Végre itt a piteszezon! Tele van a kert zamatos gyümölcsökkel, és ősz végéig felváltva készíthetjük a finomabbnál finomabb sütiket. A kicsit savanykás meggy tökéletesen illik az édes linzertésztához. Ha biztosra akarsz menni, hideg vajjal dolgozz, és minél gyorsabban állítsd össze a tésztát, majd feltétlenül pihentesd a hűtőben. Ezekkel az arányokkal sikerülni fog. A díszítéshez beszerezhetsz külön rácsozót, de a kés vagy a derelyevágó is megteszi. Nyáron kínálj mellé fagyit. Télen mirelit gyümölcsből is elkészítheted.

Rácsos meggyes pite recept

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-2 evőkanál víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kg meggy
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • zsemlemorzsa vagy darált dió a szóráshoz
  • tojás a kenéshez

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a cukorral, a sóval és a sütőporral, majd add hozzá a felkockázott, hideg vajat. Morzsold össze, majd amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a tojást. Ha kell, önts még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet, hogy nyújtható tésztát kapj. Oszd ketté kétharmad-egyharmad arányban, formázz gombócokat, csomagold fóliába, és tedd fél- egy órára a hűtőbe.

Közben készítsd el a tölteléket. A meggyet mosd meg, magozd ki, rakd egy lábosba, és önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöt. Szórd hozzá a cukrot és a fahéjat, majd főzd addig, amíg sűrű szószt nem kapsz.

Pihentetés után a nagyobb tésztagombócot nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformát. Ügyelj, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Szurkáld meg villával több helyen, szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval, és terítsd rá a meggyet. A tészta másik feléből sodorj vagy vágj derelyevágóval rudakat, és fedd be vele a meggyes réteget. Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. Porcukorral megszórva kínáld.

A meggyes piskótával is mindig biztos a siker. A klasszikus, hattojásos tésztát sem fogod elrontani, ha így készíted!

A megunhatatlan hattojásos meggyes piskóta: ezekre figyelj a tészta készítésekor

Fotó forrása: www.freepic.com