A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni, hiszen az első tejfog általában már a gyerkőc hat hónapos korában megjelenik. Ahhoz, hogy felnőtt korban is szép, ragyogó legyen csemetéd mosolya, csillogó, hófehér a fogsora, már az első években be kell tartani néhány szabályt. Íme, a gyermekkori fogápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók!

Így tisztítsd az első fogacskákat
Általában az első tejfogak a pici 6-10 hónapos korában bújnak ki. Igaz, az sem meglepő, ha egy éves kor körül még csak egy-két fogacskáját látod. Természetesen ekkor még olyan kicsik a fogak, hogy nem használhatsz fogkefét a tisztításhoz. A darabos ételek maradványait célszerű fültisztító pálcikával, esetleg az ujjadra tekert gézlappal, finom mozdulatokkal eltávolítani. A gyerkőc egy éves születésnapja előtt érdemes először felkeresni a fogorvost. Fontos tudni, ha a kicsi cumisüvegből iszik, a fogacskái könnyebben kezdhetnek szuvasodni. Lefekvés előtt jó, ha a fogínyt áttörlöd.

Ilyen fogkefét válassz!
A tejfogak három éves korra kibújnak. Ekkor már feltétlenül szerezz be a kicsinek puha sörtéjű, kis fejű fogkefét. Az új eszközzel való ismerkedést megkönnyítheted, ha színes, mesefigurás darabot választasz, melyet csemetéd akár játéknak is tekinthet. A rászoktatás első lépése az legyen, hogy fogkrém nélkül odaadod a gyermeknek a fogkefét, nyugodtan vegye a szájába, rágcsálja, szokja. Fontos, hogy az eleinte a szülő is átmossa a fogát a kefével. Az öblítés is külön gyakorlatot igényel, hiszen a cél az, hogy a későbbiekben a fogkrémet teljesen kiürítse a szájból, és ne nyeljen belőle. Tanítsd meg neki a víz mozgatását, szájban tartását!

Viták a fogkrém körül
Ha a gyermek elmúlt másfél éves, a kefére már fogkrém is kerülhet. A fluorról köztudott, hogy szükséges az ép, erős fogakhoz, a szuvasodás megelőzéséhez. Azonban, lenyelni nem szabad, sokan kifejezetten károsnak ítélik. Léteznek kimondottan gyerekeknek készült fogkrémek, melyek kicsit alacsonyabb fluortartalommal rendelkeznek, illatosak, színesek, csábító mesefigurás tubusban kaphatók. Érdemes ezekkel próbálkozni. Amíg a gyermek nem tud teljesen önállóan, nyelés nélkül fogat mosni, jó választás lehet a fluoridmentes natúr vagy bio fogkrém is.

csaladi-fogmosas

Így szoktasd gyermekedet a fogmosáshoz
A fogmosás technikáját játékos trükkökkel tanítsd meg csemetédnek. Szánj rá elég időt, mutasd meg neki, hogy a felnőttek is rendszeresen csinálják, ebből akár egy közös családi program is lehet. Beszélj közben a fogak fontos szerepéről, hangsúlyozd ki, mennyi finom ételhez szükséges a rágás! A fogmosást hasonlítsd a többi testrész tisztításához, hisz például a kézmosást vagy a fürdést sem lehet kihagyni! Nem kell a gyereket megijeszteni, de képekkel, ábrákkal megmutathatod neki, milyen egy romló, szuvas fog, és hogy néz ki egy szép, egészséges. Szemléltesd, hogy a vonzó mosolyhoz milyen fontos az ép fogsor.

A fogorvos jó barát
A fogmosás mellett természetesen fontos a rendszeres fogászati kontroll. Két éves kortól félévente mutasd meg a kicsit szakembernek. Emellett figyelj arra, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszon. Az ételeket se édesítsd túl, és a gyerek a lehető legkevesebb nasit fogyassza. Részesítsd előnyben a fogápolás szempontjából fontos ételeket, például a sárgarépát és az almát.

Már potyognak gyermeked fogai?
Gyűjtsd őket össze az édesebbnél édesebb tejfogtartókban!

lila-doboz

Rendeld meg!

tejfogtarto-piros-doboz

Rendeld meg!

tejfogtarto-doboz

Rendeld meg!