Hajrájához érkezett az ünnepi készülődés, kitört a tavaszi szünet, így muszáj lekötni az aprónépet. Az ország minden pontján színesebbnél színesebb rendezvények várják a családokat az első négynapos húsvéton. Vannak, ahol már múlt vasárnap megkezdődtek a programok.

Ne csak sonkaevéssel és locsolkodással töltsétek a keresztények legnagyobb ünnepét! Mozduljatok ki, töltődjetek fel egy kicsit! Összeválogattuk a legjobbnak ígérkező eseményeket. Biztosan találtok az egész családnak tetsző eseményt.

Budakeszi Vadaspark

Tojáskeresés, játékos ismeretterjesztés, kecskeügyességi show és állatbemutató is várja a családokat a tavaszi szünetben, csütörtöktől keddig a Budakeszi Vadasparkban.
Csütörtökön és kedden tíz órától a környezeti neveléssel, természetvédelemmel és természettudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó Pangea Egyesület Szelídek és vadak című egész napos előadásán vehetnek részt a látogatók. Az Állatijó bemutató című interaktív állatshow pénteken, szombaton és vasárnap szórakoztatja a közönséget, míg a szombati Kecskeügyességi show-ban a szakértők bemutatják, hogy mire képes ez a háziállat, amelyből több egyed is megtalálható a parkban.
Vasárnap a vadaspark standja mellett húsvéti tojáskereső vetélkedő is szerepel a programban. A tíz órától kezdődő játékban a főbejárattal szemben felállított “Nyomozzunk” pultnál elvehető menetlevéllel együtt lehet részt venni. A vadasparki séta során a gyerekeknek a papírtojásokon olvasható kérdésekre kell helyes választ adniuk. A legügyesebbek különféle húsvéti meglepetésekben részesülnek.
További információ: http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Várkert Bazár

Hímestojás-kiállítás, festhető óriástojások, nagykoncertek és iparművészek bemutatója is várja az érdeklődőket szombattól hétfőig a Várkert Bazár húsvéti szabadtéri programsorozatán.
A háromnapos eseményen látható hímestojás-kiállításon, valamint népi iparművészek bemutatóján keresztül ismerhetik meg a látogatók a hagyományos tojásdíszítéseket. A gyerekeket kézműves foglalkozások, festhető óriástojások, állatsimogató, népzenei és mesekoncertek várják. Esténként a népzenei koncerteket követően fellép többek között a Balkan Fanatik, a Kiscsillag és Lajkó Félix is. Az ingyenesen látogatható rendezvény keretében szabadtéri tojáskiállítás és interaktív tojásdíszítő ház nyílik a Várkert Bazár előtt, ahol hat vitrinben elhelyezett tárgyakon keresztül ismerhetik meg a látogatók a Kárpát-medencére jellemző tojásdíszítés hagyományát, a viaszolt, karcolt, maratott, levélrátétes tojásokat, amelyeket a Tojásdíszítők Egyesületének tagjai készítettek. A család minden tagja kipróbálhatja az óriás MintaKINCStáras tojásos kirakókat és társasjátékokat. A streetfoodosok gasztronómiai kínálata mellett hétfőn Buday Péter mesterszakács tizennyolcféle magyaros fogást készít a Várkert Bazár előtt felállított színpadon. A Várkert Bazár előtt esténként a megvilágított óriás tojások fényei gondoskodnak majd az ünnepi hangulatról.
További információ: http://www.varkertbazar.hu

 

 

Bikás Park

Húsvét szombatján nyílik meg az ország egyik legnagyobb húsvéti mulatsága Budapesten, a Bikás Parkban, a 4-es metró állomásánál. Rengeteg izgalmas programmal várják a családokat. Koncertek, vidámpark, állatsimogató, gasztrosétány, gyermekszínház és mesemondó színesíti az ünnepet. Nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a hagyományőrzésre is. Lesz tojásfestés, locsolkodás, játszóház, gólyalábasok, artisták és még rengeteg izgalmas program. Szombaton a színpadon 16.00-tól az egyik legnépszerűbb fiatal előadó, Szabyest lép színpadra, majd pedig 18.00 órától Kökény Attila koncert lesz. Vasárnap 15.00-17.00 óra között Moldvai Csángómagyar táncház, 18.00 órától Dj Dominique és az Első Emelet sztárja, Kiki örvendezteti a nagyérdeműt. Hétfőn 13.00-tól a népmeséké a főszerep, majd pedig 15.00 órától Iszkiri zenekar várja a gyermekeket. Az első napon, szombaton a tavasz legújabb street foodjával ajándékozzák meg az első 500 látogatót.

További információ: Húsvéti Vigasságok a Bikás Parkban

Nagytétény

Egész napos húsvéti programmal, bábszínházi előadással, zenés gyerekjátékkal és tojásfestéssel várja többek közt az érdeklődőket szombaton a Nagytétényi Kastély. Délelőtt Arany János Pázmán lovag című balladájának feldolgozását láthatják a gyerekek a Maszk Bábszínház előadásában, majd a Tapsifüles zenekar várja hangszeres, zenés játékkal a közönséget.
Délután kézművesekkel lehet tojásokat festeni, de természetes alapanyagú húsvéti lakásdíszek készítésére is lesz lehetőség a Levendula Játszóház és Műhely vezetésével. A programot kosztümös tárlatvezetés zárja.
Az eseményt kiegészíti az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, április 8. és május 7. között megtekinthető Witz Éva hímes tojásai – Egy jelmeztervező másik élete című húsvéti
kamaratárlat is. A kiállítást szombaton Zsurzs Kati színművész nyitja meg.

 Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeumban az ünnepre szánt tojások elkészítésében a nagyhéten péntekig 10 és 18 óra között gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget. Minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat, az úgynevezett magrátétes díszítés technikáit pedig csütörtökön és pénteken mutatják be a nagyközönségnek. A múzeum ünnepi rendezvényeinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak.
A településen húsvét hétfőn népviseletbe öltözve mennek a délelőtti istentiszteletre a Zengővárkonyi Népiegyüttes tagjai, akik 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket. A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.
További információ: Zengővárkonyi Tojásmúzeum

Hollókő

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti fesztiválon, és ennek a látogatók is részesei lehetnek április 15. és 17. között; a Nógrád megyei világörökségi falu hagyományos húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és számos koncertet láthatnak, fellép többek között Lajkó Félix vagy Ferenczi György is. Hollókőn vidáman őrzik hagyományaikat; húsvét közeledtével a lányok különleges étrenddel dédelgetik az udvar tyúkjait, a fiúk nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják.
A hollókői vár ura bemutatja, hogy nemcsak az asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is, a ruhapróba mellett pedig fegyveres bemutatót is tartanak.
További információ: www.holloko.hu

Nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu

Tojásfestéssel, többek között sárgatúró és pászka készítésével, kiállításokkal, állatsimogatóval, zenés előadásokkal és falusi locsolkodással várja a látogatókat a Sóstói Múzeumfalu a hosszú hétvégén. Az ünnepi programok már április 13-án, csütörtökön megkezdődnek, ekkor nyitják meg Kisütött mesék című időszaki kiállítást, amelyen a gyerekek interaktív mesefoglalkozáson vehetnek részt és a mézesbábkészítést is kipróbálhatják. Nagypénteken a hagyományos tojásfestés következik, nagyszombaton és húsvétvasárnap pedig állatsimogató is várja a gyerekeket, valamint a görögkatolikusok ünnepi ételeit készíthetik el a vállalkozó kedvűek. Húsvéthétfőn délelőtt tízkor nyílnak meg a múzeumfalu kapui, lesz grafikai kiállítás, a falusi locsolkodást a Nyírség Táncegyüttes “játssza el”. A kisebbek a Csak el ne törjön! című rendezvény keretében a tojásjátékokkal ismerkedhetnek meg.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés