Miért ülnél otthon a kánikulában babáddal/kisgyermekeddel? Irány a strand, frissüljetek fel egy kicsit, lépjetek ki a hétköznapi szürkeségből! Nézd büszkén, ahogy gyerkőcöd tipeg a homokban, ismerkedik a vízzel, kagylót szed, vagy épp homokozik. Ő is önfeledten élvezheti a nyarat. Azért van néhány szabály, amit feltétlenül be kell tartani, ha a kicsit is magaddal viszed valamilyen fürdőhelyre! Íme, néhány tipp a felhőtlen kikapcsolódásért.

Amit érdemes magaddal vinni:

 • Vegyél egy nagy strandtáskát, hogy kényelmesen és praktikusan pakolhasd el a szükséges felszereléseket.
 • Válassz egy jó minőségű, és legalább 50-es faktorszámú napvédőt, napozás utáni krémet. Érdemes napszemüveget is minél korábban beszerezni.

baba nyári sapkában

 • Mindenképpen vigyél magaddal sapkát a kicsinek.
 • Nagy segítség lehet egy sátor vagy egy nagyobb napernyő, amit leszúrhatsz a fűbe.baba homokozikstrandlabda
 • Homokozó, strandlabda, öntöző, egyéb vízi játék szintén kerüljön a csomagba!
 • Legalább 4-5 törölköző, egy nagy pléd feltétlen legyen nálad.
 • A 2-3 éveseknek az úszógumi és a karúszó sokat segíthet.hűtőtáska
 • Nagyon jó szolgálatot tesz a hűtőtáska, amibe gyermeked ételét, italát teheted, és a termosz is csodákra képes még a legforróbb napokon is. A gyümölcs szomjoltónak kiváló, így tedd azt is a hűtőtáskába.
 • Pelenka, úszópelenka, lemosó, kéztörlő ugyancsak kerüljön a csomagba.
 • Remélhetőleg nem lesz rá szükség, de az elsősegély-felszerelés legyen nála.
 • A hosszú ujjú, lenge felső véd a leégéstől, a strandcipő/papucs pedig a balesetektől.

 baba játszik a strandon

baba lábak

Így verj tábort!
Érkezéskor olyan helyet keress, ahol a naptól viszonylag jól tudod óvni csemetédet. Ügyelj a hely tisztaságára, és jó, ha nem nyüzsögnek rengetegen körülöttetek, hogy a kicsi aludni, pihenni is tudjon. A köves részeket mellőzd, hisz ott gyermeked – ha tud már menni – könnyen eleshet, megsérülhet.

baba pancsol

Tippek fürdőzéshez       
Mindig a gyermek életkorának megfelelő medencét, strandrészt válaszd. Babát 1 éves kor alatt inkább csak természetes vízbe, vagy babapancsolóba vidd, ott kisebb a fertőzés esélye. Hagyd, hadd fedezze fel a vizet, hadd fürdőzzön kedvére. Az egész kicsikét tartsd a karodban, locsold le, a lényeg, hogy mindig biztonságban érezze magát. Ne gázolj be vele túl mély vízbe! Az pedig természetes, hogy elsőre furcsának találja az új közeget, hisz minden más, mint otthon… Próbáld megóvni csemetédet attól, hogy víz menjen a szemébe. Ha mégis belekerül, töröld ki rögtön. Ne feledkezz meg az úszóplenkáról, vannak olyan strandok, ahol kötelező használni.
A baba soha ne maradjon sokáig a vízben. Ha elkezd reszketni, vagy kékes lesz a szája, feltétlenül vidd ki.

 baba krémezése

Védekezés a nap ellen
Babákkal, kisgyerekekkel tényleg nagyon fontos, hogy betartsd: délelőtt 11 és15 óra között kerüld a napot! Ne feledd, hogy a víz és a homok még jobban visszaveri a nap sugarait, így sokkal könnyebb leégni. Az ernyő sokat segít a nap elleni védekezésben, ám hosszabb időre a sátor a jobb megoldás. Ott ráadásul meg is tudod szoptatni a babát. Ne feledd, rendszeresen kell kenni naptejjel a csöppséget.

homokozó

Így szórakozzatok
Fürdés és alvás között foglald le gyermekedet. Építsetek homokvárat, temesd be a kicsi lábát homokkal. A labda is mindig jól jön. Vigyél magaddal néhány műanyag halacskát: e játék a parton és a vízben is elszórakoztatja a csöppséget.