Nem könnyű lekötni az örökmozgó gyerkőcöket a lakásban koronavírus-járány idején, de a neten számos remek kezdeményezés indult, így koncerteket, bábszínházi előadásokat, zenés produkciókat is láthatunk nap mint nap. Színészek, írók, költők mesélnek, de akár rajzolni is tanulhatunk. Íme, hétvégi előzetesünk, és válogatásunk az elmúlt napok kedvenceiből. Tudjátok, a legfontosabb, hogy maradjatok otthon!

Rozi az égen a Budapest Bábszínháztól
Szombatonként délelőtt a gyerekek, este a felnőttek számára tesz közzé egy-egy korábbi produkciót Youtube-csatornáján a vírushelyzet miatt zárva tartó Budapest Bábszínház. A sorozatot március 21-én, szombaton kezdik el a bábszínházi világnap alkalmából. Kényszer szülte ezt a helyzetet, de jó alkalom arra, hogy visszaidézzék az elmúlt 70 év emblematikus előadásait. Szombaton 11 órakor Jeli Viktória és Tasnádi István Rozi az égen című előadása látható, amelyet 2010-ben mutatott be a Budapest Bábszínház.
Az előadások linkje itt található!

MobilMesék a Kolibri Színházzal
Online sorozatot indított a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: az intézmény művészei naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, hogy a koronavírus okozta kényszerszünet alatt se maradjanak a gyerekek színházi élmény nélkül. A Kolibri tagjai saját otthonukban, mobiltelefonnal veszik fel a MobilMeséket, melyeket a színház YouTube csatornáján és Facebook-oldalán minden nap délután 3 órakor tesznek közzé. Sőt, a Bors nénit is megnézhetjük.
A meséket itt találjátok!

Óz a Vaskakas Bábszínháztól
A történetet ki ne ismerné? Kansast, a kis Dorka otthonát hatalmas forgószél lepi meg, és a tornádó csodálatos helyre, Óz birodalmába repíti a kislányt. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. A Vaskakas Bábszínház minden vasárnap elérhetővé tesz egy-egy izgalmas előadást, ezen a hétvégén az Ózt láthtjuk.
A közvetítést itt lehet majd megtekinteni. 

Élő közvetítés az Ódry Színpadról
A Bábszínházi Világnapon, március 21-én, két jelenleg is futó, nagy sikerű bábelőadást nézhetünk meg online. 15 órától a Háromfejű királyt, majd 19 órától a Kacsa, halál, tulipánt.
Az Ódry Színpad előadásinak itt található a linkje! 

Papírszínház a Csimotától
A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. A Csimota TV-n megismerkedhetsz az izgalmas műfajjal.
Itt nézz papírszínházat!

Farkasházi Réka meséi
Minden nap 16.30-kor várja a kisebbeket és a szülőket a színésznő, énekesnő Facebook-oldalára, ahol saját meséit olvassa fel.
Az eddigi mesék is elérhetőek itt! 

Tíztől mese
Huzella Júlia színésznő minden nap 10 órától mesél. A többi között hallhatók tőle Maszat történetei, az Orrfújós mese és részletek a Charlie és a csokigyár című könyvből.
Kattintsatok ide a történetekért! 

Dániel András mesél
A Kuflik, Kicsibácsi és Kicsináni megálmodója, Dániel András nagy kedvence sok gyerkőcnek és felnőttnek. “Karantén” alatt ő is mesél rendszeresen Youtube csatornáján, de Facebookon is elérhetők történetei.
Kövessétek itt!

Rajzórák Agócs Írisszel
Egyszerűen imádjuk Agócs Írisz rajzait. Ugye neked is megvan, ő álmodta papírra Maszatot is?! A karanténhelyzetben pedig naponta új állatfigurákra tanítja a gyerkőcöket és a felnőtteket is. A héten rajzoltunk már vele lajhárt, kutyát és makit is. Így tényleg gyerekjáték a rajzolás!
Nézd meg, és utánozd bátran! 

Kísérletek a Csodák Palotájából
Bár a CSOPA ideiglenesen bezárt, rendszeresen látványos kísérleteket közvetít az Öveges teremből. Kémcső Jenővel és Spatula Sárával a kísérletezés mellett kézműveskedhettek is. Néhány kémcső, üveglencse, ételfesték, és izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok szemtanúi lehettek.
Nézzetek meg néhány korábbi kísérletetet, és kövessétek az újakat!

Da Vinci TV
A diákok otthoni tanulását segítendő, minden platformon ingyenesen érhetők el a Da Vinci TV ismeretterjesztő csatorna műsorai április 30-ig, de egy távoktatást segítő alkalmazást is le lehet tölteni.
A csatorna minden tantárgyhoz kapcsolódóan kínál tematikus megértést, feldolgozást segítő hasznos műsorokat, amelyek felkeltik a kíváncsiságot, és beszélgetésre ösztönzik a családokat.
Kattints a műsorokra! 

Kiemelt fotó: Vaskakas Bábszínház

Néhány izgalmas játékkal is feldobhatjátok a szürke hétköznapokat! 

10 szuper benti játék gyerekkel: így könnyebb túlélni a napokat koronavírus alatt