Tojásfestés, locsolkodás, sütés-főzés, régi hagyományok, új szokások: a húsvét kiemelkedik a tavaszi ünnepek sorából. Már hetekkel korábban elkezdjük a készülődést, csinosítgatjuk a lakást, kifújt tojásokat pingálunk, amiket barkára aggatunk, a gyerekekkel locsolóverseket tanulunk, sütünk-főzünk. Milyen volt régen az ünnep, vajon milyen lesz most, a koronavírus-járvány kellős közepén, barátoktól, rokonoktól távol? Ezekről beszélgetett az Anyanet új, ünnepi podcastjéban Bozóki Judit, Frankó Ágnes, a Lábnyomok bloggere és Papp Cecília.

Egy kis nosztalgia

– Apukám szódásszifonnal ébresztett minden húsvéthétfőn, a paplan alá kaptam jó nagy adag szódavizet, és körbe-körbe kergetett a lakásban – mesélte Ági a régi húsvétokról. – Ezt nagyon élveztem, és annyira megmaradt bennem, hogy ez az első, ami a húsvétról mindig beugrik.

– Balatonalmádiában laktunk, amikor a gyerekeim kicsik voltak – mesélte Judit. – A kertünkben dugdostam el a csokitojásokat. Szerettem volna levideózni a gyerekeket, ahogy megtalálják a csokikat, de elfelejtettem bekapcsolni a kamerát. Már sok tojást megtaláltak, amikor közöltem velük, hogy rakják vissza mindet, és kezdjék előlről a keresést. Ezt a gyerekek a mai napig emlegetik.

A podcastet itt is meg tudod hallgatni! 


Kreatívkodás mesterfokon

–  Nekem a tavasz az újjászületés időszaka – vallja Ági. – Ilyenkor sokkal kreatívabb vagyok, és a húsvét az első alkalom, amikor ezt meg is mutathatom akár tojásfestés, akár dekorálás formájában. Kikerülnek a húsvéti kopogtatók, előkerülnek a nyuszik, a barka pedig már ott van a vázában, arra is akasztunk tojásokat. Fűfejet készítünk a lányokkal: ügyesen megtört tojáshéjba rakunk földet, abba pedig búzát szórunk. A tojásra két szemet rajzolunk.
A tojáshéj sokféle szolgálatot tehet, ültethetünk bele fűszernövényeket, sőt akár mécsestartót is készíthetünk belőle.

A tojásokat dekoratívan is tálalhatjuk

Húsvéti terülj-terülj asztalkám

Sonka  nélkül a legtöbb családban nincs húsvét. A siker titka a megfelelő alapanyag kiválasztása, mivel a bőség zavarával küzdünk. Főzés előtt érdemes a sonkát beáztatni, főleg, ha túl sós. Itt adunk ötleteket, ha nem tudnád, milyet vegyél, vagy hogy főzd meg, hogy tényleg ízletes és omlós legyen.
Nehogy kiöntsd a sonka főzőlevét, hisz aranyat ér! Megfőzheted benne a tojásokat – ahogy régen anyáink, nagyanyáink is tették-, hisz sokkal ízletesebb lesz. Ha még mindig marad lé, használd fel bablevesbe, lencsefőzelékbe vagy töltött káposztába. A maradék sonkából pedig az ünnep másnapján vagy utána sonkás tésztát készíthetsz. Jól megy a sonka mellé a tojássaláta, a hidegtálon kifejezetten jól mutatnak a kreatív változatok. A töltött tojásból is készíthetsz aranyos csibéket. A torma szintén nélkülözhetetlen húsvétkor. Minden formában kitűnő, ecetesen, majonézzel különösen finom.

Ági mennyei répatortája cukormázzal: finom és látványos

A legfinomabb húsvéti sütemények szerintünk: 

A sütik közül az elmúlt években sok családban vált az ünnepi asztal elengedhetetlen részéve a répatorta. Készítheted mascarponéval, cukormázzal, csokival leöntve, sőt muffinformában is megsütheted.

Ági kedvenc répatortája:

Hozzávalók:

  • 4 és fél dl durván lereszelt sárgarépa
  • 4 db tojás
  • 3 dl barna cukor
  • 3 dl liszt
  • 3 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl étolaj
  • opcionális: 1 marék durvára darált dió

A mázhoz:

  • 1/2 db citom leve
  • 8 kanál porcukor

Elkészítés:

A hozzávalókat keverd össze egy nagy tálban. Ha szeretnéd, egy marék durvára darált dióval is gazdagíthatod.

Öntsd kapcsos tortaformába a kissé bizarrul kinéző masszát, és 40-50 percig süsd az alsó rácson. Ha nagyon égne a teteje, le is takarhatod az utolsó 15 percben. Egy-két citrom levét keverd ki annyi porcukorral, hogy sűrű, fehér masszát kapj. Ezt kend a kihűlt tortára, amit aztán marcipánból készült répával vagy citromfű levelével díszíthetsz.

Még több süti: 

A narancsos, üdítős (Fanta) szelet jó kiadós és megunhatatlan, akárcsak a kókuszkocka, de aprsósüteményekkel, linzerekkel is készülhetsz. Sok helyen kerül az asztalra húsvétkor is bejgli. A kalácssütés a reneszánszát éli, érdemes otthon is megpróbálkozni vele. A kuglóf sokkal egyszerűbb, főleg a kevert tésztás változat, amit gyorsan összeállítasz, és nem kell keleszteni, dagasztani. A dán kuglóf pofonegyszerű, a tésztába olaj is kerül, így napok múlva is puha lesz. Márványozhatod, és feldobhatod magvakkal, csokival, aszalványokkal.

Dán kuglóf receptje – ahogy Judit készíti

Hozzávalók: 

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • mazsola, dió, apróra vágott csoki, mandula, mogyoró

Az elkészítése: 

A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a sárgákat keverd ki jól a cukorral, az olajjal, a vízzel. Az átszitált lisztet vegyítsd a sütőporral, végül laza mozdulatokkal forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ízlés szerint tehetsz bele csokit, aszalványokat, magvakat.
Egy vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába vagy bármilyen kisebb méretű tepsibe egyengesd a massza háromnegyedét. A maradékba keverj kakaót, és öntsd a sárga tésztára. Villával keverd össze, azaz márványozd. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 40 percig. A sütési idő a forma nagyságától, a tészta vastagságától függően változhat. Mielőtt kiveszed a sütőből, teszteld tűpróbával. Szúrj bele egy hegyes tűt, ha nem ragad rá massza, biztosan átsült.

Zsigóné Kati a világ egyik legjobb tojásdíszítője

Tojásfestés mesterien kreatívan

A kecskeméti Zsigóné Kati  az országja nyuszija, de hivatalosan is a világ legjobb tojásdíszítőinek egyike. Vannak felbecsülhetetlen értékű alkotásai is. A húsvétot rengeteg munkával várja. Néhány gondolat a népi iparművésztől:
– Többféle technikát használok, 30 díszítési móddal dolgozom, ebből 28-at játszva megcsinálok. Több mint 300 féle hímes tojást készítek. Hoznak hozzám különleges tojásokat, így papagáj-, teknős- gyöngytyúk, emu- vagy strucctojást is. Amikor ezeket meglátom, mindig nagy hév fog el, mert cikáznak a gondolataim, hogy az 5000 általam ismert mintából melyiket is tegyem rá. A tojás és a locsolkodás is termékenységi jelentéssel bír. Azért locsolnak meg minket, nőket, hogy szépek és termékenyek legyünk. Húsvét utáni kedden már elkezdem díszíteni a tojásokat, és folytatom egész évben. A megszállottja vagyok, nagyon szeretem. Az ünnepeket fordítsuk saját javunkra. Most a vírus miatt otthon vagyunk, ez remek időszak a tojásdíszítésre. A hölgyek hívják össze a családot, fessenek együtt tojást, közben beszélgessenek, kacagjanak jókat. A gyerekeknek ez felejthetetlen emlék lesz.

A hagymalevéllel festett, díszített tojások nagyon dekoratívak.

Ha nem is tudsz olyan szép tojásokat pingálni, mint Zsigóné Kati, próbálkozhatsz kreatív módszerekkel. Használhatsz például a díszítéshez régi körömlakkot. Kipróbálhatod rizzsel, hagymalével is a festést, sőt a hagyományos  írókázást is. Ha az egyszerűség híve vagy, filctollal rajzolj különféle mintákat a tojásra. Amennyiben előnyben részesíted a természetességet, piros tojást céklával, sárgát kurkumával, kéket vörös káposztával, zöldet spenóttal festhetsz.

A megszokott formában idén elmarad a hollókői locsolkodás is. Fotó: MTI

Locsolkodás régen és koronavírus alatt

Az idei húsvét nem a rokonlátogatásokról, a vendégfogadásról szól. Így a nagy locsolkodás is elmarad. Sok helyen sajnos ki is halt ez a szokás, pedig megvolt a maga bája. Falun azonban még mindig megadják a módját, gyakran kútból húzott vízzel vagy szódásszifonnal, esetleg tűzolták segítségével lolcsolják meg az urak a hölgyeket. A koronavírus alatt az online locsolkodás is egyre nagyobb teret hódít. A fiúk, férfiak versekkel, üzenetekkel kedveskednek a lányoknak, asszonyoknak. Régen a locsolkodókat sós finomságokkal is meglepték a hölgyek. A sajtos rúd mindig remek választás, amit a házi locsolók is megérdemelnek.

Judit sajtos rúd receptje:

Hozzávalók: 

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg sajt
  • 1 db tojás

Elkészítése: 

A tésztát érdemes a sütés előtti napon összeállítani. A túrót rakd egy tálba, add hozzá a vajat, a lisztet, és ízlés szerinti sót, majd gyúrd össze. Akkor jó, ha a tészta lejön a kezedről, és elválik az edény falától. Letakarva pihentesd a hűtőben. Ezt követően nyújtsd ki, és háromszor hajtogasd meg. A tésztát képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felső részét a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Minden hajtogatás között pihentesd a tésztát 15-20 percig. (A hajtogatást akár el is hagyhatod, de jót tesz a tésztának, réteges lesz tőle.) A tojást verd fel villával, kend meg vele a tésztát. Vágd fel ízlés szerint, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét szórd meg reszelt sajttal. Redd előmelegített sütőbe, és 250 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. A második tepsi rudat már kevesebb ideig kell sütnöd. Fontos a magas hőfok, különben a tészta kiszárad.
Tipp: a tehéntúrót részben vagy akár egészben juhtúróval is helyettesítheted.

Húsvétkor a dekorálásnak is add meg a módját! Ügyelj a tálalásra. Sokat dobhatsz az asztalon, ha szalvétából nyuszit hajtogatsz. Jó készülődést!

Ha még több sütit készítenél, innen is biztosan tudsz válogatni!

A répatortától a kuglófig: a legfinomabb húsvéti sütemények

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/