Az október már vitathatatlanul őszi hónap: tarkák a falevelek, rövidebbek és hűvösebbek a napok, és persze közeleg az őszi szünet. Nem kell kétségbe esnünk, ha a zsongó nyári hónapok után hirtelen nem tudjuk, milyen izgalmas időtöltést találjunk még ki csemetéinknek! Íme néhány szabadidős elfoglaltság, melyeket jó és rossz időben is örömmel űzhetünk!

alma

1. Almaszedés családilag
Remek program, ráadásul jobban összekovácsolná a családot, mint a közös almaszedés! Beszervezhetünk kicsit-nagyot, unokatesókat, nagynénit, nagymamát, barátokat, kutyát-macskát, hogy együtt vágjunk neki az egész napos almaszüretnek. Nemcsak alaposan átmozgat, de a friss levegőn töltött idő a vérkeringésnek és az immunrendszernek is jót tesz, miközben jócskán belakhatunk az egészséges, őszi csemegéből. A leszüretelt termésből pedig egy esősebb napon elkészülhet a finom almáspite-szintén a gyerkőcök segítségével.

2. A sokoldalú színes falevél 1.: készíts őszi pólót!
A faleveleket előszeretettel használja iskola-óvoda: őszi dekoráció, rajz készül belőle a falra, füzetbe. Egy esős, őszi délelőttön, amikor nincs iskola, őszi mintás pólót is készíthetünk belőle. Nincs másra szükségünk, mint egy flakonnyi fehérítő sprayre, egy régi, sötét pólóra, újságpapírra, különböző formájú és méretű falevelekre, és egy nagy lavórnyi hideg vízre. Először fordítsuk ki a pólót, majd helyezzük rétegei közé az újságpapírt (hogy ne fogja meg a fehérítő a póló hátoldalát)! Ezután helyezzük el a kifordított póló elején a leveleket tetszőleges mintában, vonalban, ahogy később viselni szeretnénk őket! Fújjuk be a pólót (levelek felületét is) a fehérítő-spray-vel, hagyjuk öt percig állni rajta, hogy beszívja, majd öblítsük ki a hideg vizes lavórban! Látni fogjuk, hogy a levelek körül a póló kifakult, a levélminták viszont élesen kirajzolódnak! Kész is van az őszi játszóöltözet!

játék az avarban


3. A sokoldalú színes falevél 2.: tombolj benne!
Nincs is jobb feszültség-levezető, mint a gyerekekkel őszi faleveleket rugdalni, vagy meghempergőzni egy jókora avar-halomban! Ha nem vagyunk ennyire elemünkben, lehet egyszerű séta is a kutyával a tarka levélszőnyegen, hisz a száraz, ropogó falevelek hangja köztudottan nyugtató hatással van az idegekre és a közérzetre. Nedves időben nem ajánlott, akkor inkább bentről csodáljuk a tarka természetet, miközben a gyerkőc zsírkrétákkal és színes ceruzákkal készít vázlatot vagy satírozott lenyomatott a papírlap alá helyezett ezerszínű levelekről!

4. Piríts tökmagot!
Remek program egy borongós, sötét őszi estére, miközben halloweeni tököt farigcsáljuk! A kikanyarított magvakat mossuk meg, és papírtörülközőben dörgöljük szárazra! Utána sütőpapírra helyezve sózzuk meg és hintsük meg kis olajjal, majd toljuk be a 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe! 25 percig süssük ropogósra, aztán kihűlve fogyasszuk!

madárijesztő

5. Építs madárijesztőt!
Az ősz és az aratás tipikus képviselője a madárijesztő! Ha kertes házban lakunk, könnyedén elkészíthetjük régi, nem használatos ruhákból! Fejének használjunk egy halloweeni tököt, a testét szénával töltsük ki, kezét, lábát botokkal, partvisnyéllel támasszuk ki! A teljesebb móka kedvéért rendezhetünk madárijesztő-építő versenyt úgy, hogy a meghívott vendégek maguk hozzák saját használt ruháikat, mi csak a tökfejet és a szénát biztosítjuk. A játék végére egész kis madárijesztő-csapat ékesítheti a kertet. A legeredetibb, legügyesebb alkotást díjjal jutalmazzuk!

6. Rendezz filmes maratont!
A hideg idő beálltával csak a kinti játékok egy részéről kell lemondanunk, a mókáról nem! A korai sötétedés ugyanis lehetővé teszi, hogy sötétítők és redőnyök nélkül is igazi mozis érzést varázsoljunk a fűtött szobában! Hívjuk meg gyermekünk barátait egy péntek estére, amikor kedvenc mese- vagy rajzfilmjeiket vetítjük egy huzamban! Biztosan élvezni fogják a befészkelődős hangulatot, melyet érdemes egy ott alvással megtoldani, hisz késő este nehéz lesz feltápászkodni a meleg takarók alól!

fahéj

7. Készíts házi almás-fahéjas szájfényt!
Kislányunk minden bizonnyal szívesen vesz részt saját házi szájfénye elkészítésében! Ehhez nem is kell más, mint egy régi, kiszolgált műanyag ajakbalzsamtubus, négy evőkanál kakaóvaj, három csepp fahéj olaj és négy csepp alma olaj, egy teáskanálnyi méz, egy teáskanálnyi főzőolaj és egy E vitaminos kapszula. Olvasszuk fel mikróban a kakaóvajat, majd adjuk hozzá a mézet és a fahéj illetve almaolajat, jól keverjük össze, majd tegyük vissza újabb öt másodpercre, hogy puha maradjon! Végül adjuk hozzá a főzőolajat és a felnyitott vitamin kapszula tartalmát, majd gyorsan öntsük az ajakbalzsamos tubusba, mielőtt megkeményedik! Kész is a saját őszi szájfényünk, tuti elirigylik kislányunktól a csajok a suliban! Vagy anyu barátnői.

8. Piknikezz a parkban!
Egy derűs, szombat délelőtt nagyszerű alkalom, hogy piknikezni menjünk a gyerekekkel a közeli parkba! Érdemes szertartásos előkészületeket tenni, hogy kellően felcsigázzuk az apróságokat, például indíthatunk közös bevásárlással, szendvicskenéssel, sütemény-sütéssel. Az elemózsiát rakhatjuk fedeles kosárba vagy hátizsákba, de a termosznyi meleg innivalóról (tea, kakaó) se feledkezzünk meg, mert már hűvös lehet odakinn. Ha jóllakottan letelepedtünk a kipárnázott padokra, és asztal is áll rendelkezésünkre, játszhatunk társas játékokat, kártyázhatunk, vagy kellő kreativitással írhatunk együtt verset vagy kisebb történetet az őszről! A lényeg, hogy kellően az évszakra hangolódjunk.

gyerek olvas

9. Iratkozz be könyvtárba!
Ha eddig nem tetted, a beköszöntő iskolakezdés és az ősz a kitűnő lehetőség, hogy megismertesd csemetéddel a helyi könyvtár lehetőségeit! Bármennyi idős is gyermeked, biztosan megtalálod a neki való „olvasmányt” a gyerekrészlegen, ha már idősebb a gyerkőc, megtaníthatod az olvasójegy használatára és a kölcsönzés szabályaira! A gyerekkönyvpiac irreális árai mellett a könyvár használata gazdaságos és hosszú távú családi befektetés.

10. Hangsúly a szeretetteljes, családi kapcsolatokon, tanítsunk hálát adni!
Ahogy egyre beljebb haladunk az őszben, egyre inkább hangsúlyt kap a befele fordulás és az elmélyülés önmagunkban és szeretteinkben, mely majd a Mindenszentekben és karácsonyban fog kiteljesedni. Kezdjük el időben a lelki előkészületeket akkor is, ha nem vagyunk vallásosak! Bármennyi idős is gyermekünk, tanítsuk meg a hálaadás fontosságára, például gyűjtsünk össze együtt tíz dolgot, amiért az idei évben együtt- családilag hálásak lehetünk! Hangsúlyozzuk az ölelés és a kimondott szavak fontosságát, például ne legyen „cikis” naponta „szeretni” és megölelni egymást! Ha idősebb gyermekünk van, buzdítsuk naplóírásra, vagy arra, hogy képes legyen írásban szavakba önteni céljait és azokat a dolgokat, melyeket fontosnak tart az életében, vagy amin változtatni szeretne.

Az ősz tehát az önfeledt bolondozás, meleg szobás összekucorodás és az önvizsgálat évszaka! Igyekezzünk tehát gyümölcsözővé és élvezetessé tenni minden percét, és ha így teszünk, alig kapunk észbe, máris ajtónkon kopogtat a csillogó karácsony ezernyi új csodájával!

Jász Veronika

Mentés