Már a nagyanyáink, sőt dédanyáink is szívesen festették a húsvéti tojást hagymahéjjal. Olcsó, természetes, és a végeredmény is mutatós. A hagymahéjtól függően csodás vöröses, barnás árnyalatokat készíthetsz. Ne izgulj, a hagyma ízét nem érzed majd a tojásokon, ráadásul a fehérje sem színeződik el. Gyerkőcöket is bevonhatsz a munkába, élvezni fogják, és büszkén dicsekednek majd a mutatós húsvéti tojásokkal.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 8-10 hagyma héja
  • nylon harisnya
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • virágok, petrezselyem-, zellerlevél

Ez is hasznos lehet festés előtt:  így fújd ki a tojásokat!

Elkészítése:

Festés előtt a tojásokat alaposan mosd meg, majd óvatosan töröld szárazra! A harisnyát vágd akkora darabokra, hogy a tojásokat befedjék. A virágot, zöldségleveleket is érdemes leöblíteni, hogy jobban tapadjanak. Ezeket simítsd a tojásokra, majd szorosan húzd rájuk a harisnyát, a végeknél szorosan kösd át madzaggal vagy cérnával.

A hagymahéjakat rakd egy nagyobb edénybe. Ha sötétebb, intenzívebb színt szeretnél kapni, érdemes többet beletenni, illetve lilahagyma héját is használhatod a festéshez. Pakold a tojásokat a hagymahéjra, és öntsd le annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. Szórj a lébe sót, hogy ne repedjen a tojáshéj, és önts hozzá ecetet.

Főzd a tojásokat a forrástól számítva 10-12 percig, majd húzd le a tűzről. Azt mindenképp érdemes megvárni, míg a lében kihűlnek a tojások. Ha szeretnéd, tovább is festheted. Amikor már szép a színük, öblítsd le hideg vízzel, szedd le a tojásokról a harisnyát majd a leveleket. Kend át mindegyiket zsírral, hogy szép fényesek legyenek.

Próbálj ki más hasonló módszereket is!

A természetes tojásfestés ma jobban hódít, mint valaha. A konyhádban megtalálható fűszerekből, zöldségekből könnyen készíthetsz festékeket.

Tojásfestés házilag: a legjobb színezőanyagok a természetből