Ezekben a napokban is zajlik a beszoktatás az óvodákba, a bölcsődékbe, ami komoly változásokat hozhat a családok életében, mivel sok anyuka ilyenkor tér vissza a munka világába. Az otthon töltött évek alatt a munkaerőpiac átalakult, emiatt rengeteg kérdés nyomaszthatja a munkába való visszatérésre készülő nőket. Nem kell megijedni, összegyűjtöttünk néhány hasznos szakértői tanácsot, hogy könnyebben vedd az akadályokat!

1. Jelezd a főnöknek, szeretnél visszamenni!

A munka törvénye meghatározza, hogy kötelesek visszavenni a céghez a régi munkakörödbe, de előtte az évek során összegyűlt szabadságodat is ki kell venned. Ezért is fontos, hogy időben jelezd a visszatérési szándékodat, így fel tudod mérni a munkahelyed reakcióját és dönteni tudsz a hogyan továbbról. Figyelj arra, hogy a munkaszerződésedet illető változtatásokat csak közös megegyezéssel változtathattok meg.

2. Kezdj el új dolgokat tanulni!

A kicsivel otthon töltött idő alatt rájöttél, hogy nem akarod már a korábbi munkádat végezni, és valami újat tanulnál? Jó tudni, hogy az állam 2 OKJ-s képzést finanszíroz számodra nappali vagy esti tagozaton. Nappali szakot 25 éves korodig kezdheted meg, míg az esti képzést munka vagy akár gyermeked mellett, heti pár napos elfoglaltsággal végezhetsz. Az állam által ingyenesen támogatott képzéseknek pedig a szakképzési portálokon tudsz utánajárni. Nem késtél le semmiről, mert szeptemberben még vannak szabad helyek, de igyekezned kell.

3. Keress új munkát!

Tegyük fel nem úgy váltatok el a munkahelyedtől, hogy repeső boldogsággal fogadták gyermekvállalásodat, akkor kénytelen vagy új munkát keresni. Először is ne ess kétségbe! Gondold át, hogy milyen szakterületekhez értesz, milyen munkakörben dolgoznál szívesen és kezdj kutatómunkába! Készíts egy listát a szóba jöhető cégek elérhetőségeivel és frissítsd fel az önéletrajzodat. Térj el a sablon önéletrajzoktól! A korábbi munkahelyek résznél pedig a megszerzett kompetenciákat, a tapasztalatokat és az eredményeidet emeld ki. Nem javaslom, hogy letagadd gyermekeddel otthon töltött időt, mert úgyis kiderül. Kereshetsz teljes, részmunkaidős munkát, vagy akár home office jellegűt is, a lényeg, hogy ne add fel! Kérdezd meg ismerőseidet is, hogy tudnak-e valamilyen lehetőségről. Merj kérdezni!Ne érezd magad rosszul! Te is ugyanolyan értékes munkaerő vagy, csak megváltozott az élethelyzeted!

4. Készülj az állásinterjúra!

Megcsörren a telefon és állásinterjúra hívnak egy céghez. Egyeztess időpontot, majd kérd meg a telefonálót, hogy küldjön egy emlékeztető emailt az interjú helyéről, idejéről. Ez azért fontos, mert az elküldött jelentkezéseid között megkeresheted, hogy milyen munkakörre jelentkeztél. Készülj fel, nézz utána a cégnek, az ellátandó munkakörnek és az iparági sajátosságoknak, újdonságoknak. Legyél mosolygós és magabiztos, tudod az első benyomás megismételhetetlen!

5. Tanulj nyelveket!

Az otthon töltött idő alatt hasznos, ha meglévő nyelvtudásodat fejleszted, vagy új nyelvet sajátítasz el. Tudom nem könnyű összeegyeztetni a kicsi melletti időt a tanulással, de akár főzés közben tabletről is hallgathatsz nyelvi hanganyagokat, és kereshetsz olyan személyt, akivel gyakorolni tudjátok a kommunikációt.

6. Kezdj saját vállalkozásba!

Könnyen megeshet, hogy rájöttél az otthon töltött idő alatt: nem szeretnél már visszamenni a céghez, hanem saját vállalkozásba kezdenél. A társadalom, vele együtt szüleink, a biztos fizetéssel járó alkalmazotti létre nevelték gyermekeiket, éppen ezért nehéz, és nem mindenki alkalmas arra, hogy a vállalkozói léttel járó “anyagi bizonytalanságot”kezelni tudja. Ha eldöntötted, hogy vállalkozni akarsz kezdj piackutatásba, és találd meg azt a területet, amivel foglalkozni szeretnél és a piacon kereslet van rá.

7. Ha másképp nem megy, irány külföld!

Lehet nincs más választásod, mint elhagyni hazánkat és családoddal együtt külföldre költözni. Mielőtt így döntesz, nézz utána alaposan a kiválasztott ország foglalkoztatási és letelepedési törvényeinek, hogy ne külhonban érjenek meglepetések. Számtalan kérdés van, amire választ kell találnod, de indulás előtt tájékozódj a lehetőségeidről és gyermeked tanulási lehetőségeiről.

Fotó forrása: freepik.com