A nyár a pihenés, a kikapcsolódás és a töltődés időszaka. A vízparton fekve mi, nők is kevesebbet gondolunk arra, hogy az intim szféránk mennyi veszélynek van kitéve a legmelegebb hónapokban. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy a bajok eredete sok esetben gyökeresen eltér a köztudatban élő meggyőződésektől. Íme, néhány meglepő és hasznos újdonság dr. Szabó Andrea nőgyógyász szakorvostól.

 – A legtöbben úgy gondolják, hogy a strand és a piszkos víz sok nőgyógyászati megbetegedés, fertőzés forrása. Igaz ez?

– Nem éppen. A vírus külső környezetben nem tud önállóan létezni. Ezért vírussal nem lehet „külsőleg” fertőződni, csakis szexuális úton. Ugyanúgy a gombás fertőzések többsége is belső eredetű.

– Hogyan lehet „külsőleg” fertőződni?

– Piszkos törülközővel, a zuhanyzóban nem megfelelő tisztaságú csap érintésével, lépcsőre ülve akkor, ha a terület fertőzött. Gyakran a nők az uszoda vízén keresztül szedik össze a betegséget, ám szexuális úton sokkal nagyobb a fertőzésveszély.

– Tehetünk valamit azért, hogy megvédjük magunkat a fertőzésektől?

– A külső fertőzések kiküszöbölésében is nagy szerepe van a belső megerősítésnek, a hüvelyflóra karbantartásának. Fontos, hogy kevés cukrot és finomított szénhidrátot fogyasszunk, ellenben sok zöldséget, gyümölcsöt együnk, és étkezzünk minél természetesebben! Gyógyszeres kezelés, antibiotikum kúra után javasolt a hüvelyflóra rendbetétele laktobacilust tartalmazó hüvelytablettával, intimzuhannyal, vagy természetes úton bejuttatott bifidusszal, tehát joghurtok fogyasztásával. Nyári kalandok esetén kötelező az óvszerhasználat. A nem steril körülmények közötti együttlétet követően is hasznos lehet az intimzuhany. A fülledt, nyári hónapokban fordítsunk nagy gondot a higiéniára, hiszen az izzadt, nem megfelelően szellőző bőrfelület is gombás és bakteriális fertőzések melegágya lehet.

– Nyáron előszeretettel szabadulunk meg minden felesleges szőrszáltól, még az intim területeken is. Nőgyógyászként miként vélekedsz erről?

– A szőrtelenítés előnye, hogy a csupasz felületet sokkal könnyebb tisztán tartani, sokkal higiénikusabb, ám mindenki legyen nagyon óvatosan! Borotváláskor győződjünk meg a borotva megfelelő tisztaságáról, előtte-utána fertőtlenítsük a szükséges bőrfelületet! Hasznos lehet egy megfelelő bőrnyugtató krém alkalmazása is. Gyantázásnál is fontosak a steril körülmények, elsősorban az egyszer használatos hideggyantát javaslom, de jó a hagyományos meleg változat is.