Ott vagyunk már? Ha utaztunk már egy vagy több gyerekkel kirándulni, nyaralni vagy távol élő rokonokat meglátogatni, ez a kérdés biztosan ismerősen cseng. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője olyan játékokat ajánl, amivel autóban utazva lefoglalhatjuk a kisebbeket-nagyobbakat.

Nyáron többet utazunk, sokan akár 10 órát is az autóban töltenek, míg megérkeznek a nyaralási úticélhoz. Felnőttként sem könnyű a hosszú út alatt, de a koránkelés, készülődés, pakolás vagy vezetés miatt jelentkező fáradtság mellett az elcsigázottságunk csak tovább nő, ha a gyerekek unatkozni kezdenek útközben… és ennek hangot is adnak. Sokan kütyükkel felszerelkezve vágnak neki az útnak, a gyermek meséi letöltve sorakoznak, vagy épp a kedvenc alkalmazásaikkal foglalják le őket, ám a tapasztalat szerint idővel ezekre is ráunnak, és más elfoglaltság után néznek. Ilyen helyzetekben is jól jön, ha van a tarsolyunkban néhány játékötlet, amivel elüthetjük az időt és közben jól is szórakozunk.

Úton a legkisebbekkel
Ha 1 év alatti gyermekkel kelünk útra, akkor a legszerencsésebb, ha az utazás kezdetét az alvás idejére időzítjük, vagy ha bírjuk az éjszakai vezetést, akkor este indulunk és mire felkel, már meg is érkeztünk. Mindegy azonban, hogy mikor utazunk, az alvós állatka, legkedvesebb plüss vagy más játék mindenképp legyen velünk. Ezen kívül érdemes olyan játékokat bekészíteni, amiket a kezébe vehet, rágcsálhat, de a korosztályának megfelelő – puha, tapintható – könyvek is leköthetik egy időre, különösen ha mellé ülünk és például utánozzuk a képeken látható állatok hangját. Egy időre lekötik a figyelmét a tükrös játékok, amiben nézheti magát, vagy a hangot adó (csak amit a felnőttek füle hosszabb ideig is elbír!) játékok nyomogatása.

Keresd meg!
A könyv minden korosztály számára jó ötlet, a még olvasni nem tudó kisebbek-nagyobbak is élvezik a Keresd meg! típusú játékokat, ezt gyakorlatilag bármilyen képeskönyvvel játszhatjuk. Az nyer, aki elsőként bukkan rá arra, amit a képen megnevezünk.
Ezt könyv nélkül is játszhatjuk. A gyerekeknek figyelniük kell, hogy mikor jön szembe az utón egy sárga autó, halad el mellettünk kamion, látnak kék házat, vagy valamilyen állatot. Bármilyen feladvány jöhet, az nyer, aki elsőként látja meg.
Óvodáskortól már „írhatunk” közösen mesét. Valaki elkezdi, majd mindenki hozzátesz egy mondatot, így vicces történeteket gyárthatunk.
Vihetünk a színezőket és ceruzákat is, de ha ezek az autóban rendre szétgurulnak, válasszuk inkább a mágnestáblát, amire rajzolhat.
A különböző matricás könyvek is jó időre lekötik a gyerekek figyelmét, de a hosszabb út alatt akár egy bonyolultabb origami figura hajtogatása is megtanulható, ehhez csak egy szilárd felületet (pl. könyv) kell biztosítanunk.

Nagyobbakkal jöhetnek a társasok is
Abból is a mágneses változat, hogy a bábuk útközben is a helyükön maradjanak, de a kézben tartható kártyajátékokkal is egészen sok időt el lehet tölteni.
Kisiskolásokkal is „írhatunk” mesét, de ők már szóláncot (a szó utolsó betűjével, vagy szótagjával kell kezdeni a következőt) vagy barkóbát is szívesen játszanak.
A következő játék akkor lehet igazán érdekes, ha nem autópályán visz az utunk. Nyomtassuk ki a térképet, amin a gyerekek követhetik az útvonalat, amerre megyünk. Figyelhetik a városnév táblákat, bejelölhetik, melyiket hagytuk már el, melyik folyó felett haladtunk át, sőt ki is egészíthetik, ha például láttak valami érdekeset az adott útszakaszon, akkor berajzolhatják.
Készíthetünk otthon utazó-bingót. A számok helyén itt az útközben előforduló tárgyak (például sorompó, közlekedési tábla, kamion) szerepelnek. Persze ne feledkezzünk meg az olyan klasszikusokról sem, mint az akasztófa, vagy amőba, amihez szintén elég egy papír és ceruza.

Forrás: www.jatekliget.hu