Nem könnyű izgalmas benti játékokat kitalálni, ha hosszú napokra be vagy zárva csemetéddel a lakásba télvíz idején.  Ha már kimerítetted az ötlettáradat, és nem tudod, mivel foglald le gyermekedet a nagy zimankóban, válogass bátran gyűjteményünkből!

Célba dobás papírtányérokkal
Kis helyen is megmozgat, fejleszti az ügyességet, és már az elkészítése is szórakozás: szerezzetek be papírtányérokat, a gyerkőccel fessétek őket különböző színűekre vízfestékkel vagy temperával, majd amikor megszáradnak, vágjatok lyukat a közepükbe. Egy papírtörlő hosszú gurigáját alul vágjátok be, majd celluxszal illesszétek egy felfordított papírtányérhoz.  Ezt állítsátok pár méter távolságra magatoktól, és máris kezdődhet a célba dobás a színes tányérokkal!

Flúgos futam buborékos fólián
Főleg a kisebbek fogják imádni, ha kipróbálod ezt a beltéri szórakozást. Nem kell hozzá más, mint csomagolásból visszamaradt buborékfólia, melyet gondosan rögzíts a padlóhoz ragasztófóliával. (A totyogósok hajlamosak ugyanis felszedni vagy megkóstolni…) Az egész folyosót befedheted vele hosszú sávban, így remélhetőleg hosszú időre lekötöd vele az aprónépnek. A buborékos szőnyegen jó móka végigfutni, közben pedig pattogtatni azt.

Jégbuborék-fújás
Látványos és vicces elfoglaltság igazán fagyos, téli napokra. Nem kell hozzá más, mint mérőedény (nagyobb bögre), por állagú szappan, cukor, forró víz, szívószál vagy buborékfújó, kanál és egy külön pohár. Keverj össze fél bögre szappanport fél bögre cukorral és három bögre forró vízzel. Öntsd őket a pohárba, majd a fújóval menjetek ki a szabadba. Fújjatok szép nagy kerek buborékokat a ház falára, és várjátok meg, míg kristályszerű gömbbé dermed a hidegben.

Bunkerépítés
Ki ne emlékezne a gyerekkori „bunkira”, amit mindig asztalterítőből és összetolt bútorokból csináltunk apánk felügyelete alatt? Amikor anyánk hazaért, általában kisebb szívrohamot kapott, mert a lakás romokban állt. Itt az ideje, hogy nosztalgiázz kicsit az okostelefonok és csúcstechnológiai vívmányok világában. A székekre és asztalokra aggatott pokrócot dobd fel bátran karácsonyfaégőkkel, a fények barátságos hangulatot varázsolnak a játékhoz.

Havas ablak
Akkor is téli hangulatot varázsolhatsz a szobába, ha kinn már elolvadt a hó. Ragasztószalaggal rögzíts öntapadós átlátszó vagy áttetsző fóliát az ablakra, majd gyűjts össze vattapamacsokat, tisztasági korongokat és fülpiszkálókat. A gyerkőcök kedvükre kísérletezhetnek ebből különböző formákkal, hópihéket, jégvirágokat, hóembert is tapaszthatnak belőle a papírra. Hagyjuk őket önállóan alkotni, a kisebbek mellé azonban biztosítsunk állandó felügyeletet, nehogy megkóstolják az alapanyagokat.

Festés a jégre
Egyszerű kreatív elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak. Egy pités tálba fagyassz le vizet kb. negyedannyi szódabikarbónával, majd a megszilárdult vízre fess temperával. A kép azonnal lemosható és addig folytatható, míg a víz fel nem olvad. A kisebbek megismerkedhetnek a fagyás jelenségével, a nagyobbak pedig szép képeket alkothatnak.

Hófestés
Az előző játék másik változata, mely nem jéggel, hanem hóval történik. Ha nincs kedved a hidegben élvezni a havat, vagy a gyerekek betegeskednek, akkor sem kell lemondanotok a hóban játszás élményéről. Egy nagyobb műanyag ládát vagy konténert tölts meg friss, ropogós hóval, majd hozd be a lakásba, ahol kicsik-nagyok körbeülhetik festékszóró pisztollyal vagy ecsettel, és kedvükre mázolhatják, színezhetik, kézzel gyúrhatják, formálhatják, míg meg nem olvad.

Betűkereső játék
Egy darab karton, ceruza, és habszivacs vagy műanyag betűk kellenek csak hozzá. A legkisebbektől az iskoláskorú gyerkőcökig mindenkit elszórakoztat. A kartonon rajzold körbe az abc betűit, majd az eredeti betűket rejtsd el a lakás különböző pontjain. Aki megtalál egy betűt, az elhelyezheti a táblán, ha megtalálta a helyét. Remek gyakorlási lehetőség a későbbi olvasáshoz.

Betűhalászat
Ejts a fürdőkád vizébe mágneses betűket, majd erősíts ellentétes pólusú mágnesdarabot egy pálcára kötözött zsineg végére. A vízbe potyogtass tengeri műanyag játékokat, a vizet pedig színezd tengerkékre ételfestékkel. Máris kész az óceán, ahol a gyerkőcnek meg kell találnia a betűket, és ki kell halásznia őket. Hagyd, hogy egyedül is sikerüljön nekik, aztán együtt ismételjétek el az abc betűit! Remek gyakorlás kisiskolásoknak, és a téli napok bezártságát is hasznosan töltitek.

Nyomda mályvacukorból
Biztos nem is gondolnád, milyen sokoldalúan fel lehet használni a mályvacukrot.  Például nyomdázáshoz. Egy nagy papírlapra rajzold le a hóember körvonalait, majd egy tálkába nyomj temperát, és mártogasd meg benne a mályvacukor-darabokat. Gyerkőcödnek nem lesz más dolga, mint a fehér festékbe forgatott darabokat a papírlapra nyomni, míg az egész hóembert be nem fehéríti vele. Arra vigyázz, hogy a festékes darabok ne kerüljenek a kisebbek szájába. Persze a nem festékes darabokat a zacskóból nassolni is ér!

Jász Veronika

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés