Fontos mérföldkőhöz érkeztek. A gyermek mellett a szülőknek is új kihívás az óvodai élet. Vegyes érzelmek kavarognak benned. Félsz az ismeretlentől, az elszakadástól. Attól, hogy cseperedő gyermeked már nem közvetlenül melletted teszi meg a következő lépéseket. Ugyanakkor tudod: új barátok, kalandok várnak az egyre önállóbb óvodásodra. Miként tudod zökkenőmentessé tenni a kezdeti időszakot, a beilleszkedést? Íme, néhány fontos tanács!

1. Készülődj tudatosan az első napra, ebbe pedig vond be a gyerkőcödet, amennyire csak lehet. Vásároljátok meg közösen a fontosabb eszközöket, a hátizsákot, a ti. sztaságcsomagot, ha kell, új ruhákat, a benti cipőt.

2. Játszatok óvodásat! Így könnyebben el tudod magyarázni, mi vár a kicsire az első napokon, mit kell majd csinálnia az oviban. Mesélj az új napi rutinról. A játék során ő is lehet óvó néni.

3. Feltétlenül tanítsd meg neki az óvó nénik nevét. A legjobb, ha a beszoktatás előtt lehetősége van találkozni velük. Szerettesd meg őket a kicsivel, így nagyobb biztonságban érzi magát, ha neked ott kell hagyni.

4. Ha lesznek olyan csoporttársak, akiket gyermeked ismer már a bölcsiből, a játszótérről, esetleg a szomszéd házból, szervezzetek a nyár utolsó napjaiban közös játékot, programot. Ismerőssel könnyebben megy majd a beszoktatás.

5. Olvass a kicsinek óvodás témájú könyveket. Az egyik legjobb Szepes Mária Pöttyös Panni az óvodában kötete.  További tippek: Már óvodás vagyok, Kifli kutyaoviba megy, Fülesmackó az óvodában. Beszéljétek is meg a történeteket.

6. Kérdezd a kicsit az óvodával kapcsolatos érzéseiről. Ha van, beszéljetek a félelmeiről. Próbáld megnyugtatni. Az is természetes, ha szomorú, izgatott, netán aggódva várja az óvodát. Ha most megoszthatja veled érzéseit, gondolatait, máskor is bizalommal fordul majd hozzád.

7. Ha nyáron kevésbé vetted szigorúan a korán fekvést, legalább az utolsó napokban változtass. A legjobb, ha a gyerkőc 8- fél 9-kor már ágyban van, így marad még idő az esti mesére. Reggel pedig csemetéd kipihenten ébred.

8. Magyarázd el a kicsinek, hogy nem kell aggódnia, hisz nem felejted ott soha az óvodában, munka után mindig mész érte. Amúgy pedig sok izgalmas, új élmény vár rá. Semmiképpen ne lássa rajtad a gyermek az aggodalmat, akkor ő is elbizonytalanodik. Csak optimistán és vidáman beszélj az óvodáról.

9. Az utolsó héten kezdjetek visszaszámolni. Jó módszer erre is a centivágás. Beszéljétek át apával, a nagyszülőkkel, hogy alakul majd az új napirendetek. Ki mit vállal, hogy alakul majd a reggeli, a délutáni és az esti rutin.

10. Az első napokban kelj a szokásosnál korábban, hogy ne kapkodva induljatok, mert az idegeskedés a kis óvodára is átragad. Hagyd, hogy a gyermeked válasszon ruhát magának. Vigyétek magatokkal egyik kedvenc játékát. Alakítsatok ki külön szertartásokat indulás és búcsúzáskor is.

Ne feledd, az óvodai élet kezdete fontos és nagy változás. Az természetes, ha az első napokban a gyermek nyugtalanabb, idegesebb, hisztisebb, visszaesik bizonyos dolgokban. Ilyenkor az is gyakran előfordul, hogy a már régóta szobatiszta kisded ismét bepisil vagy bekakil. Ne rémítsen meg az sem, ha az első hetekben sír a gyerek. Adj időt neki és magadnak is!

Fotó forrása: http://www.icqglobal.com