Hosszú évtizedek óta ünnepek kedvence, családi, baráti összejövetelek sztárja a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó. Karácsonykor is sok család asztalára kerül. A süti Émile Gerbeaud francia származású cukrászmesterhez kötődik, a legenda szerint ő készítette el először a sárgabaracklekváros, diós, csokis édességet.

A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha vagy tejfölben futtatod fel az élesztőt, vagy a vaj helyett zsírt használsz. A zserbó nagy előnye, hogy napokig finom marad, sőt napról napra jobb lesz, így előre is elkészítheted. A töltelékkel ne spórolj!

 

Zserbó receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy zsír
  • 10 dkg cukor+1 teáskanál
  • 1,5 dl tejföl vagy tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárga
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 60 dkg baracklekvár
  • 40 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor

A tetejére

  • 20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A tejfölt vagy a tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet morzsold el a vajjal vagy a zsírral, add hozzá a tojássárgát, a sót, a cukrot és az élesztőt. Gyúrd össze, majd oszd a tésztát három egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd körülbelül 40-50 percig.

A cipókból lisztezett felületen nyújts három akkora lapot, mint a tepsi. Egyesével kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. A tetejét szurkáld meg több helyen villával. Told előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 40 percig. Amikor a tészta kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

Végül a kis darabokra tördelt csokit gőz felett olvaszd fel, keverd hozzá az olajat, és gyors mozdulatokkal kend egyenletesen a tészta tetejére. Tedd a hűtőbe legalább négy órára.

A klasszikus zserbó ízvilágát adja vissza a villámgyorsan elkészíthető, sütés nélküli zserbógolyó.

Ellenállhatatlan házi zserbógolyó: percek alatt összedobod

Fotó forrása: www.pixabay.hu