Eddig a boltban vásároltad a tojásfestéket, de szívesen váltanál természetes színezőre? Ezek az ősrégi praktikák generációról generációra öröklődnek, már nagyanyáink is így tették színesebbé a húsvétot. Mivel 100 százalékig természetes anyagok, nyugodtan megeheted a bennük áztatott tojásokat. A végeredménnyel garantáltan elégedett leszel.

Fontos, hogy a tojásokat főzés előtt alaposan tisztítsd meg mosogatószerrel. Így zsírtalanítod őket, és egyenletesebben befogja majd a festék.  Minél tovább a lében maradnak, annál sötétebbek lesznek. Akár egy egész éjszakán át is áztathatod a tojásokat. Mutatjuk a legjobb trükköket!

Piros tojás
3 cékla, apróra vágva
4 csésze víz
2 evőkanál ecet

A hozzávalókat dobd egy lábosba, majd főzd 20 percig. Szűrd le, tedd a festéket egy edénykébe, és mehetnek is bele a tojások.

Sárga tojás
2 evőkanál kurkuma
3 csésze víz
2 evőkanál ecet

Tedd egy edénybe a hozzávalókat, majd főzd 15 percig. Öntsd a festéket egy tálkába. Ne lepődj meg, ha kicsit pépes lesz. Áztasd benne a tojásokat.

Kék tojás
1/2 vörös káposzta, apróra vágva
6 csésze víz
2 evőkanál ecet
1/2 kávéskanál szódabikarbóna

A káposztát, a vizet és az ecetet forrald össze, főzd 15 percig. Szűrd le a festéket. Ha nem találod elég kéknek, add hozzá a szódabikarbónát.

Barna tojás
12 hagyma – vörös és lila vegyesen
4 és 1/2 csésze víz
3 evőkanál ecet

Távolítsd el a hagyma héját, dobd rozsdamentes fazékba, öntsd le vízzel, add hozzá az ecetet, forrald fel. Ha a víz lobog, rakd bele a tojásokat, és kis lángon főzd 10 percig. Ekkor vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd a tojásokat a fazékban kihűlni.

Zöld
1 csésze apróra vágott spenót
1 evőkanál ecet
Tedd a spenótot egy fazék forró vízbe, és főzd fél óráig, amíg a víz sárga-zöld lesz. Öntsd a színes folyadékot egy tálba, és add hozzá az ecetet. Tedd bele a tojásokat, és több órán keresztül hagyd a folyadékban.

Hagymahéjjal is meseszép tojásokat festhettek. Íme, a régi praktika. 

Az egyik legegyszerűbb technika: tojásfestés hagymahéjjal

Gyerekekkel is érdemes kipróbálni a tojásfestést! vicces, mesés ötleteket is mutatunk. 

Húsvéti tojásfestés gyerekekkel: remek inspirációkat mutatunk