Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését
Fantasztikus forgácsfánk régi családi recept szerint: farsangi időszakban kötelező
Ha máskor nem, legalább farsangkor vedd rá magad a fánksütésre. A szalagos mellett a csöröge- vagy forgácsfánkkal is nagy sikerre számíthatsz. Ez ráadásul sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és még kelesztened sem kell.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojássárga
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál porcukor
1 evőkanál rum
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
Kisütéshez:
3-5 dl olaj
Tetejére:
porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet keverd el a szódabikarbónával, morzsold el a vajjal. Rakd hozzá a tojássárgákat, a sót, a porcukrot, a tejfölt, a rumot, és jól dolgozd össze a tésztát. Ezt a műveletet kézzel vagy dagasztófejes robotgéppel is elvégezheted. Ha szép fényes, rugalmas, csomagold be, és tedd a hűtőbe 20-30 percre.
Pihentetést követően lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül fél centisre, és vágd fel rombusz alakúra derelyevágóval, majd a közepén ejts hosszában egy 2-3 centis vágást. Ezen húzd át a tészta felső sarkát. Így kapod meg a forgácsfánk különleges formáját.
Forrósíts olajat, és süsd meg benne a tésztát pár perc alatt, közben fordítsd át. Ha aranybarna, szedd papírtörlőre, és csepegtesd le róla az olajat. Vigyázz, ha túlsütöd, kiszárad a tészta. Még forrón forgasd vaníliával kevert porcukorba, és lekvárral kínáld.
Szeretnél még egyszerű fánkreceptet kipróbálni?
A túrófánk az idei farsangi időszak nagy kedvence. Nézd meg, hogy készül!
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.