A biosminkes válaszol

Előtted van, ahogy a lánykád már három-négy évesen illegette, billegette magát a tükör előtt, és titokban elcsente a sminkcuccaidat? Engedted? Esetleg tiltottad? Mit szabad az ovisnak, az általános iskolásnak a szakember szerint? Egyáltalán melyek az első és legfontosabb lépések? Ezekre a kérdésekre is válaszol Fürjes Orsolya biosminkes, az Arcszíntér tulajdonosa.

– Az én kislányom egészen kiskorától látja, hogy sminkelem magamat és másokat is – meséli a saját történetét Orsi. – Természetes, hogy a gyermek utánozni akarja az anyukáját. De nem engedem meg neki, hogy 6 évesen fesse magát. Bár nekem nincs mérgező sminkem, a legtöbb háztartásban ez nem így van. Az is igaz, ha nem egy egyszerű, 10 perces sminket készítek magamnak, mindhárom gyermekem ott toporog, és kérik, hogy őket is fessem ki.

– Ilyenkor engedsz nekik, teljesíted a kérésüket?

– A pirosító ecsetemen maradt kevés festékkel úgy teszek, mintha őket is sminkelném. Nálunk akkor van igazi sminkelés, ha jelmezben játszunk, és ők más bőrébe bújnak. Más esetben a kislányom is csak maximum szájfényt kaphat. Olyan persze előfordult, hogy hétvégén, buliban, farsangkor a bioszemceruzával kifestettem az arcukat.

– Mikortól válhat a sminkelés a lányok hétköznapjainak részéve?

– Úgy gondolom, ha tiltjuk a gyereket a sminkeléstől, biztosan kifesti magát a barátnőjénél, vagy mihelyst kiteszi a lábát az anyuka az ajtón. Középiskolában ez már természetes igény. Ugyanakkor van egy ügyfelem, akinek a 12 éves lánya azért sminkeli magát, mert az arca nagyon sebhelyes, pattanásos, és szégyelli a bőrét. Neki a bőrgyógyász is ezt javasolta. Komoly lelki traumát okozhat a tinikben, ha az amúgy is változó testük gyulladásokkal van tele. Nekik sem mindegy azonban, hogy mit használnak. Amit felírtak például a kislánynak, attól a bőre még rosszabb állapotba került.

Ilyenkor jössz a képbe Te…

– Igen, nemsokára személyes konzultáción találkozom vele. Eddig sikeresen tudtam a hozzá hasonló gondokkal küzdő tiniknek utat mutatni. Nem egyszer a smink összetevői között találtam dauer kiegyenesítőt, gépzsírt. Ezek a mérgező anyagok is súlyosabbá tették az állapotát. Sok esetben ilyenkor fény derült ételallergiára is. Erre szintén a saját tapasztalataim miatt tudtam felhívni a figyelmet. Ha egy tini szeretné megtanulni a sminkelést, akkor az a legcélszerűbb, ha az anyukájával együtt jön eljön egy oktatásra. A lány magabiztosabbá válik, az anyuka meg nyugodtabbá, hiszen nem a háta mögött fogja festeni magát. Nem mellesleg ő is megtanulja hangsúlyozni a saját szépségét.

– Jó, hogy az útmutatást szóba hoztad… Anyaként mit tehetünk, hogyan indítsuk el gyerekünket a tudatosság útján? Mit sulykoljunk beléjük a káros sminkekről?

– Azt, hogy 18 évesen is kinézhet valaki 40 évesnek a káros anyagokkal teli sminkektől. Ezek a legenyhébb esetben is idő előtti öregedést okoznak. Továbbá súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak: bőrvörösséget, ekcémát, gennyes, gyulladt pattanásokat, égő szemet, viszketést, könnyezést. Nem azért kell odafigyelni arra, hogy mi a van kozmetikumokban, mert most ez a divat. Hanem azért, ha egy tini a tükörbe néz, ne szégyellje magát a bőre miatt.

– A sminkelésnél talán még fontosabb a bőrápolás. Mik a tinik legfontosabb teendői?

– Szép sminket csak ápolt, tiszta bőrre lehet tenni. Így nagyon oda kell figyelni a kozmetikumokra is. Fontos, hogy ezek kizárólag természetes alapanyagokból készüljenek. Továbbá napi rutinná kell tenni a bőrápolást, a reggeli és az esti arctisztítást, de vegyi anyagok nélkül. Meg kell tanulni, hogy a bőrünk évszakonként, akár ciklusonként is változik. Így nem szabad folyton ugyanazt az állagú és összetételű krémet, sminket használni.

– Házi praktikákkal érdemes próbálkozni?

– Mindenképp. Ha éppen gyulladt a bőr, nagy barátunk lehet a teafaolaj, a levendula, a kamilla vagy a rozmaring. Ha száraz, jöhetnek az olajosabb, zsírosabb krémek, jojobaolajjal, shea vajjal, rózsavízzel, kakaóvajjal. A természet adta lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Még nagyon fontos azt is megtanulni, mik lehetnek a bőr segélykiáltásai. Amikor olyat teszünk vele, ami nem jó neki. Rosszul étkezünk? Mérgező anyagot kentünk rá? Felborult a hormonrendszer? Tudatosítani kell a tinikben, hogy a testük tökéletes. Minden, ami a normál állapottól eltérő, egy jel, amire oda kell figyelni, és megkeresni a kiváltó okot.


Ha Te is szeretnél személyre szabott tanácsadáson, kiscsoportos biosminkoktatáson részt venni, vagy egyszerűen kipróbálnád a biosminkeket, akkor jelentkezz be Orsihoz az alábbi linkek egyikén még most:

Sminktesztelés az Öko délutánon: http://arcszinter.hu/oko-delutan-biosmink/

Kiscsoportos anya-lánya biosminkoktatás: http://arcszinter.hu/biosmink-sminkoktatas/

Ha szívesen tudnál meg többet videókon a biosminkekről, akkor Orsi oldalát itt találjátok:  http://bit.ly/2mm7nTb

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés