Ezekkel a játékokkal kösd le őket!

Mindig nagy kihívás gyerekekkel útnak indulni, pláne, amikor már tizedszer hangzik el a hátsó ülésről a türelmetlen kérdés: „Mikor érünk oda?” – És még az út felénél se jártok. Ilyenkor mindig jó, ha ott lapul tarsolyodban egy hasznos játék az útra, melyet bármikor előkaphatsz! Nézzük, miket rejt a legmenőbb autós játéktáska!

1. Rajzolós spirál
A szimpla műanyag lapocskák akár fél óráig is leköthetik az aktív gyerkőcöket. Nem kell hozzá más, mint színes ceruzakészlet, egy rajztömb, és alátétnek mondjuk egy használaton kívüli tepsi, melyet még a későbbiekben is hasznosítani tudsz további feladatokhoz.

színesceruzák

2. Színezők, matricák, gyöngyök és zsírkréta – minden mennyiségben
A tepsinek máris hasznát veheted, ha előkerülnek a játéktáskából a zsírkréták és a mesefigurás színezők! (Ezeket mindig ipari mennyiségben érdemes beszerezni a bevásárlóközpontokban és jól kibélelni vele a játéktáskát.) A tepsi előnye, hogy a csemete könnyen az ölébe helyezi, nem gurulnak szanaszét a gyöngyök gyöngyfűzéskor, és a zsírkréták sem az autóban, valamint a papírlapokat is könnyedén megtámaszthatjuk vele.

3. Néhány társasjáték is jól jöhet!
Ha nem is kell egy komplett Activity, néhány kisebb játékkal megelőzhetsz egy kitörni készülő testvérháborút. A Négy a nyerő vagy a Torpedó örök kedvenc, de bedobhatsz egy puzzle-t vagy legót is bármikor az egymást tépő gyerekeknek.

tarsasjatek

4. Hangjáték és zene az autós szundihoz
Ha már kezd nyűgössé és fáradttá válni a közhangulat, nem érdemes tovább fokozni a kedélyeket: itt az ideje egy jó kis CD-és hangjátéknak, audio mesekönyvnek vagy zenének. Érdemes ugyanazokra a történetekre és dallamokra rászoktatni a gyerekeket, ha úton van a család. Így beáll a rendszeresség, és ők is nyugodtabbak lesznek, ha meghallják az adott hangot. Neked pedig jut egy-két csendes óra a Süsü, a sárkány mellett.

5. Autószámolós
Nincs annál inspirálóbb a gyerekeknek, mintha mi magunk veszünk részt a szórakoztatásukban! Ha már unod a barchobát, a szóláncot, és az Amerikából jöttemet, bedobhatsz egy autószámolósat, pláne, ha a gyerkőc akkoriban épp a számokkal ismerkedik! A játék lényege, hogy mindenkinek megvan a saját színe, és csak az adott színű autókat számolja szemben az úton. Az nyer, aki adott időn belül több azonos színű kocsit „összegyűjt”.

6. Mágnesbetűk, szókirakók
Érdemes a játéktáska tartalmát megspékelni egy mágneses betűkészlettel! Ezek kiválóan illeszkednek majd a fémtepsire, és nem szóródnak szanaszét. Az épp olvasni tanuló csemetének nemcsak szórakozás, hanem kiváló gyakorlási lehetőség is a hosszú úton.

szokirako

7. Meglepetés-csomagok
Bármely játékot vagy elfoglaltságot feldobhatod a megfelelő tálalással! Készíts elő papír- vagy nylon táskákat nasikkal, dobozos gyümölcslével, matricákkal és apró meglepetésekkel. Előre elmondhatod, hogy minden 50. kilométernél meglepi jár, ha a gyerkőcök jól viselkednek. Fontos, hogy a csomag olyasvalamit tartalmazzon, ami leköti őket az elkövetkező fél- egy órában.

8. Kérem a jegyeket!
Ismét egy olyan játék, mely némi kreativitást és rákészülést igényel, de garantált a siker! Gyárts előre meghatározott számú jegyet színes papírból az utazás időtartamára, és borítékban vagy zacskóban add oda a csemetéknek. Minden fél órában kérd be az adott színű jegyet, így az út végére elfogynak a papírdarabkák, és a gyerekek is jól szórakoznak.

9. Kincses üveg
Ez a játék is igényel némi előkészületet, de garantáltan megéri az idejét! Tölts meg egy befőttes üveget rizzsel vagy szezámmaggal, és rejts el benne 20-25 apró meglepetést: csokigolyót, rágót, gyöngyöt, gémkapcsot, legót vagy pénzérmét! Fontos, hogy minden gyerkőc külön kincses üveget kapjon, így nem lesz veszekedés!

10. Figyeljük együtt a felhőket!
Végül ismét egy vicces, közös játék, mely napos időben remekül játszható. Biztos észrevetted már, milyen mókás alakzatokat tudnak felvenni a bárányfelhők a nyári égen! Nosza, rajta, derítsd ki, hogy ki milyen mókás figurát, állatot lát benne! Szórakoztató elfoglaltság az egész család számára, és még a képzelőerőt is fejleszti!

Természetesen ha már semmi nem használ, még mindig választhatod az elmaradhatatlan okostelefont vésztartaléknak! Vagy akár tarthatsz egy rövidebb szünetet is út közben a parkolóban, hátha csupán egy kiadós futkosás hiányzik a csemetéknek! Aztán folytatódhat az út egy újabb leleményes játékkal!

Jász Veronika

Fotó forrása:
www.mykidstime.com