
A cseresznye az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, viszont tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok gazdag forrása. Erős antioxidáns hatással rendelkezik, bőségesen tartalmaz A- és C-vitamint, valamint vasat, káliumot, mangánt, rezet. Kiemelkedő gyulladáscsökkentő, enyhíti a krónikus fájdalmat, és izomláz, ízületi bántalmak esetén is kiváló. Amennyiben fejfájással, álmatlansággal küzdünk, idegesek vagyunk, ugyancsak segítségül hívhatjuk a cseresznyét. Szívbetegeknek kifejezetten ajánljuk, továbbá erősíti a vérereket, szabályozza a vérnyomást és a pulzusszámot. Serkenti a veseműködést. Jó hír, hogy rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedési folyamatot.

Cseresznye a kozmetikában
A nyár egyik slágere a szépségápolásban ugyancsak a segítségünkre lehet, épp a már említett antioxidánsoknak köszönhetően. A bőrünk meghálálja a cseresznyés pakolást, hisz puhábbá, ragyogóbbá válik, és a ráncok eltüntetésére is alkalmas. Otthon pillanatok alatt elkészíthetjük. Nem kell hozzá más, mint kb. 20 szem cseresznye és 6 evőkanál joghurt. A gyümölcsöt turmixoljuk össze, majd jól keverjük el a joghurttal. 15-20 percig hagyjuk a bőrön. Ezt a szezon alatt többször megismételhetjük.

Cseresznye a konyhában
E kedves gyümölcs isteni sütemények alapanyaga lehet. Amennyiben egész évben szeretnénk cseresznyézni, úgy le is fagyaszthatjuk, esetleg lekvárt készíthetünk belőle. Különösen ajánljuk a cseresznyés pitét. Ne hagyjuk ki a piros szemekből készült turmixot! Nem kell mást tenned, mint 15-20 dkg cseresznyét kimagozni, és kb. 3 dl tejjel összeturmixolni. Ha édesebben szeretnéd fogyasztani, kis kanál mézet is tehetsz hozzá. Mentával, citromfűvel még finomabb ízhatást érhetünk el. Hűtve fogyasszuk, akár egy étkezést is kiválthatunk vele.