Olcsó és legalább olyan jó mint a bolti

Csemetéd imád gyurmázni? Felejtsd el a méregdrága boltit, készítsd el saját kezűleg! A hozzávalók tuti, hogy a konyhaszekrényedben is megtalálhatók.

A gyurmázás sokat segít a kézügyesség és a kreativitás fejlesztésében. Ez a házi főzött gyurma nagyon jó minőségű,  színes, és rengeteget spórolsz vele. Ha ételfestékkel vagy italporral színezed, még az sem baj, ha a szájába veszi. Ez a házi gyurma elsősorban ovisoknak ajánlott. Akár már a főzésbe is bevonhatod a gyerkőcöt. Aztán indulhat a móka, csemetéd sodorja, nyújtsa, szaggassa kedvére!

gyurma-hozzavalok

Hozzávalók:
2 bögre liszt
2 bögre langyos víz
1 bögre só
2 evőkanál étolaj
1 kávéskanál citromsav vagy borkősav
ételfesték – lehet folyékony, por, vagy cukrozatlan

Öntsd egy lábosba a vizet, add hozzá a festéket, és kis lángon kezdd melegíteni. Rakd hozzá a lisztet, a sót, az olajat, a citrom- vagy borkősavat. Ez utóbbi azért szükséges, hogy ne penészesedjen meg. Ha a massza sűrűsödik, hasonló lesz az állaga, mint a krumplipürének. Folyamatosan kevergesd, hisz fontos, hogy csomómentes legyen. A végén már nem lesz könnyű dolgod, de ne add fel. A megfelelő állag eléréséig körülbelül 10-15 percig főzd. Akkor jó, ha a gyurma nem ragad. Ha kész, húzd le a tűzről, és várd meg, amíg kihűl. Utána pofonegyszerűen tudsz vele bánni.

hazi-gyurmak

Ha többféle színt szeretnél, akkor ne az elején add hozzá a festéket, hanem ha már langyosra hűl a főzött massza. A kellemes tapintású, sima házi gyurmából készíts kis gombócokat. A gyurmát megszínezheted temperával, maradék húsvéti tojásfestékkel, de akár kakaóval, céklalével is. Ügyelj arra, hogy az intenzív festék ne fogja meg nagyon a kezedet. Ha hozzákeversz egy csepp illóolajat is, nagyon kellemes lesz az illata. Ha elkészült a házi gyurma, tárold hűvös helyen egy légmentesen záródó dobozban vagy fóliába becsomagolva.

Fotó forrása: http://dontmesswithmama.com