A bejgli  – a 19. század második fele óta – nem hiányozhat a legtöbb magyar család ünnepi asztaláról. A hagyományos karácsonyi süti általában dió- és máktöltelékkel készül, de a csokis, szilvás és gesztenyés változatra sem lehet nemet mondani. Őseink úgy tartották, hogy a dió véd a rontás ellen, a mákot pedig  azért fogyasztották, mert sok pénzt reméltek tőle. Még nagyanyáink idejében is egész napos családi programnak számított a bejglisütés.

Bár sokan tartanak az elkészítésétől, egy jó recepttel és néhány trükkel érdemes hozzáfogni, és sokkal finomabb lesz, mint a bolti. Nem szárad ki napokig, de soha nincs is rá ideje. Sütés előtt egy nappal állítsd össze a tésztát. Nem tévedés, az élesztőt nem kell felfuttatni. A bejgliknél általában a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával.

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

A diós töltelékhez: 

  • 25 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dk mazsola
  • 1.5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál citromhéj

A kenéshez:

  • 1 db tojássárga
  • 1 db tojásfehérje

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyorsan morzsold össze. Ügyelj, hogy ne olvadjon meg a vaj. Tedd hozzá a porcukrot, a sót, a tojássárgát és a tejben feloldott élesztőt. Gyúrj közepes keménységű tésztát, majd formázz belő négy egyforma súlyú cipót. Akkor jó, ha sima a tészta. Fóliázd le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap előbb készítsd el a tölteléket.

A tejet forrald fel a kétféle cukorral, a narancshéjjal, majd add hozzá a mákot. A diós töltelékkel is hasonlóan járj el, csak a citromhéj helyett narancshéjjal ízesítsd, továbbá rakj hozzá mazsolát és fahéjat.

Az első gombócot gyúrd át, lisztezni nem kell sem a tésztát, sem a deszkát, majd nyújtsd fél centi vastagra. Kanalazz rá tölteléket úgy, hogy a széleket hagyd üresen, és egyenletesen simítsd el. A  két rövidebb oldalon két-három centi szélesen hajtsd vissza a töltelékre a tésztát,  majd tekerd fel. A többi tésztával és a maradék töltelékkel is hasonlóan járj el.

Rendezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe. Először tojássárgával kend le a rudakat, majd amikor megszárad, tojásfehérjével is kend át. Amikor az is megszárad, villával szurkáld meg több helyen, hogy a gőz távozni tudjon, így nem fog megrepedni a tészta. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára körülbelül 25-30 perc alatt. Ügyelj arra, hogy 15-20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!

A zserbónak is ott a helye a karácsonyi asztalon! Ezzel a recepttel jól fog sikerülni.

Békebeli házi zserbó régi családi recept szerint: az egyik legfinomabb ünnepi süti