Még néhány hét, és itt a szeptember, elindul az újabb iskolai, óvodai év. Sok szülő várja kíváncsian, örömmel és némi szorongással a tanév kezdetét: az első osztályt kezdő kicsik és az óvodába induló még kisebbek életében nagy állomás ez. Utóbbiak számára különösen az, hiszen – ha csak néhány órára is – kiszakadnak a családból, idegen helyen, eddig ismeretlen gyerekek és felnőttek között fogják élni hétköznapjaikat. Nagy feladat ez szülőnek, gyereknek egyaránt, érdemes már most készülni rá, ha érintettek vagytok benne.

A beszoktatás sosem zökkenőmentes, sírásra, hisztire előbb vagy utóbb számítsatok, de néhány trükkel könnyebbé tehetitek ezt az időszakot. A „munkát” pedig érdemes minél előbb elkezdeni, ne várjátok meg a szeptembert, készüljetek már most „lélekben” az új életre. Íme, néhány tipp hozzá.

1 . Olvassatok ovis mesét!

Kiváló gyerekkönyvek vannak akár a kortárs, akár a klasszikus irodalomban, melyek az oviba indulásról, az ovis életről szólnak. Janikovszky Éva örök darabja a Már óvodás vagyok illetve Szepes Máriától a Pöttyös Panni az óvodában nálunk nagyon bevált, akárcsak az Anna, Peti, Gergő sorozat egyik része, mely Anna óvodás kalandjairól szól. Ugyanígy a Bori sorozatnak van idevágó fejezete, Vadadi Adrienn több kötetet is szentelt a témának, és ott van Finy Petra nagy sikerű sorozatából Az ovi-ügy. Ezek a könyvek persze főként az ovi szuper oldaláról szólnak, de az igazán jó darabok azért árnyalják a képet. A mese közben pedig lehet beszélgetni arról, hogyan lesz majd az ő ovis élete: mit visz magával, minek öltözik farsangkor, mit játszik majd a barátjával.

2. Vásároljatok együtt!

Amikor beszerzed az ovis felszerelést érdemes magaddal vinned a picit, bevonni őt a vásárlásba. Ha maga választhatja ki az ovis zsákot, a kéztörlőt, a benti cipőt, a tornafelszerelést, nagyon büszke lesz arra, hogy mekkora nagyfiú/nagylány ő már. De csillagászati összegeket ne dobjatok ki azért, hogy minden kívánsága teljesüljön. 🙂

3. Kukkantsatok be az oviba!

Érdemes a napi sétát úgy igazítani, hogy néha az óvoda felé vegyétek az utatokat. Már az is sokat jelent, ha sokszor látja az épületet, a kerti játékokat. Jó alkalom ez arra, hogy beszélgessetek arról, hogyan zajlik ott benn az élet. Ha van rá lehetőség, hogy bekukkantsatok, feltétlenül tegyétek meg, nézzétek meg az udvart, a termet, a kisszekrényeket, a mosdókat – varázslatos világ ez nekik, megnyugtató lesz a kicsinek, ha tudja, hova indul majd szeptemberben. Az már csak hab a tortán, ha esetleg ovisokkal is találkoztok.

4. Szoktasd a napirendhez!

A nyár utolsó napjaiban érdemes szoktatni a kicsit az ovis napirendhez. Keltsd fel korábban, ebéd után aludjon egyet, és próbáld az étkezések idejét is igazítani. És beszélgessetek sokat! Nagyon sok kérdés forog ilyenkor a kis buksikban, egy új világba csöppen, számára minden új és nehéz lesz. És persze neked is.

Sírás nélkül nem lehet megúszni, ki hosszabb, ki rövidebb ideig bőg, van aki hetekig boldogan jár, aztán hirtelen elege lesz az egész oviból. A lényeg, hogy tartsd magad! Még ha megszakad is a szíved, ne sírj vele együtt, mert a helyzet csak rosszabb lesz. A legtöbb gyerek egyébként is csak addig ordít, amíg anya ölelgeti, a távollétében nagyon is jól érzi magát.

 5. Beszéld meg vele, mikor várhat

Ami a legfontosabb, értesd meg vele, hogy neked feladataid vannak, amiket el kell végezned, ezért kell oviba mennie, de amint tudsz ott leszel érte. Mindig mondd el neki, hogy mi lesz majd az oviban, amíg nem leszel vele. Beszéljétek meg, mikor várhat már téged például ebéd vagy uzsonna után.

Hullámhegyekre és -völgyekre mindenképp számíts, de ha van egy szuper óvó néni, sokat segít majd neked, és a csemetéd hamar jól fogja magát érezni az ovis életben.

Ezt is olvasd el!
Ha az óvoda után kreatívan töltenéd gyermekeddel az időt, de nincs új ötleted, válogass innen!

10 remek játékötlet esős napokra: ezekkel lekötheted gyermekedet

 

Mentés

Mentés

Mentés