Országszerte színes programok csábítják a családokat a tavaszi szünetben és húsvét napjaiban. Ha a vendégjárás, locsolkodás között kimozdulnátok otthonról, hagyományos és különleges eseményeket is találtok. A tojásfestés- és keresés, locsolkodás, népi hagyományok felelevenítése mellett ismét birtokba vehetitek a Vasúttörténeti Parkot, továbbá az Állatkertben is kezdődik a tavaszi idény. Ezeken az eseményeken garantáltan jól szórakozik az egész család!

Régi hagyományok, állatsimogató a Várkert Bazárban
Húsvéti hagyományőrző programokkal, óriás hímestojással és állatsimogatóval várja az érdeklődőket a Várkert Bazár március 31. és április 2. között.
A látogatók hímestojás-kiállításon és népi iparművészek bemutatóján ismerhetik meg a hagyományos tojásdíszítéseket és az újonnan szerzett tudást azonnal kamatoztathatják is, mivel a Várkert Bazár udvarán kiállított öt méter magas hímestojás-installáció közös díszítésre vár.
A kicsik különböző ünnepi díszek készítésével, gyöngyfűzéssel és puzzle-készítéssel szórakozhatnak, míg szüleik kézműves vásárral és népi gasztronómia remekeivel ismerkedhetnek meg.
Emellett az Ybl Miklós téren és a Várkert Bazár területén folyamatosan lépnek fel az együttesek.
További információ: https://www.varkertbazar.hu/

Ügyességi játékok és tojásdíszítési technikák a Szentendrei Skanzenben
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a látogatók a méhviaszos tojásírási technikákkal, a különböző szimbólumok jelentésével és a tojáspatkolás művészetével ismerkedhetnek meg  húsvétvasárnap- és hétfőn.
A ősi hagyományok szerint a tojás mitikus tárgy, amely üzenetet közvetít készítő és ajándékozott között, például a folytonos hullámos vonal a családi összetartást jelképezi. Emellett a húsvéti kölni készítésével és legjelentősebb vidék hagyományokkal is megismerkedhetnek a gyerekek.
A Családok éve program jóvoltából életnagyságú bábok előadásában elevenednek meg mesés darabok a rendezvényen.
További informácio: http://skanzen.hu

Életre kelnek a hagyományok Ópusztaszeren
Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban “rügyfakasztó vasárnap” és “vízbevető hétfőn”,  az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén.
Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.
A  vendégek elleshetik olyan hagyományos mesterségek titkait, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A gyermekeket húsvéti kézműves játszóház fogadja, az összegyűlteket a Barboncás társulat bábelőadása szórakoztatja.
Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatók a skanzenhez, ahol a déli harangszó után Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.
További információ: http://opusztaszer.hu

Április elsején újranyit a Vasúttörténeti Park
Április első napjától egészen október végéig várja a látogatókat Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja, a Vasúttörténeti Park, ahol az újranyitást követő napon, húsvéthétfőn nyuszikeresésen, számtalan kézműves- és hagyományőrző programon, koncerten és bábelőadáson is részt vehetnek az érdeklődők.
A rendezvényen lehetőség lesz tojást festeni, nemezelni, gyertyát önteni vagy húsvéti kosarat fonni, amelybe később a csoki vagy festett tojások kerülhetnek.
A gyerekeket állatsimogatóval is várják, ahol megismerhetik a háztáji kis- és nagyállatokat. Azok a kicsik pedig, akik az összes nyúlrejtekhelyet megtalálják, és begyűjtik a pecséteket, ajándékokat is kapnak. Bábelőadás,  bűvészshow és koncertek is szórakoztatják a látogatókat. Mindezek mellett persze lehetőség lesz kipróbálni a népszerű hajtányozást, a kerti vasutazást, a lóvasutat és a sínautót is, de nagy mozdonyon is lehet majd utazni.

Kezdődik a szezon az Állatkertben
Hétvégén indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol nyuszisimogatóval, bemutatókkal és látványfestésekkel várják a közönséget. A nagypéntektől húsvéthétfőig tartó hosszú hétvégén 850 féle állat, számtalan program, etológiai bemutatók, valamint többek között az elefántok és az oroszlánfókák tréningje várja a látogatókat. Az állatkertben számos nemrég született állatkölyök is látható.
További információ: http://www.zoobudapest.com/

Fesztivál Hollókőn koncertekkel, locsolkodással
A programok már pénteken elkezdődnek. Kézműves kirakodóvásár és tojásfestés is lesz a faluban, felelevenítik a hollókői böjti szokásokat éppúgy, mint a torinói lepel történetét az esti nagypénteki szentmise előtt.
Szombaton folklór programokkal kísérve a népi életet mutatják be az ófalu házainál, visszahozva a kereplőzés hagyományát is. Délután szentmisét tartanak, este Szalonna és bandája és Agócs Gergely népzenei nagykoncertjén vehetnek részt a vendégek.
A vasárnapi és hétfői programok párhuzamosan zajlanak két helyszínen. A Pajtakert színpad ad helyet a táncnak és a zenének: fellép az Iglice Táncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Nógrád Táncegyüttes, a Kaláka trió. Vasárnap a Kerekes Band, valamint a Cimbaliband és Danics Dóra, hétfőn Nana Vortex és Csík János ad koncertet.
Az ófaluban vasárnap reggel tartják a húsvéti szentmisét, majd a feltámadási körmenetet. Mindkét napon lesz locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, táncház, nóta és tánc, mesejáték is várja a Hollókőre érkezőket.
Szombaton, vasárnap és hétfőn is középkori húsvét lesz Hollókő várában. Bemutatják a középkori lovagi tábort, középkori muzsika mellett lesz lehetőség korabeli ruhapróbára és ügyességi játékokra, a lovagok fegyveres bemutatókat és történelemórát is tartanak.
További információ: http://www.holloko.hu/

Forrás: MTI