Valljuk be, ha eljátszunk a gondolattal, hogy mit csináljunk a gyerekekkel a várhatóan hosszú óvoda- és iskolamentes időszakban, pánikba esünk. Játszótér, baráti összejövetel kizárva, marad a séta és az otthoni játék. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas benti elfoglaltságot kisebbeknek és nagyobbaknak, hogy ne legyenek unalmasak a mindennapok.

Elő a matricás könyvekkel!
A gyerekek imádnak ragasztgatni, ráadásul ilyen jellegű könyveket minden korosztálynak találsz. A  legkisebbeknek válaszd az újrafelhasználható matricás változatokat, az iskolásoknak pedig a nagyobb koncentrációt igénylőt.

Gyurmázzatok
Sok szülő nem szereti, ha a gyerek otthon előveszi a gyurmákat, pedig garantáltan lekötni őket egy időre. Használj lemosható terítőt, és akkor kevesebbet kell takarítani. Akár saját magad is főzhetsz gyurmát, sőt só-liszt gyurmát is könnyen készíthetsz.

Puzzle minden korosztálynak
A puzzle fejleszti a gyerkőcök problémamegoldó képességét, a kreativitást, a memóriát, ráadásul öröm újból és újból kirakni. Válassz gyermeked korosztályának, képességének megfelelőt, a 6-10 darabostól a több ezer darabosig széles a paletta. Akár az egész család együtt is játszhat.

Kísérletezzetek
A tudomány szórakoztató is lehet. Vásárolhatsz kísérleti szetteket, ezek nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek megismerjenek izgalmas fizikai, kémiai folyamatokat, és még élvezni is fogják a tanulást. A kísérleteket a kisebbek szülői segítséggel, a nagyobbak akár egyedül is elvégezhetik.

Főzőcskézzetek
Hosszú napokon hagyd, hogy csemetéd segítsen az ebéd- vagy vacsorakészítésnél, és vond be őket a sütésbe is! A kicsik szívesen paníroznak, segítenek a keverésben, habverésben és a sütidekorálásban is. Örömmel végzik a munkát, és nem feladatként tekintenek rá.

Bújjatok jelmezekbe
Vedd elő a szekrény mélyéről a farsangi, halloweeni jelmezeket, a kicsik mindig boldogan öltik magukra. Játszhattok aztán tűzoltósat, szellemeset, szuperhősökké, hercegnőkké válhattok.

Rendezzetek könyvklubot
Mindenki mutassa be kedvenc könyvét, meséljen róla a családtagoknak. Olvashattok közösen is. A kisiskolások is örömmel csatlakoznak a családi felolvasáshoz. Így nagyobb eséllyel szeretik meg az olvasást.

Építsetek
A DUPLO , a LEGO megunhatatlan, de nem csak építeni lehet belőlük. Találjatok ki feladatokat, például ki tudja a legmagasabb tornyot felépíteni, esetleg rakjon ki minden résztvevő különböző formákat.

Kreatívkodjatok
Akár már most elkezdhetitek a lakást húsvéti díszbe bújtatni. Készíthettek nyuszis girlandot, kosárkát papírból, nyuszit műanyag pohárból, üvegből, a kisebbekkel krumplinyomdázhattok.

Készítsetek akadálypályát
A kisebb gyerkőcök díjazni fogják, ráadásul mozoghatnak is egy kicsit. Bevethetsz széket, karikákat, labdákat, de még krepp-papírt is rögzíthettek székekhez. A gyerekek versenyezhetnek egymással vagy akár saját maguk rekordját is megdönthetik.

Ha gyermeked szereti a logikai játékokat, a különbségkeresőt, a sudokut, a labirintust, akkor ezt feltétlenül nézd meg, és töltsd le. Egyúttal a helyes fogápolásról is tanulhat csemetéd. 

Labirintus, különbségkereső, sudoku: játékos foglalkoztatók a helyes fogápolásról

Fotók forrása: www.freepik.com