Így készüljünk fel az ünnepekre gyerekekkel a pszichológus szerint


Húsvéti podcast: sonkafőzés, tojásfestési praktikák, terülj-terülj asztalkám
Tojásfestés, locsolkodás, sütés-főzés, régi hagyományok, új szokások: a húsvét kiemelkedik a tavaszi ünnepek sorából. Már hetekkel korábban elkezdjük a készülődést, csinosítgatjuk a lakást, kifújt tojásokat pingálunk, amiket barkára aggatunk, a gyerekekkel locsolóverseket tanulunk, sütünk-főzünk. Milyen volt régen az ünnep, vajon milyen lesz most, a koronavírus-járvány kellős közepén, barátoktól, rokonoktól távol? Ezekről beszélgetett az Anyanet új, ünnepi podcastjéban Bozóki Judit, Frankó Ágnes, a Lábnyomok bloggere és Papp Cecília.
Egy kis nosztalgia
– Apukám szódásszifonnal ébresztett minden húsvéthétfőn, a paplan alá kaptam jó nagy adag szódavizet, és körbe-körbe kergetett a lakásban – mesélte Ági a régi húsvétokról. – Ezt nagyon élveztem, és annyira megmaradt bennem, hogy ez az első, ami a húsvétról mindig beugrik.
– Balatonalmádiában laktunk, amikor a gyerekeim kicsik voltak – mesélte Judit. – A kertünkben dugdostam el a csokitojásokat. Szerettem volna levideózni a gyerekeket, ahogy megtalálják a csokikat, de elfelejtettem bekapcsolni a kamerát. Már sok tojást megtaláltak, amikor közöltem velük, hogy rakják vissza mindet, és kezdjék előlről a keresést. Ezt a gyerekek a mai napig emlegetik.
A podcastet itt is meg tudod hallgatni!
Kreatívkodás mesterfokon
– Nekem a tavasz az újjászületés időszaka – vallja Ági. – Ilyenkor sokkal kreatívabb vagyok, és a húsvét az első alkalom, amikor ezt meg is mutathatom akár tojásfestés, akár dekorálás formájában. Kikerülnek a húsvéti kopogtatók, előkerülnek a nyuszik, a barka pedig már ott van a vázában, arra is akasztunk tojásokat. Fűfejet készítünk a lányokkal: ügyesen megtört tojáshéjba rakunk földet, abba pedig búzát szórunk. A tojásra két szemet rajzolunk.
A tojáshéj sokféle szolgálatot tehet, ültethetünk bele fűszernövényeket, sőt akár mécsestartót is készíthetünk belőle.


Húsvéti terülj-terülj asztalkám
Sonka nélkül a legtöbb családban nincs húsvét. A siker titka a megfelelő alapanyag kiválasztása, mivel a bőség zavarával küzdünk. Főzés előtt érdemes a sonkát beáztatni, főleg, ha túl sós. Itt adunk ötleteket, ha nem tudnád, milyet vegyél, vagy hogy főzd meg, hogy tényleg ízletes és omlós legyen.
Nehogy kiöntsd a sonka főzőlevét, hisz aranyat ér! Megfőzheted benne a tojásokat – ahogy régen anyáink, nagyanyáink is tették-, hisz sokkal ízletesebb lesz. Ha még mindig marad lé, használd fel bablevesbe, lencsefőzelékbe vagy töltött káposztába. A maradék sonkából pedig az ünnep másnapján vagy utána sonkás tésztát készíthetsz. Jól megy a sonka mellé a tojássaláta, a hidegtálon kifejezetten jól mutatnak a kreatív változatok. A töltött tojásból is készíthetsz aranyos csibéket. A torma szintén nélkülözhetetlen húsvétkor. Minden formában kitűnő, ecetesen, majonézzel különösen finom.


A legfinomabb húsvéti sütemények szerintünk:
A sütik közül az elmúlt években sok családban vált az ünnepi asztal elengedhetetlen részéve a répatorta. Készítheted mascarponéval, cukormázzal, csokival leöntve, sőt muffinformában is megsütheted.
Ági kedvenc répatortája:
Hozzávalók:
- 4 és fél dl durván lereszelt sárgarépa
- 4 db tojás
- 3 dl barna cukor
- 3 dl liszt
- 3 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl étolaj
- opcionális: 1 marék durvára darált dió
A mázhoz:
- 1/2 db citom leve
- 8 kanál porcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat keverd össze egy nagy tálban. Ha szeretnéd, egy marék durvára darált dióval is gazdagíthatod.
Öntsd kapcsos tortaformába a kissé bizarrul kinéző masszát, és 40-50 percig süsd az alsó rácson. Ha nagyon égne a teteje, le is takarhatod az utolsó 15 percben. Egy-két citrom levét keverd ki annyi porcukorral, hogy sűrű, fehér masszát kapj. Ezt kend a kihűlt tortára, amit aztán marcipánból készült répával vagy citromfű levelével díszíthetsz.
Még több süti:
A narancsos, üdítős (Fanta) szelet jó kiadós és megunhatatlan, akárcsak a kókuszkocka, de aprsósüteményekkel, linzerekkel is készülhetsz. Sok helyen kerül az asztalra húsvétkor is bejgli. A kalácssütés a reneszánszát éli, érdemes otthon is megpróbálkozni vele. A kuglóf sokkal egyszerűbb, főleg a kevert tésztás változat, amit gyorsan összeállítasz, és nem kell keleszteni, dagasztani. A dán kuglóf pofonegyszerű, a tésztába olaj is kerül, így napok múlva is puha lesz. Márványozhatod, és feldobhatod magvakkal, csokival, aszalványokkal.
Dán kuglóf receptje – ahogy Judit készíti
Hozzávalók:
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 5 db tojás
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- mazsola, dió, apróra vágott csoki, mandula, mogyoró
Az elkészítése:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a sárgákat keverd ki jól a cukorral, az olajjal, a vízzel. Az átszitált lisztet vegyítsd a sütőporral, végül laza mozdulatokkal forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint tehetsz bele csokit, aszalványokat, magvakat.
Egy vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába vagy bármilyen kisebb méretű tepsibe egyengesd a massza háromnegyedét. A maradékba keverj kakaót, és öntsd a sárga tésztára. Villával keverd össze, azaz márványozd. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 40 percig. A sütési idő a forma nagyságától, a tészta vastagságától függően változhat. Mielőtt kiveszed a sütőből, teszteld tűpróbával. Szúrj bele egy hegyes tűt, ha nem ragad rá massza, biztosan átsült.


Tojásfestés mesterien kreatívan
A kecskeméti Zsigóné Kati az országja nyuszija, de hivatalosan is a világ legjobb tojásdíszítőinek egyike. Vannak felbecsülhetetlen értékű alkotásai is. A húsvétot rengeteg munkával várja. Néhány gondolat a népi iparművésztől:
– Többféle technikát használok, 30 díszítési móddal dolgozom, ebből 28-at játszva megcsinálok. Több mint 300 féle hímes tojást készítek. Hoznak hozzám különleges tojásokat, így papagáj-, teknős- gyöngytyúk, emu- vagy strucctojást is. Amikor ezeket meglátom, mindig nagy hév fog el, mert cikáznak a gondolataim, hogy az 5000 általam ismert mintából melyiket is tegyem rá. A tojás és a locsolkodás is termékenységi jelentéssel bír. Azért locsolnak meg minket, nőket, hogy szépek és termékenyek legyünk. Húsvét utáni kedden már elkezdem díszíteni a tojásokat, és folytatom egész évben. A megszállottja vagyok, nagyon szeretem. Az ünnepeket fordítsuk saját javunkra. Most a vírus miatt otthon vagyunk, ez remek időszak a tojásdíszítésre. A hölgyek hívják össze a családot, fessenek együtt tojást, közben beszélgessenek, kacagjanak jókat. A gyerekeknek ez felejthetetlen emlék lesz.


Ha nem is tudsz olyan szép tojásokat pingálni, mint Zsigóné Kati, próbálkozhatsz kreatív módszerekkel. Használhatsz például a díszítéshez régi körömlakkot. Kipróbálhatod rizzsel, hagymalével is a festést, sőt a hagyományos írókázást is. Ha az egyszerűség híve vagy, filctollal rajzolj különféle mintákat a tojásra. Amennyiben előnyben részesíted a természetességet, piros tojást céklával, sárgát kurkumával, kéket vörös káposztával, zöldet spenóttal festhetsz.


Locsolkodás régen és koronavírus alatt
Az idei húsvét nem a rokonlátogatásokról, a vendégfogadásról szól. Így a nagy locsolkodás is elmarad. Sok helyen sajnos ki is halt ez a szokás, pedig megvolt a maga bája. Falun azonban még mindig megadják a módját, gyakran kútból húzott vízzel vagy szódásszifonnal, esetleg tűzolták segítségével lolcsolják meg az urak a hölgyeket. A koronavírus alatt az online locsolkodás is egyre nagyobb teret hódít. A fiúk, férfiak versekkel, üzenetekkel kedveskednek a lányoknak, asszonyoknak. Régen a locsolkodókat sós finomságokkal is meglepték a hölgyek. A sajtos rúd mindig remek választás, amit a házi locsolók is megérdemelnek.
Judit sajtos rúd receptje:
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 12 dkg sajt
- 1 db tojás
- só
Elkészítése:
A tésztát érdemes a sütés előtti napon összeállítani. A túrót rakd egy tálba, add hozzá a vajat, a lisztet, és ízlés szerinti sót, majd gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta lejön a kezedről, és elválik az edény falától. Letakarva pihentesd a hűtőben. Ezt követően nyújtsd ki, és háromszor hajtogasd meg. A tésztát képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felső részét a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Minden hajtogatás között pihentesd a tésztát 15-20 percig. (A hajtogatást akár el is hagyhatod, de jót tesz a tésztának, réteges lesz tőle.) A tojást verd fel villával, kend meg vele a tésztát. Vágd fel ízlés szerint, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét szórd meg reszelt sajttal. Redd előmelegített sütőbe, és 250 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. A második tepsi rudat már kevesebb ideig kell sütnöd. Fontos a magas hőfok, különben a tészta kiszárad.
Tipp: a tehéntúrót részben vagy akár egészben juhtúróval is helyettesítheted.
Húsvétkor a dekorálásnak is add meg a módját! Ügyelj a tálalásra. Sokat dobhatsz az asztalon, ha szalvétából nyuszit hajtogatsz. Jó készülődést!
Ha még több sütit készítenél, innen is biztosan tudsz válogatni!
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!
Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/anyanetmagazin/
2 Hozzászólás
5
4.5
Comments are closed.