Azt mondják, a természet a barátunk, mégis tartogathat kellemetlen meglepetéseket. Bizonyos szoba- és kerti növények ugyanis érintés esetén bőrgyulladást, fogyasztás esetén pedig emésztési problémákat is okozhatnak. Különös odafigyelést igényelnek zöld cimboráink akkor, ha háztartásunkban kisgyerekek is vannak.

Szívesen osztjuk meg otthonunkat zöld lakótársakkal, hiszen a szobanövények köztudottan rengeteg hasznos tulajdonsággal bírnak: megkötik a háztartási vegyszerekből származó méreganyagokat, oxigént termelnek, és nem utolsósorban lakásunk díszeit alkotják. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy bizonyos növényfajok lenyelés, sőt érintés esetén is rejtett veszélyeket hordozhatnak. A veszély mértéke függ a növény korától, a helyi időjárási viszonyoktól, és attól is, hogy a növény mely részeiben található több méreganyag. Mindenképp érdemes azonban megfontolni az alábbi tanácsokat.

Hogyan kerülhető el a növénymérgezés?

  • Ismerjük meg alaposan lakásunk, kertünk növényeit, legyünk képesek őket elkülöníteni névről és látásból!
  • Még véletlenül se fogyasszunk kertünkből, telkünkről szedett vad növényeket és gombákat!
  • Korán tanítsuk meg gyermekünknek, hogy növényeket ne vegyen a szájába! Kisbabáknál és kisgyereknél figyeljünk oda, hogy a szobanövényeket ne érhessék el!
  • Ne engedjük a gyerekeknek azt sem, hogy virágok nektárját édességként fogyasszák, vagy különböző levelekből „teát” készítsenek!
  • Vigyázat! A növényekből sütés vagy főzés esetén sem távozik a méreganyag. Az égő növények füstje is veszélyes lehet, tartózkodjunk tőle!

Tavaszi mérgező növények:

  • Nárcisz:

A kedves, sárga virágú nárcisz a tavasz első hírnöke. A leve izgatja a bőrt, pirosodást, viszketést okozhat. A hagymáját könnyű összekeverni a vöröshagymával. Elfogyasztva hányás, hasmenés, ájulás és bénulás jelentkezhet.

  • Gyöngyvirág

A bájos, kellemes illatú gyöngyvirág akár halált is okozhat. Ha medvehagymást szedsz, légy résen, mert könnyen összetéveszthető a gyilkos gyöngyvirággal. A medvehagyma-virág kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik. A gyilkos gyöngyvirág virágai pedig harang alakúak, a szár mentén nőnek. A növény szívre ható mérget tartalmaz.

  • Primula

A színes primulának vagy kankalinnak a hajtása és a levele is mérgező. Ha valaki hozzáér, kivörösödhet a bőre, hólyag képződhet rajta, és még viszketést is okozhat. Ha a virág hozzáér a bőrhöz, rögtön le kell mosni bő, meleg vízzel.

  • Leander

Mivel könnyű gondozni, és mutatós, nagyon népszerű, ám minden része mérgező. Figyelj arra, hogy a növény nedve semmilyen körülmények között ne érintkezzen a bőrrel. Enyhébb esetben kellemetlen tüneteket okozhat, így fejfájást, szédülést, hányást, súlyosabb esetekben szívbénulást, keringési zavarokat.

  • Pünkösdi rózsa

A pünkösdi vagy babarózsát régebben bájitalokba is használták, az angolok a szépség tálkája elnevezéssel illetik. Hányást, hasmenést, remegést okozhat, gyulladást, rohamokat válthat ki.