Pénteken nyit az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas:
Omlós, illatos szilvás pite: morzsával a tetején még jobb
Tele van a kert és a piac finomabbnál finomabb pitébe kívánkozó gyümölccsel. Ha unod a hagyományos tésztát, dobd fel a sütit! Elég egy kicsit változtatni a megszokott recepten, a pite tetejét ne fedd be, ne rácsozd, csak morzsolj rá tésztát. A szilvás töltelékből ne hiányozzon a fahéj sem! Fontos, hogy gyorsan dolgozz, nehogy a kezedtől megolvadjon a vaj. Akkor nem lesz olyan omlós a tészta.
Hozzávalók a szilvás, morzsás pitéhez
Tésztához:
– 40 dkg liszt
– 20 dkg vaj
– 15 dkg porcukor
– 3 tojássárga
– 1 csomag sütőpor
– 1 evőkanál tejföl
– 1 csomag vaníliás cukor
– csipet só
Töltelékhez:
– 70 dkg szilva
– 8 dkg cukor
– 1 teáskanál fahéj
– zsemlemorzsa
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a sütőport, és morzsold össze a felkockázott, hideg vajjal. Rakd hozzá a cukrot, a vaníliát, a tojások sárgáját és a tejfölt, majd gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, mehet még hozzá egy-két evőkanál hideg víz. Formázz belőle gombócot, takard le fóliával, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
Pihentetést követően a tésztát gyúrd át, és oszd két részre, az egyik legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobb részt nyújtsd ki, majd rakd a vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy piteformába. Szurkáld meg villával, és szórd meg zsemlemorzsával. Oszd el rajta egyenletesen a kimagozott szilvát, szórd meg cukorral és fahéjjal. A kisebb tésztát morzsold vagy reszeld a töltelékre. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
Most van az őszibarack szezonja is, próbáld ki ezt a finomságot!
Illatozó, mézes-fahéjas sült őszibarack: egyszerű, mégis mennyei desszert
1 Hozzászólás
5
Comments are closed.