Május utolsó vasárnapja a gyermekeké. Ezen a napon sok álom valóra válhat. Országszerte pedig rengeteg szórakoztató eseményre várják a családokat. A legjobbakat gyűjtöttük össze.

Színes programok a Városligetben

Nagykövetségek és kulturális intézetek bemutatóival, interaktív pénzügyi fejtörőkkel, ingyenes orvosi szűrésekkel, játékos programokkal várja a gyerekeket és a családokat szombaton és vasárnap a Városligetben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata ingyenes gyereknapi rendezvénye. A hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik is színvonalas kulturális programon vehetnek részt. A Városligetbe kilátogat az NGYSZ fogászati busza, amelyen a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati vizsgálatot végeznek el a gyerekeken. A MobileKids sátorban pedig KRESZ-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal hívják fel a legkisebbek, a 4-10 éves korosztály figyelmét a helyes közlekedési magatartásformákra. A biztonságos internethasználatot népszerűsítő számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal szolgál a Biztonságos Internet Sátor.
Vasárnap a Napozóréten a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek mutatkoznak be a Nemzetek utcáján: 38 ország, köztük például India, Indonézia, Japán, Norvégia képviselete, valamint az Európai Bizottság képviselete és az Országgyűlés várja az érdeklődőket színes programokkal. A Magyar Honvédség katonairendész-bemutatóval, előadásokkal, fegyver- és harckocsi-bemutatókkal fogadja a családokat. A jó hangulatról zenei fellépők, bohócok, táncbemutatók is gondoskodnak a gyereknapi programsorozat két színpadán.
További információ: www.gyermekmento.hu  oldalon is megtekinthető.

Bikás-parki fergeteg

Május 29-én a nagyszínpadon gyerekkoncertek, sztárfellépők, este nagykoncert várja a látogatókat. Kézműves foglalkozások, kreatív játékok, ügyességi versenyek, játékos próbatételek szórakoztatják a család apraját-nagyját több állomáson. A legügyesebbek díjakban részesülnek. Népszerűnek ígérkezik még az ugrálóvár, a bábjáték, a zenés mondókás foglalkozás. ​​​​

Gyereknap és Budapest Folk Fest a Várkert Bazárban

 A Budapest Folk Fest keretében vasárnapig világ- és népzenei koncertekkel, a hét utolsó napján pedig játékkerttel és babajátszóval várják a közönséget a Várkert Bazárban. A vasárnapi gyereknapon délelőtt, a Testőrpalotában elsősorban az óvodás korúaknak készülnek közös énekléssel, mondókázással, majd zenés meséket és verseket hallhat a nagyérdemű. Kézműves játszóház és ügyességi játékok szórakoztatják a gyerekeket délután. A Budapest Folk Fest keretében a Neoreneszánsz kertben a gólyalábasok előadása, Majoros Ági bábszínházának Százszorszép Bóbiska című előadása, Sarjú Banda koncertje és a Bocskai Néptáncegyüttes előadása lesz látható.

Koncertekkel és foglalkozásokkal készül gyereknapra a Müpa

Koncertek, ismeretterjesztő és kreatív foglalkozások, versenyek és meglepetés is várja a családokat a Müpa szombati, Cifra Palota XXL Gyermeknapi programján, amelyre a látogatók a nemrég felavatott Duna-parti kikötőnek köszönhetően már hajón is érkezhetnek. A Müpa előtti zenés színpadon a Cimbaliband együttes nyitja a programot, majd az intézmény rezidens gyerekzenekara, a Búgócsiga Zenede muzsikál. Déltől a Czutorborsók lemezbemutató koncertjére kerül sor, majd a Mintapinty és a gyerekek alkotta ütőzenekar, a Samba á la drums zárja a fellépők sorát. A Fesztivál Színház színpadán az ütőhangszerek világába enged betekintést a Bachtól Mennensig című program, délután pedig egy robotlány kalandjai elevenednek meg az Ann-droid című zenés színházi előadáson. A legkisebb gyerekeket a Mesés-táncos színpad várja, ahol Benedek Kriszta Kerekítő Tippentője után interaktív bábelőadás, a Mása és a Medve következik, majd a Brub, egy zokni, akinek párja nincs című darabot mutatja be a Szamárfül társulat. Ezt követően a Picuri Muri, majd Szente János táncháza szórakoztatja az érdeklődőket.
A színpadi események mellett számtalan egész napos programot is rendeznek, a Müpa parkolója például ismét kreszpályává változik. Mindezek mellett lesz körhinta és királyi várjáték is, de számtalan egyéb fejlesztő foglalkozás és sportlehetőség is várja az érdeklődőket.

Nyílt nap országszerte a tűzoltóságokon
Idén is megnyílnak a tűzoltószertárak kapui a gyereknap alkalmából: vasárnap az ország 283 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket és szüleiket. Az érdeklődők megtekinthetik a laktanyákat, a tűzoltók járműveit és a különleges felszereléseket. Vasárnap délelőtt 10 órától délután 16 óráig ingyenesen, regisztráció nélkül meg lehet nézni a tűzoltólaktanyákat. A nap folyamán több próbariasztást is tartanak a tűzoltók, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal egyaránt találkozhatnak az érdeklődők.

További információk: http://www.katasztrofavedelem.hu

Kincskeresés, mamut vadászat Zalageregszegen

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum programjai a közösségek régen és ma tematika köré épülnek a régészet napján. Készülve a közelgő gyereknapra a fiatalabb generációt is izgalmas programokkal várják szombaton délután: a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a régi idők játékait, régészeti memóriajátékon, izgalmas kincskereső kalandban és játékos mamutvadászaton vehetnek majd részt. A látogatók a régésztárban megtekinthetik az eredeti darabokat, és kartonelemekből akár egy saját papírmamutot is összeállíthatnak. Az óvodások, kisiskolások kincskereső játékon vehetnek részt, a homokba rejtett apró tárgyakat szita és lapát segítségével gyűjthetik össze – ismertette a régész-muzeológus.

 

Mentés