Téli Csoda Mörbischben – Impozáns betlehem és multimédiás show a
Igazi fejedelmi édesség: így lesz tökéletes a császármorzsa
Kicsik és nagyok egyaránt imádják a cukorral megszórt, lekváros császármorzsát. Nem kell azért Ausztriáig utazni, hogy megkóstold Ferenc József kedvenc édességét, hisz otthon is villámgyorsan elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsolj az asztalra.
A császármorzsa, vagyis Kaiserschmarrn eredetét számos anekdota övezi: vitatott, hogy az udvari főszakács, vagy maga Ferenc József császár készítette el először. Mások úgy tartják, hogy Sissivel eljegyzésük vacsoráján fogyasztották a könnyű desszertet, amely még a karcsúságára ügyelő bajor hercegnő ízlését is elnyerte. Bármi is legyen az igazság, azt leszögezhetjük, hogy a császármorzsa feldobja a napodat, ráadásul percek alatt, drága hozzávalók és konyhai rutin nélkül is elkészíthető.
Hozzávalók 4 fő részére:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
6 db tojás
5 dkg mazsola (elhagyható)
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalommal)
2 dl tej
1 db citrom reszelt héja
kb. 4 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor
ízlés szerint lekvár (sárgabarack, eper, szilva, meggy, esetleg almakompót)
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd csomómentesre a tejjel, a tejszínnel és a liszttel, majd add hozzá a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét verd fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd lazán keverd össze a lisztes masszával és a mazsolával.
Vajazott tepsiben, 200 fokon körülbelül 15 perc alatt süsd meg, közben spaklival darabold, és a maradék vajjal locsold meg. Forrón, lekvárral és porcukorral megszórva tálald!