Puha, lekváros linzerkarika a nagyi receptje szerint: ha ezt betartod, tökéletes lesz
Bármilyen ünnepi asztalon kiemelt helye van a lekvárral összeragasztott linzernek. Néhány fontos szabály betartásával a te sütid is tökéletes lesz. A lényeg, hogy a liszt, vaj, cukor aránya 3:2:1 legyen. A linzert megszórhatod dióval, többféle lekvárt is használhatsz, és a klasszikus karikán kívül más formákat is bevethetsz.
Linzerkarika recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg margarin vagy vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 db tojássárga
- fél citrom
- 20 dkg lekvár
Elkészítése:
A lisztet szitáld át, keverd össze a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fél citrom reszelt héjával, majd morzsold össze a kis darabokra vágott hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgát, és gyorsan gyúrd össze a tésztát. Nagyon fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg a kéz melegétől, különben nem lesz omlós. Amikor jól összeáll és sima, formázz belőle egy gombócot. Takard le, és tedd a hűtőbe legalább egy órára, de akár tovább is a hidegen hagyhatod.
Pihentetést követően a tésztát rakd át lisztezett felületre, és nyújtsd három-négy milliméter vékonyra. Szúrd ki tetszőleges formákkal. A klasszikus változat: egy lyukas és egy teli kör. Rakosgasd a sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd meg 10-12 perc alatt. Amikor a tészta kezd pirulni, vedd ki a sütőből. Ha túlsütöd, nem fog megpuhulni. Amikor kihűl, ragaszd össze a linzereket lekvárral, és tálaláskor szórd meg porcukorral.
Próbáld ki a zserbógolyót is imádni fogod!
Kapcsolódj ki, töltsd ki kvízünket! Mennyire ismered az ünnepi filmeket?
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.