Egy igazi ékszerdoboz a Cserhát lankái között. Isten minden bizonnyal jókedvében teremtette. Legendák övezik. A Világörökség része. Ez Hollókő. A kedves kis palóc falut az ország határain túlról is egyre többen fedezik fel. A település lakói a hagyományőrzésre rendkívül nagy figyelmet fordítanak. Ráadásul csupa kedves és vendégszerető emberrel találkozunk a környéken. Gyerekkel is felejthetetlen napokat tölthetünk itt, belekóstolva az igazi falusi életbe.

Igazi időutazás 
Mintha néhány évtizedet visszacsöppennénk az időben, ezt érezzük már hollókői tartózkodásunk legelején. A 17-18. században is szinte ilyen képet festett a Palócföld egyik legismertebb települése. Mint a népmesékben: pitvaros, tornácos házak, kerekeskút, mindenhol virág, leginkább muskátli mosolyog a vendégre. A kicsik rácsodálkoznak, mi nosztalgiázunk, a nagyinál láttunk hasonlót gyerekkorunkban. Az Ófalu olyan, mintha szabadtéri múzeum lenne, pedig pont úgy élnek és dolgoznak a kis házikók lakói, mint elődeik. Gondoskodnak az állatokról, művelik a földet, többen pedig a népi iparművészetből élnek. Folyton érezzük, itt szinte mindent a turistákért tesznek. A kicsik örömmel kukkantanak be majdnem minden házba, ám ezt a hollókőiek egyáltalán nem veszik tolakodásnak.

A világörökség része
A mintegy 60 védett épületből álló településrész 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, egyedüli magyar faluként. A kis fatornyos, zsindelyes templom a település egyik ékköve. Érdemes bepillantani a falu- és a postamúzeumba. Nem hagyhatjuk ki a palóc népviseletbe öltöztetett babákat se! Mintegy 200 autentikus viseletet láthatunk. Az újdonságok kedvelőit a panoptikum várja, ezt a kicsik különösen élvezik. Itt közelebbről is megismerkedhetünk Hollókő történetével és több évszázados legendájával. Még Csák Máté kútba rejtett kincseiről is hallhatunk érdekességeket.

A vár nagy kaland
A gyerekek különösen rajonganak a várakért. Örömmel veszik birtokba ezt a sziklákra épített erődítményt is. Kellemes sétával megközelíthető az Ófalutól. A legendák szerint a tatárjárás után kezdték építeni. Sőt, ebből a korból való az az anekdota, mely szerint Kacsics András szerelmes lett a szomszéd földesúr gyönyörű feleségébe, ezért elrabolta és az épülő várába zárta. Az asszony dajkája szövetkezett az ördögökkel, akik hollóvá változtak, és kőről kőre lebontották a várat. Az elhordott kövekből aztán új várat építettek, ez a hollókői erődítmény.  A 16. században a nógrádi vár sem úszta meg a török ostromot. Hosszú ideig elhanyagolták a várat, majd az elmúlt harminc évben teljesen felújították. Mindenképpen érdemes a panorámát is megcsodálni. Ha szerencsénk van, fegyveres bemutatót, várszínházi produkciót is kifoghatunk.

Gyerekek kedvencei
Nehogy hazamenjetek Hollókőről nagy túrázás nélkül! Találtok a környéken rövidebb-hosszabb tanösvényeket, tornapályáját, fahidat. Ám a kicsik legnagyobb kedvence szinte biztos, hogy az igényesen kialakított Holló Jankó mesejátszótér lesz. A gyerekek órákon át el tudnak szórakozni a fából készült játékokkal. Cölöp házak, ferde mászófal, hal csőcsúszda, a király óriás trónja mind-mind nagyon vonzó a legifjabbak számára. Játszóterezés előtt vagy után a Palóc Játszóház is férjen bele az időbe!

Élő hagyományok
Hollókőn mindig történik valami, amiért érdemes felkerekedni. A húsvéti programsorozat messze földön híres. Ilyenkor elsősorban folklórprogramokkal és locsolkodással csábítják a vendégeket. Májusban piknik, júniusban pünkösdölés, aztán várjáték, ősszel szüreti mulatság szerepel a programkínálatban.
A helyiek a gasztronómiai hagyományokra is nagy figyelmet fordítanak. A nagy kirándulás után muszáj megkóstolni a palóclevest, a sztrapacskát, a tócsnit, a kemencében sült kenyérlángost, a lepényeket és a különféle házi húzott réteseket.

Fotó forrása: www.pixabay.hu
Holló Jankó játszótér fotó és további információ: www.holloko.hu

Ha nyugalomra, békére vágytok, a Göcsejt is érdemes felfedezni! Több napra is tervezhettek! 

Göcsej: a szépség és nyugalom szigete – Ide utazz ha vadregényes nyaralásra vágysz