Nincs kedved semmihez? Szinte mindenen felhúzod magad, és a gyerekekkel is a szokásosnál többször emeled fel a hangodat? Úgy érzed, hogy nem bírsz megfelelni a szülői kötelességeidnek? Sőt, az is megfordult a fejedben, hogy legszívesebben otthagynál csapot-papot, kis-nagy családot? Valószínűség téged is utolért a kiégés.

Az anyaság az egyetlen olyan „munka”, amely minden nap komoly figyelmet, állandó készenlétet, lelki-testi igénybevételt jelent. Ha több gyermeked van, a munkahelyen is komolyan helyt kell állnod, esetleg más családtagodról is gondoskodnod kell, nagyobb eséllyel szembesülsz a kiégés kellemetlen tüneteivel. Ahhoz, hogy összeszedd magad, ki kell lépned a mókuskerékből. Ezekkel a praktikákkal neked is sikerülhet.

Bátran kérj, és fogadj is el segítséget!
Az anyaság nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag neked kell mindent megoldanod és megcsinálnod. Ha eddig visszautasítottad a segítséget, vagy nem is kértél, itt az ideje, hogy ezen változtass. A segítség kérése nem gyengeség, hanem annak a jele, hogy ismered a saját képességeidet és a határaidat. Rövid időre a gyermekfelügyeletet is rábízhatod barátaidra, családtagjaidra, vagy egy-két otthon elvégezhető feladatot is átadhatsz másnak.

Számolj le az elvárásokkal!
Ne érdekeljen, hogy mit gondolnak rólad mások, ne akarj senkinek se megfelelni. Ha rendmániás voltál a gyermek születése előtt, most ne akard, hogy mindig minden a helyén legyen. Ne érdekeljen, hogy mit mond az anyós, alakítsd úgy az életedet, ahogy az neked jó. Kerüld az összehasonlítgatást más szülőkkel, családokkal. Ne legyen bűntudatod, ha 5-10 perccel később érsz oda gyerekért az óvodába, mint szoktál.

Szerezz egy jó anya-sorstársat!
Senki sem értheti meg úgy a mindennapi küzdelmeidet, mint az, akinek hasonló problémái vannak. Már az feltölt, ha egy jót beszélgettek egymással. Biztosan tudtok tapasztalatot cserélni, bevált praktikákkal segíthetitek a másikat. Bátran kezdeményezz te beszélgetést, összejövetelt az óvódás vagy iskolatársak szüleinél.

Legyen időd magadra is
Ha nehéz is megvalósítani, időközönként szükséged van arra, hogy csak magaddal foglalkozz. Menj el a kozmetikába, a fodrászhoz, ülj be egy csajos filmre a moziba régi barátnőiddel. Bízd a gyerkőcöt a párodra, anyukádra vagy akár egy bébiszitterre. Ennyi neked is jár. Arról nem beszélve, hogy a  család hálás lesz, ha egy vidám anyukát kap vissza. Ha épp nem tudsz kimozdulni otthonról, meditálj, sportolj.

Legyen más is az anyaságon kívül
Igen, tudjuk, minden gondolatod a gyerkőc körül forog. Mégis fontos lenne, ha más területen is hasznosnak és fontosnak érezhetnéd magad. Kisgyerek mellett is próbálj részidős munkát végezni, vagy legalább heti egyszer-kétszer kedvenc hobbidnak.