A várandósság bizonyos szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek. A kánikula pedig a kismamákat még nagyobb próbatétel elé állítja. Főleg, ha több napig is 30 fok felé kúszik a hőmérő higanyszála. Néhány bevált praktikával terhesen is könnyebben túlélhető a nagy meleg. Állandó szakértőnk, dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyász szerint vannak olyan tünetek, amiket a forróságban még komolyabban kell venni.

– Mit tapasztalsz, a nagy hőségben több panasszal keresnek fel a kismamák?

– Az biztos, hogy nehezebben viselik a nagy meleget. Ilyenkor gyakoribb az ödémásodás, azaz a lábdagadás. Fontos figyelni, hogy ezt nem kíséri-e fehérjeürítés és magas vérnyomás, mert ezek a tünetek a terhességi toxémiára vagyis terhességi mérgezésre is utalhatnak. Érdemes ilyenkor otthon is ellenőrizni, hogy rendben van-e a kismama vérnyomása. Ha a magas vérnyomás és/vagy a fehérjeürités, továbbá látási zavar, gyomortáji fájdalom, szédülés vagy eszméletvesztés jelentkezik, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor meg kell győződni arról, hogy a kismamával és a babával is minden rendben van-e.

– Nem csak nőgyógyász, anya is vagy. Voltak-e bevált praktikáid a terhességeid alatt, amiket érdemes bárkinek bevetni a hőségben?

– Nagyon fontos kánikulában a folyadékpótlás. Ödémásodás esetén különösen ajánlom a citromos víz és a görögdinnye fogyasztását. Sokat segít a több ágynyugalom. Jó, ha ilyenkor a kismamák felpolcolt lábbal fekszenek. Hanyatt ne feküdjenek, esetleg félig ülő helyzetben. A több pihenés persze nem azt jelenti, hogy aki várandós, ne csináljon semmit egész nap.

– Apropó, étkezés! Forróságban csökken az étvágyunk. Mire figyeljenek oda az anyukák, mire van feltétlenül szükségük terhesség alatt, illetve mennyit egyenek?

– Mindenképpen gyakrabban egyenek keveset. A zöld leveles nyers zöldségek magas folsavtartalmuk miatt különösen ajánlottak. Akár összeturmixolva is jók, egy adag smoothie ráadásul finom és jól eltelít. A kismama turmixoljon össze fél csokor petrezselymet, egy uborkát, egy marék spenótot, egy citromot és mentát ízlés szerint. A különféle magvak – például a dió, a hántolt kendermag, a chia mag – a magas omega-3 tartalmuk miatt nagyon jók.

– Vízparton könnyebb elviselni a forró napokat. Vannak akik, terhesen is szívesen pancsolnak, ám sokan kerülik a fürdőzést. Orvosként hogy vélekedsz, szabad fürdeni strandon, tavakban?

– Az úszás, mint mozgásforma nagyon jó várandósság alatt is. A meleg vizes és zsúfolt fürdőket viszont feltétlenül kerüljék a kismamák. A strandon könnyebben előfordulhatnak fertőzések. Illetve az is megeshet, hogy a medencében véletlenül megrúgják az anyukát. Sajnos, mostanában a természetes vizek is nagyon szennyezettek, így én ezekben sem javaslom a fürdőzést. Persze vannak azért kivételek. A viszonylag kis látogatottságú sportuszodákat viszont jó szívvel ajánlom. Természetesen a kismamákra még jobban érvényes, hogy 10 és 16 óra között kerüljék a napozást.

– A nagy kánikulában gyakrabban riasztanak szüléshez?

– A tapasztalat azt mutatja, hogy inkább az utána következő hidegfront hozza meg a babákat.

Dr. Szabó Andrea
Az Anyanet magazin szakértő szülész-nőgyógyásza a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végzett 2004-ben. Pályafutását a Szegedi Női Klinikán kezdte, majd a Pest megyei Flór Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán dolgozott 2010-ig. Ultrahang diagnosztika szakmai gyakorlatát 2007-ben a londoni University College London Magzati Medicina osztályán töltötte. Jelenleg a Semmelweis Egyetem II. számú Női Klinikáján folytat szülészeti és nőgyógyászati tevékenységet.

Főbb területei az ultrahang diagnosztika, a terhesgondozás, a nőgyógyászati komplex rákszűrés, a fogamzás körüli tanácsadás és a meddőség kezelése. Fontosnak tartja pácienseivel az empatikus, kedves bánásmódot, szerinte kulcsfontosságú a jó kommunikáció, és hogy a nők érezzék, minden kérdésükre választ kapnak, jó kezekben vannak.  Erre törekszik mindennapi munkája során. Magánéletében is nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra és étkezésre. Jelenleg két kisgyermeket nevel orvosi pályája mellett.

 

 

 

Olvasd el ezt is szakértőnktől!

Táplálkozási tévhitek babaváráskor: dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyász válaszol

 

Mentés

Mentés