Május utolsó vasárnapja ezúttal is a gyermekeké. Ezen a napon sok álom valóra válhat. Rengeteg izgalmas esemény csábítja a családokat egész hétvégén. A legjobb fővárosi programokat gyűjtöttük össze.

Kalandpark és sportsziget is lesz a Városligeti Gyermeknapon   
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Fővárosi Önkormányzat kétnapos rendezvényén ingyenes programok várják a családokat. A Nemzetek Utcájában mintegy 30 ország mutatkozik be, de idén is lesznek sportprogramok, fogászati szűrőbusz, focikupa, KRESZ-park és Biztonságos Internet Sátor.
A Sportszigeten 12 sportág, köztük a kézilabda, a golf, a vívás, a kick-box, az asztalitenisz és az ökölvívás mutatkozik be. Ezeken keresztül azt közvetítik a gyermekeknek, hogy a sport az egészséges életmód, az egészség megőrzésének a része.
A rendezvényen egyebek mellett hangszerkészítés, zenés torna, színpadi műsorok, interaktív díszelgési bemutató, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékok, pénzügyi játékok és fejtörők szórakoztatják a résztvevőket. Fellép mások mellett a Holle Anyó Színház, a New Dance World, a Budapesti Operettszínház, a Csudatáska Társulat és a Madách Táncművészeti Iskola.

Koncertekkel, mesejátékkal és foglalkozásokkal készül gyermeknapra a Müpa
Három színpadon koncertekkel és mesékkel, tánccal, kreatív és ismeretterjesztő foglalkozásokkal várja vasárnap gyereknap alkalmából a családokat a Cifra Palota XXL – Gyermeknap című program a Müpában.
A rendezvényt az intézmény rezidens gyerekzenekara, a Búgócsiga Zenede nyitja, majd a Veronaki zenekar lép fel a Mosó Masa mosodája című mesekönyv megzenésített verseivel és meséivel.
A Fesztivál Színházban a Superar Gyermekkórus és a La Musica Kamarakórus Kórusvarázs című előadását lehet meghallgatni, a VSG Táncszínház pedig Pöttöm Panna történetét varázsolja a nézők elé.
A mesés-táncos színpad interaktív szórakozási lehetőségeket kínál, hiszen itt a Portéka Színpad Vásári komédia című előadását követően Benedek Kriszta népszerű Kerekítő Tippentője következik. A Hakata Bábszínház Kacor király című meséjét minden korosztálynak ajánlják a szervezők, de lesz Improszínház is Bognár Anna és Horváth-Töreki Gergely színművészek előadásában.
A Napra-Forgó Cseke-Marosi Eszter és Szente János vezetésével pörgős táncházzal várja a táncos lábúakat.
A kreatív foglalkozásokon és a sportlehetőségeken túl a gyerekek többek közt kipróbálhatják a Müpa önálló fejlesztésű, virtuálisvalóság-alapú zenei játékát, de lesz körhinta és látványos királyi várjáték is.

Színes programok a Csodák Palotájában
A gyermeknapi program házigazdái a M2 gyerekcsatorna műsorvezetői lesznek, akik egy-egy játékba is szívesen beszállnak a látogatókkal. A rendezvényen lesznek vetélkedők, pontgyűjtő játék is. A gyermeknapra a CsoPa és az M2 Matricák fizikusai közös tudományos előadásokkal, kísérletekkel készülnek, az M2 Varázsdoki egészségügyi témában tart előadásokat a gyerekeknek, Tibus bohóc pedig 11 órától zenés előadással várja kis közönségét. A Csopa vendége lesz Süsü és TV Maci is és a Maci pecót is be lehet majd járni.
Vasárnap az intézmény csaknem összes, mintegy 250 interaktív játéka várja a látogatókat, akik megtapasztalhatják azt is, hogyan lehet biliárdot játszani lábbal és focilabdával vagy a buborékok különleges világába is betekintést nyerhetnek.

 

Nyitott szertárkapuk a tűzoltóságokon
Május 25-én az ország csaknem négyszáz tűzoltólaktanyája várja a látogatókat: délelőtt tíz és délután négy óra között fogadják a laktanyák az érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek a tűzoltók életébe.
A katasztrófavédelem a nemzetközi gyermeknapon 2014 óta minden évben megtartja a Nyitott szertárkapuk elnevezésű rendezvényét. Az ország csaknem négyszáz tűzoltólaktanyája, vagyis az összes hivatásos tűzoltóság, katasztrófavédelmi őrs, önkormányzati tűzoltó-parancsnokság, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek többsége megnyitja kapuit ezen a napon a gyermekek és a családok előtt.
A nyílt napon lehetőség van közelről megnézni a tűzoltók által nap mint nap használt járműveket, különleges felszereléseket, a látogatók bejárhatják a laktanyát is, vagyis betekintést nyernek a tűzoltók életébe. Ezen a napon a tűzoltók több próbariasztást is végrehajtanak.

Gyermeknappal egybekötött nyílt nap az Óbudai autóbuszgarázsban
Szombaton a látogatók megtekinthetik a garázsból üzemeltetett BKV-s autóbuszokat, valamint a nosztalgiaflotta több darabját is.
Az ingyenes rendezvényen az autóbuszokon kívül láthatók lesznek a BKV zavarelhárítási járművei, és egyéb műszaki járművek, köztük egy Csepel műhelykocsi, D450 nyerges teherautó, D710 tűzoltóautó, valamint az 1980-as évek különböző jellegzetes tehergépjárművei, de lesz Ikarus-történeti kiállítás is.
Nosztalgia autóbusszal járhatják körbe a látogatók a telephelyet, a kalandvágyó érdeklődők pedig veterán oldalkocsis motorkerékpáron is utazhatnak.  A 18. életévüket betöltött, érvényes, legalább B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők tesztvezetésre ülhetnek az oktatóbusz volánja mögé, míg az autóbusz-szimulátor segítségével a jogosítvánnyal még nem rendelkezők is megismerkedhetnek a buszvezetés és a teherautó-vezetés élményével.
A nyílt napra különjárat is közlekedik az Óbudai garázs – Bécsi út/Vörösvári út között. A nyílt nap helyszíne a különjáratokon kívül a menetrend szerint közlekedő 118-as és 160-as autóbuszokkal is megközelíthető.

Jubileum és gyereknap a Budakeszi Vadasparkban
Különleges gyermeknapi programokkal várja hétvégén a látogatókat a Budakeszi Vadaspark, amely május végén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.
A jubileum alkalmából a hétvégén átadják az őshonos hazai háziállatok bemutatására alkalmas, modern parasztudvart is, amelyben többek között egy kecskesimogató és a nyúlváros is helyet kapott.
A rovarsimogatón a gyerekek a rovarvilággal és a rovarok természetben betöltött szerepével ismerkedhetnek meg, a bátrabbak pedig akár meg is érinthetik az ízeltlábúakat.
Újdonság lesz a westie-fajtamentők bemutatója, amelynek során elsősorban a kutyamentésről és a felelős állattartásról lesz szó, de lesz ugrálóvár, arcfestés és tűzzománc-készítés is, a népszerű klíma-kaland interaktív játék, a madárbemutatók és az állattréningek mellett.

Kösd össze a kellemeset a hasznossal! Gyermeknapon jótékonysági akció keretében a plüssjátékok is megtisztulhatnak. 

Mackówellness a gyermekek boldogságáért: gyermeknapi plüsstisztítás az Bubbles-nél