Manapság állítólag nincsenek tabu témák, már oviban is a szexről diskurálnak a gyerekek, ez folyik a rádióból, a TV-ből, és szinte „a csapból is”. Ennek megfelelően, evidensnek tűnhet, hogy mire egy lány tinikorba lép, kellően tisztában van saját testével, és esetenként „felnőttes” dolgokat is kipróbál.  Mégis úgy tűnik, szexről beszélni csak a lányöltöző falai között divat, sok kamaszlányban – a szexuális szabadság ellenére – még mindig ellenérzést vált ki, ha intim témákról kell nyilvánosság előtt szót váltania. Sőt, a lányok többsége egyenesen ódzkodik attól, ha nőgyógyászt kell felkeresnie.

Dr. Szabó Andrea nőgyógyászként praktizál, szerinte az orvosoktól való ösztönös félelem csakis a tudatlanságra vezethető vissza.

– Külföldön a gyerekek már általános iskolás koruktól részt vesznek egészségnevelés-órákon, ez nálunk még hiányzik, pedig elég fontos lenne bevezetni a jövőben. Hatékonyabb felvilágosító órákat kellene tartani, ha szükséges, az iskolaorvos bevonásával. Ezt a gyerekek is komolyabban vennének. Ha a család és az iskola együtt támogatja a tiniket, ők is bizalommal fordulnak másokhoz, felismerve saját nemi egészségük fontosságát.

 – Mikor ajánlatos először nőgyógyászt felkeresni?

 – Ez teljesen változó.  Tinik főleg menstruációs gondokkal keresnek meg, például erős fájdalom esetén. Ennek lehet szervi oka is, ezért ha nem múlik, érdemes kivizsgáltatni, saját magunk megnyugtatása érdekében. A menstruációs zavarok esetében is jó szakembert felkeresni, de nem kell rögvest a legrosszabbra gondolni. Az első menstruációt követően ugyanis még két évig „tanul a petefészek”, a menstruáció egyszerre nem mindenkinél rendszeres. A lányok átlagosan 12-14 éves korukban kezdenek menstruálni, de ha 16 éves korban jelentkezik az első vérzés, az még normálisnak minősülhet. Ha valakinek ennél jóval korábban vagy később (nem) jön meg, akkor feltétlen nőgyógyászhoz kell fordulnia, mert hormonális elváltozás állhat a háttérben, amit gyógyszeresen vagy műtéti úton kezelni kell. Sok esetben életmód, sokkhatás, stressz is megbillentheti a hormonrendszert, ami a menstruáció kimaradását okozhatja, és ha a páciens már él szexuális életet, nem kizárt tényező a terhesség sem.  Ha nem indokolt egyéb panaszok miatt a nőgyógyász felkeresése, elég, ha az első vizsgálat egybeesik a rendszeres szexuális élet kezdetével.

 – Ejtsünk szót a fogamzásgátlásról! Mennyire ajánlott tiniknek a gyógyszerszedés?

– Gyógyszeres fogamzásgátlót akkor szedjen egy lány, ha már rendszeres a menstruációja, és fejlettek a belső nemi szervei, előbb semmiképp. Az óvszer abból a szempontból hatékonyabb, hogy a fertőzésektől is véd.

 – Milyen nemi fertőzéseknek vannak kitéve a fiatal lányok, és kik a veszélyeztetettebbek?

– A fertőzések az esetek 90 százalékában az  aktív szexuális életet élőket érintik,  a maradék 10 százalék megfertőződhet uszodában, vagy a nyilvános WC-től is. A fertőzések sok esetben a hüvelyflóra PH-értékének megváltozására vezethetők vissza. Érdemes odafigyelni az egyensúlyi állapotra, amely könnyen felborulhat belső hatásra is, például antibiotikum szedése után. A megbetegedéseknek alapvetően négy csoportját különítjük el: gombás és bakteriális fertőzések, paraziták, vírusok. Minden esetben fontos a megfelelő orvosi ellátás, mert ha a fertőzés eléri a belső szerveket, petefészek-gyulladást vagy kismedencei gyulladást is eredményezhet.

 – Hogyan tudjuk megelőzni a betegségeket?

– Fontos a személyes higiénia, például menstruáció idején, még jobban oda kell figyelni a rendszeres tisztálkodásra, a kézmosásra, az intim területek tisztántartására, a rendszeres tamponcserére. A partner tisztasága is sokat számít: fontos, hogy ne juttasson belénk kórokozókat. Belsőleg is erősíthetjük immunrendszerünket, hogy ellenállóbbak legyünk az altesti fertőzésekkel szemben, például érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, kevesebb cukrot, édességet enni, mert utóbbiak gyengíthetik szervezetünket.

– Elkaphatják-e fiatal lányok is a HPV-vírust?

– A méhnyakrákot okozó HPV-vírussal bárki fertőződhet, aki aktív szexuális életet él, ezért ajánlott évente részt venni a szűréseken. Ennyi időn belül még idejében felismerhető minden elváltozás, és kisebb beavatkozás szükséges.

Jász Veronika