Különleges hétvége a mostani, hiszen egyszerre van pünkösd és gyermeknap. Egyre több hely nyitja meg kapuit a járványvédelmi előírások betartásával, és számos klassz online programmal készülnek az intézmények és az előadók. Nézzétek végig összeállításunkat, biztosan találtok kedvetekre való programot!

Ha kimozdulnátok otthonról

Pünkösdi családi programok a pesti alsó rakparton
A pünkösdi hosszú hétvégén ismét megnyílik a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpart Margit híd és Közraktár utca közötti szakasza. Az autómentesített területen gyerekprogram és szemétszedési akció várja a kilátogatókat, és még hétfőn is lehet sétálni a rakparton.
A pünkösdi hosszú hétvégén a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében a Valyo – Város és a folyó csapata kezdett civil akcióba; szombaton várják az önkénteseket, hogy együtt megtisztítsák a rakpartot. Az eszközök és logisztika terén a Fővárosi Közterület-fenntartó és munkatársai segítik az önkénteseket. Vasárnap a családi programoké lesz a rakpart, hiszen gyermeknapon – jó idő esetén – aszfaltkréta-rajzolásra invitálják az ünnepelteket, 14 és 17 óra között pedig Magyar Bori énekesnő is koncertet ad.

Ismét libegőzhetünk Budapesten
A hétvégén újra várja a kirándulni vágyókat a Zugligeti libegő délelőtt 10 órától 19 óráig. A libegő júniusban és júliusban hétvégenként és ünnepnapokon üzemel majd. A libegő épületében és a külterén várakozóknak be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot és maszkot is viselni kell. A város tetején, a János-hegyen rengeteg kirándulási lehetőség várja az egész családot. Ha egy ideje már nem jártatok a környéken, feltétlenül kiránduljatok egy jót, és fedezzétek fel az újdonságokat! Itt írtunk már libegős élményeinkről!
További információ: https://www.bkv.hu/hu/turisztika/zugligeti_libego

Gyerekkölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben
Megemelték a napi látogatószámot, egy napon már 4000 fő tartózkodhat az Állatkertben, a belépőt a jegymester.hu oldalon lehet megvásárolni. Gyereknap közeledtével rengeteg kisállattal, kölyökkel és fiókákkal várják a kisebbeket. A nyitás óta a közönség egyik nagy kedvence volt a kistapír, a nagymara- kölykök, fekete hattyú fiókáknak és láthatták az ázsiaivadkutya-kölyköket, amikor előmerészkedtek búvóhelyükről. Az állatkert nemrég gazdagodott egy aranyszőrű takinnal, és nemsokára párt talál a kis panda- másik nevén vörös macskamedve is.
Továbbra is kérik a vendégeket, hogy a járványvédelmi előírásokat szigorúan tartsák be és az állatokat semmivel ne etessék.
További információ: https://www.facebook.com/allatkert/  

Ismét látogatható a Hollókői vár
A pünkösdi hétvégén újra megnyitja kapuit Hollókőn a vár szabadtéri részei és a múzeumok is. Ezen a hétvégén nem tartják meg a minden évben megrendezett hagyományőrző rendezvényeket, de az ófaluban szombattól kezdve egészen hétfőig termelői piaccal várják a látogatókat. A piacon a környék őstermelői és kézművesei árusítják terményeiket, portékáikat. A faluba látogatók nyitott kézműves portákon, ajándékboltokban, vendéglátóhelyeken, éttermekben és szabadtéri helyszíneken gyönyörködhetnek a díszes hollókői népviseletben. A hollókői vár tornyaiból megtekinthető a Cserhát festői hegyvidéke, és a látogatók találkozhatnak a Szent László Vitézei Egyesület középkori ruhás tagjaival is. Ettől a hétvégétől kezdve a biztonsági szabályok betartása mellett folyamatosan szeretnének egyre több élményt nyújtani a világörökségi faluba látogató vendégeknek.
További információ: https://www.holloko.hu/
Korábban írtunk már Hollókőről, íme, egy kis kedvcsináló!

Ha otthon maradnátok

Online programok a Vasúttörténeti Parkban
Gyereknapon egész napos online programra készül a Vasúttörténeti Park: Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivált rendeznek több élő bejelentkezéssel a park területéről Horváth Szilárd vezetésével. A program május 31-én 10 és 18 óra között a Park Facebook oldalán és Youtube- csatornáját lesz követhető. A fesztiválon fellép az Apacuka zenekar, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Rutkai Bori Banda és az Eszter-lánc Mesezenekar, de nem maradhat ki az Aranyszamár bábtársulat előadása sem.
A gyereknapi ünneplés évek óta hagyománynak számít a Vasúttörténeti Parkban és a jelenlegi helyzetben is szeretnének örömet szerezni a gyerekeknek. A programok között lesz online kézműveskedés, jógaóra, meseolvasás, gyereknapi arcfestés, emellett a közlekedésbiztonságról is szó esik a rendezvény Facebook- oldalán.  A szülőket gyermeknevelési, sportválasztási és egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsokkal várják, addig a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról tudhatnak meg érdekességeket.
További információ: http://www.vasuttortenetipark.hu

Bábszínházak gyereknapja
Az ország 13 bábszínháza a kecskeméti Ciróka Bábszínház szervezésében egész napos online programsorozattal készül május 31-én 8 óra 30 perctől este 9-ig gyermeknapon. Az esemény egyszeri és megismételhetetlen alkalomnak számít izgalmas és különleges vendégelőadásokkal. Minden korosztályra gondoltak: a legkisebbeket és szüleiket a 4 éven aluliaknak szóló bábelőadásra várják, míg az óvodások és iskolás gyerekeket népmesékkel, kedvenc klasszikusokkal és vásári játékokkal örvendeztetik meg.
Az eseményen részt vesz a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház, a Budapest Bábszínház, a kecskeméti Ciróka Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, az egri Harlekin Bábszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a budapesti Kolibri Színház, a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a győri Vaskakas Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház.
A programokat a 13 bábszínház egyszerre közvetíti majd Youtube csatornáján 
További információ:
http://www.ciroka.hu

Budapesti Közlekedési Központ- Gyereknap
A BKK gyermeknap alkalmából a biztonságot szem előtt tartva online programokkal, koncertekkel, rajzpályázattal és a járműveken különleges hangbemondásokkal várja a látogatókat: a nagykörúti 4-6-os villamoson péntektől vasárnapig gyerekek mondják be a megállók neveit, továbbá az ismert mesék főhőseinek szinkronhangjai köszöntik az utasokat vasárnap. A BKK erre a napra számos akcióval készül, melyet a Facebookon hirdettek meg, ilyen a gyermeknapi rajzpályázat, amelyre a kisebb gyerkőcök közlekedéssel kapcsolatos alkotásait várják. Vasárnap élő koncertekkel és színházi előadással szórakoztatják a gyerekeket. Fellép a Kicsi Gesztenye Klub, Rutkai Bori Banda és az Első Magyar Karantén- Színház Alíz csodaországban című előadásával a TRIP hajóról. A járványügyi helyzet miatt a programok kizárólag a BKK Facebook- oldalán élő közvetítésben lehet megtekinteni.
További információ: https://www.facebook.com/bkkbudapest/

Az Időmanó kalandjai: online koncert
Bíró Eszter, Az Időmanó kalandjai című sorozatának vadonatúj részében a negyedórák rejtelmeibe vezet be mindenkit Időmanó május 31-én 11 órától!
Az énekesnő, színésznő zenés, interaktív, animációkkal teli minisorozatában az óramutatók működésével ismerkedhettek meg, és azt is megtudhatjátok, hogy mivel telik el egy óra az Idősuliban.
További információ: https://www.facebook.com/varkertbazar

Veronaki élő gyermeknapi koncert
A Gőgös Gúnár Gedeon írónője, Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája. Az énekesnő már régen tervezte a mű feldolgozását, zenekarával a friss Fonogram-díjas Veronaki zenekarral nagyszerű zenei anyag született a könyvből. A családoknak szánt koncerten, június 1-jén, hétfőn 15 órától a legkedveltebb versek és mesék hangzanak el a könyvből, megzenésített változatban.
További információ: https://www.facebook.com/kultura.ro

Kosdon, a Robirtokon ezen a hétvégén is izgalmas programok várják a látogatókat. 

Mesés családi farm Kosdon, állati jó élmények a Robirtokon: ezt nem lehet kihagyni