Idén három napon át tartanak az augusztus 20-ai központi rendezvények. Már szombaton megnyílt a Magyar Ízek Utcája, a budai Várban mindhárom nap koncertekkel, programokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 20-án a hagyományok szerint a zászlófelvonással, majd a honvédtisztavatással kezdődnek az ünnepségek. Délután a szentmisére és a Szent Jobb-körmenetre, majd az esti tűzijátékra is sokakat várnak a szervezők. Országszerte szinte minden településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Íme a legszínesebb programok!

Csupa finomság a Magyar ízek utcájában
Megnyílt a Magyar ízek utcája szombat délelőtt, a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.

– Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban – mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője.
A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt.
– Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk – mondta a főszervező.
Az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is.

További színes programok a Várban
A Várkert Bazárnál felállított színpadon mindhárom napon több fellépő tart koncertet. Vasárnap este a Gellért-szobornál mások mellett a Tankcsapda is fellép.

Augusztus 20-án, hétfőn a programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.
Szintén a Parlamentnél, a Dunán idén is lesz légi- és vízi parádé. Déltől este 7-ig ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona a Parlamentben. Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet. Augusztus 20-án a fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd.

Látogatók a Magyar ízek utcájában, a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén

Szent István napját köszöntik Ópusztaszeren
A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti. Vasárnap és hétfőn a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

A skanzenben a Szegedi tanya szomszédságában a vendégek láthatják, miként taposták ki a betakarított gabonából a lovak a szemeket, a malom mellett cséplőgép üzemel majd, a vállalkozó szelleműek a kézi cséplésbe is bekapcsolódhatnak.
A Makói parasztháznál kézi malmot vagy darálót hajthatnak a vendégek, az Olvasókör épületében pedig a gabonatermékekhez kapcsolódó népi ételek – pásztortarhonya, vásárhelyi perec és szerb gibanica (rétestésztából készült túrós étel) – sülnek majd. A látogatók megismerhetik a hagyományos magyar gabonaféléket és a régi mértékegységeket, valamint a szélmalmok történetét is.

Betyárok, bátorságpróba és nyomozás Szentendrén
Betyárporták, játékos erőpróbák és kalandos vonatozás is várja az érdeklődőket a szentendrei Skanzenben az augusztus 20-i hosszú hétvégén.
Szombaton, vasárnap és hétfőn egész nap bárki próbára teheti bátorságát, de elkészítheti a zsiványok életéhez nélkülözhetetlen dohányzacskót vagy bicskatokot is az olyan híres betyárokról, mint Rózsa Sándorról, Angyal Bandiról, vagy Sobri Jóskáról elnevezett portákon – közölte a szabadtéri múzeum.
Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, de furfangban és ügyességben is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.
A programok során kiderül, kik voltak azok az emberek, akik zsiványéletre adták a fejüket, így a látogatók megismerkedhetnek a betyárokról született népdalokkal, mondákkal, ponyvatörténetekkel, de az is kiderül, hogyan lettek a 19. század betyárjai közönséges bűnözőkből a zsarnokság ellen harcoló népi hősök.

Virágkocsi hungarocellből formázott kompozícióját készítik Debrecenben

Számos újdonság a Virágkarneválon
Tizenhat virágkocsi vonul majd végig augusztus 20-án az idei debreceni virágkarneválon, a kompozíciók elkészítéséhez 670 ezer szál dália érkezik Hollandiából. A város idén a Szent Koronát és a városcímert ábrázoló kocsik mellett egy harmadik kompozíciót is készíttet: az ország első vidéki állatkertjeként 60 éve megnyílt debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin 4,6 méter magas, 13 méter hosszú óriás virágtigris lesz majd látható.
A kocsik mellett 30 hazai, illetve külföldi művészeti csoport vonul majd fel a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a Nagyerdőbe. A korábbi 48 virágkarneválon összesen több mint százmillió szál virágot használtak fel kocsik díszítéséhez. Az idei, 49. karneválon a tavaly elindított törekvést folytatva igyekeznek minél több élő virágot felhasználni a több százezer szárazvirág mellett.

Szent István-napi várjátékok Hollókőn
Idén is megrendezik a hagyományos Szent István napi várjátékot augusztus 20-án Hollókőn.
A harcok és csaták hiteles forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom, és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé.
A program délelőtt 11 órakor ünnepélyes megnyitóval, a szereplők felvonulásával kezdődik. A nap folyamán a gyalogos bandérium szemlézik a faluban is, és Szent László Vitézei is őrjáratot tartanak a falu főutcájában, hogy bíróság elé állítsák a gonosztevőket, és igazságot tegyenek a peres ügyekben.
A Pavane zászlóforgatók a faluban és a templom előtt is bemutatót tartanak, muzsikál és táncházra várja Hollókő vendégeit a Tabulatúra Együttes, de a templom előtt és a Babamúzeum előtti téren is zenészek muzsikálnak majd vasárnap. Eközben ostromjátékok zajlanak a várban az összes szereplő bevonásával.

 

Forrás, fotók: MTI