Színes programok országszerte a Múzeumok éjszakáján: ezek az egész családot lekötik


Békebeli házi zserbó régi családi recept szerint: az egyik legfinomabb ünnepi süti
Hosszú évtizedek óta ünnepek kedvence, családi, baráti összejövetelek sztárja a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó. Karácsonykor is sok család asztalára kerül. A süti Émile Gerbeaud francia származású cukrászmesterhez kötődik, a legenda szerint ő készítette el először a sárgabaracklekváros, diós, csokis édességet.
A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha vagy tejfölben futtatod fel az élesztőt, vagy a vaj helyett zsírt használsz. A zserbó nagy előnye, hogy napokig finom marad, sőt napról napra jobb lesz, így előre is elkészítheted. A töltelékkel ne spórolj!
Zserbó receptje
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy zsír
- 10 dkg cukor+1 teáskanál
- 1,5 dl tejföl vagy tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 db tojássárga
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 60 dkg baracklekvár
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
A tetejére
- 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A tejfölt vagy a tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet morzsold el a vajjal vagy a zsírral, add hozzá a tojássárgát, a sót, a cukrot és az élesztőt. Gyúrd össze, majd oszd a tésztát három egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd körülbelül 40-50 percig.
A cipókból lisztezett felületen nyújts három akkora lapot, mint a tepsi. Egyesével kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. A tetejét szurkáld meg több helyen villával. Told előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 40 percig. Amikor a tészta kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
Végül a kis darabokra tördelt csokit gőz felett olvaszd fel, keverd hozzá az olajat, és gyors mozdulatokkal kend egyenletesen a tészta tetejére. Tedd a hűtőbe legalább négy órára.
A klasszikus zserbó ízvilágát adja vissza a villámgyorsan elkészíthető, sütés nélküli zserbógolyó.
Fotó forrása: www.pixabay.hu