Nem kell sokáig törnöd a fejed, hogy mit kezdj a gyerekkel a pünkösdi hétvégén! Országszerte rengeteg program közül válogathatsz. A legtöbb a hagyományőrzés jegyében telik, a kicsik is megismerhetik a régi szokásokat. Királyválasztás, mesebeli próbák, lovagi kalandok, kézműves foglalkozások csábítják a családokat hétfő estig. Összegyűjtöttünk néhány kifejezetten izgalmasnak ígérkező eseményt, szemezgess Te is!

Pünkösdi Királyság – Családi nap a Tabánban
Egész napos ingyenes gyermekprogramokkal várják a kicsiket és a nagyokat a Tabánban és a Mesemúzeumban pünkösdhétfőn. A Pünkösdi Királyság 10 órakor nyitja meg kapuit. Számíthatsz
pünkösdi király és királyné választásra, mesebeli próbákra, bababirodalomra, kézműves programokra, arcfestésre, gólyalábasokra.
A fellépők:
10:10 Huzella Péter
11:15 Kolompos Együttes
12:35 Barna Zsombor bábművész
13:55 Néptáncbemutató, táncház I.
14:45 Szalonna és Bandája
16:05 Néptáncbemutató, táncház II.
17:00 Ghymes együttes
Párhuzamos programok a tabáni Mesemúzeumban:
11:00 Eszter-Lánc interaktív mesekoncert
14:00-16:00 Kreatív művészeti foglalkozások
További információ: https://www.facebook.com/events/822010981315333/

Sokadalom a Budavári Palotában
Pünkösdvasárnap- és hétfőn családi kulturális fesztivált rendeznek reggeltől estig! Idén is lesz Pünkösdölő Néptánc Találkozó, több mint 500 táncos részvételével! A gyerekeknek és felnőtteknek is szórakozhatnak koncerteken, fellép többek között Gryllus Vilmos, a Maros és a Bajnóca Táncegyüttes. Míves műhely, kézműves forgatag, ünnepi ínyencségek, kisüzemi sörfőzdék is gondoskodnak a jó hangulatról. Esti világzenei koncerteket élvezhetnek a résztvevők. A belépés minden programra díjtalan.
További információ: facebook.com/szazadokoroksege

 

Színes pünkösdi programok a Várkert Bazárban
H
áromnapos programsorozattal várja a pünkösdi hosszú hétvégén a kikapcsolódni vágyókat a Várkert Bazár. Az ingyenes szabadtéri családi programok az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben rendezik szombattól hétfőig. A programok között szerepelnek a pünkösdi hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek, kézműves vásár.
Délelőttönként gyerekműsorokkal várják a legkisebbeket, fellép a Kaláka és a CzutorBorsók zenekar is. Este pedig többek között Radics Gigi, Herczku Ági, Bohemian Betyars, a Kelemen Kabátban és a Hiperkarma szórakoztatja a közönséget. Az Ybl Miklós téren különleges hintákat is felállítanak, amelyek közül a legnagyobbikon akár 30-40 ember is szórakozhat majd egyszerre.
További információ: www.varkertbazar.hu

Miénk a Vár – Programkavalkád a Vajdahunyadvárban
Élményben gazdag, családi szórakozás vár azokra, akik a pünkösdi hétvégén ellátogatnak a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum rendezvényére a városligeti Vajdahunyadvárba. A látogatók megismerkedhetnek a hazai várainkhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományainkkal. Szigetvár, Siklós, Eger, Visegrád, Esztergom, Sárospatak, Vaja mutatja be többek között várait, városait, kulturális és turisztikai programjait.
A családi szórakozást hagyományőrző tábor, viselet-, és fegyverbemutatók, felvonulások, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – a múzeum egyedi programajánlatai, új kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok, cirkuszi bemutatók, valamint a Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár, játszóház teszik teljessé.
Társasjátékok, középkori könyvkötés, iniciálék készítése, arcfestés, hátizsákos felfedező, rajzfilmkészítés, planetárium, kisvasút várja a kicsiket, nagyokat. Rövid ízelítő a színpadi programokból: népzene, néptánc, régizene, bábszínház és más gyermekműsorok, sorsolások és várainkról készült filmek.
További információk: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A régi népszokások kelnek életre a Skanzenben
A pünkösdi népszokásokat harminc, szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatja be május 21-én és 22-én a szentendrei Skanzenben.
A két napon át tartó programon színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos események várják a látogatókat vasárnap és hétfőn.
Be lehet majd állni a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, és fel lehet majd próbálni a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele. A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület több száz gyermek táncosa hozza el a szabadtéri múzeumba.
További információ: www.skanzen.hu

 

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren is
Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet.
Vasárnap a skanzenben tematikus napon mutatják be a hagyományos mezőgazdasági munkafolyamatokat, előadást tartanak a gabonafajtákról, a szélmalmokról történetéről és működésükről, a gyermekeket ökojátszóház, a családokat vetélkedő várja.
A skanzenben kiderül, mi a titka a finom kalácsnak és az is, hogy készülnek a festett bútorok. A nomád parkban 10. századi tevékenységeket – kézi orsózás, rokkázás, nemezelés, szalagszövés – próbálhatnak ki a látogatók, a Szeri Gyógynövényházban pedig teákat kóstolhatnak. A hétvégétől látható Máté Bence világhírű természet fotós Madár Paradicsom című tárlata a Puszta Házában.
További információ: www.opusztaszer.hu/

Művészeti programokkal várják a látogatókat az Őrségben a Virágzás napjai elnevezésű fesztiválon
A május 18. és 21. között tartandó – sorban a huszonötödik – Virágzás napjai fesztiválon a lehetőségekhez mérten minden művészeti műfaj és annak sok árnyalata megjelenik.
Idén a Fiatalok pódiumán a fiatal zenészek alkotta JET trió május 19-én ad koncertet. Pünkösdhétfőn Szüts Apor zongora- és Bonino Anna-Sofia hegedűjátékát hallhatja a közönség.
A programok nagy része Őriszentpéteren, a Pajtaszínházban és a Malom Látogatóközpontban zajlik. Pünkösdhétfőn Veleméren az Árpád-kori templomban Kelemen Barnabás első alkalommal játszik a korhű építésű, 1771-es barokk hegedűjén közönség előtt. Május 19-én Szalai Kriszta az Egy hajléktalan nő showja című előadását viszi színre. Hámori Gabriella május 20-án Gyarmati Fanni naplója című előadást mutatja be. Pünkösdhétfőn a Góbi Rita Társulat táncprodukciójába a gyermekek is bekapcsolódhatnak.

Hal- és borünnep Balatonfüreden és környékén
Pénteken kezdődik a négynapos rendezvénysorozat, ahol borvásár, halkóstoló, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket. Szombaton horgászversenyt tartanak gyermekeknek a Bodorka látogatóközpont előtt Bíró Eszter gyerekkoncertje és Balázs Elemér lemezbemutató koncertje zárja a szombati programokat. Vasárnap lovagi tornán vehetnek részt a legkisebbek, akik Mátyás király korába csöppenve bizonyíthatják ügyességüket. A Ramazuri Bábszínház előadását a Cimbora együttes koncertje követi majd, a Vodku fiai előadásában pedig Cseh Tamás dalai csendülnek fel. Paloznakon a Portéka színpad bábelőadása és kézműves foglalkozás várja a gyermekeket, este a paloznaki kórus pünkösdi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők szombaton, vasárnap és hétfőn pedig kézműves játszóházba várják a gyermekeket. Tihanyban pálinkapiknikre hívják a látogatókat szombaton és vasárnap a Mádl Ferenc térre és a Pisky sétányra – fűzte hozzá.
További információ: www.balatonfured.hu