A halrudacskákat imádják a gyerkőcök. Mi, szülők pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy némely bolti változat milyen sok nehézfémet és sót tartalmaz. Épp ezért, ha saját magad készíted el, biztos  lehetsz benne, hogy valódi halból készül, és nincs benne ízfokozó vagy tartósítószer, esetleg más káros anyag. Bármilyen tőkehal lehet az alapja.

A gyerkőcök szinte biztos, hogy ketchuppal kérik, de a felnőttek talán jobban értékelik a különböző szószokat, fokhagymás, joghurtos, tejfölös mártogatósokat. A böjti menübe is tökéletesen illik.

Házi halrudak

Hozzávalók: 

  • 60 dkg halfilé
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 12 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A halat alaposan öblítsd le, majd itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Vágd fel körülbelül kétujjnyi vastag csíkokra. Készíts elő mindent a panírozáshoz. A lisztet keverd össze sóval, borssal, a tojást verd fel villával, a zsemlemorzsát pedig feldobhatod parmezánnal vagy zöldfűszerekkel. Forgasd meg mindegyikben a halrudakat.

A végén a felesleges panírt rázd le, majd sorakoztasd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Spricceld meg olajjal, hogy ne ragadjanak le a halak. Told forró sütőbe, és süsd meg szép pirosra, ropogósra körülbelül 20 perc alatt. Félidőben forgasd át a halrudakat.

Ha desszerttel is szeretnéd meglepni a családot, a muffin mindig remek választás. Dobd fel gyümölccsel, mondjuk friss vagy mirelit áfonyával!

30 perces áfonyás muffin: a joghurtos tészta hihetetlenül puha

A halrudakhoz egyébként a tegnapi menzakaja, a spenótfőzelék is illik. 

Jobb, mint a menzán kihívás – Szerda: Spenótfőzelék, császármorzsa