Valljuk be, a spenót igazi megosztó étel. Pedig jól elkészítve biztosan megeszik a gyerekek. Az enyémek szinte falják, képesek kétszer is repetázni belőle, és minden héten rendelnek egy jó adagot. Arról se feledkezzünk meg, hogy a spenót nagyon egészséges, sok benne a vitamin, a rost, valamint vas- és antioxidánstartalma miatt is jó, ha rendszeresen eszik belőle csemetéd.

A spenót most már egyre többféle formában kerülhet a tányérra, tésztákra feltétnek is kiváló, de a salátákat is feldobhatod a zöld, ízes levelekkel. A főzelék már egész kicsi kortól beilleszthető a gyerkőc menüjébe. Friss spenótból a legjobb, de mirelitből is bátran készítheted.

Spenótfőzelék:

Hozzávalók: 

  • 1 csomag mirelit spenót vagy 50 dkg friss spenót
  • 7 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 leveskocka
  • bors
  • búzadara vagy zsemlemorzsa

A spenótleveleket mosd meg, a vastagabb ereket távolítsd el, és vagdosd össze. A legegyszerűbb, ha aprítógépbe teszed. Ha mirelit spenótot használsz, engedd fel szobahőmérsékleten. Forrósíts zsiradékot egy lábosban, majd szórd bele a lisztet, és kevergesd addig, amíg zsemlebarna nem lesz.
Rakd hozzá a zúzott fokhagymát, tedd hozzá a spenótot, és öntsd fel a tejjel. Morzsold bele a leveskockát, sózd, borsozd ízlés szerint, és főzd 15 percig. Ha még sűrítenéd, szórj hozzá kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát. Feltétként kínálhatsz hozzá tojást, krumplit, pörköltet vagy akár krutont.

A spenótfőzelék után lepd meg csemetédet egy igazán kényeztető, de gyorsan összedobható desszerttel. A császármorzsára képtelenség nemet mondani. 

Igazi fejedelmi édesség: így lesz tökéletes a császármorzsa

A fűszeres csirkecombot is szereted? Próbáld ki ezt az ínyenccé varázsolt menzakaját!

Jobb, mint a menzán kihívás – Kedd: Ropogós, omlós rozmaringos csirkecombok