A megunhatatlan hattojásos meggyes piskóta: ezekre figyelj a tészta készítésekor
Sokan nem merik rászánni magukat a piskóta készítésére egy korábbi rossz élmény vagy kevés konyhai rutin miatt. Még a tapasztalt háziasszonyoknak is meggyűlhet a baja a tésztával, hisz könnyen összeeshet vagy fojtós lesz. Ha betartasz néhány szabályt, a piskóta biztosan jól fog sikerülni.
A nagyi szerint a piskóta akkor lesz levegős, puha, ha átszitálod a lisztet, és jól kidolgozod a tésztát. Fontosak az arányok, tehát hat tojáshoz hat evőkanál cukor és hat evőkanál liszt kerül. Amennyiben gyümölcsöt is teszel a tésztába, érdemes kevés sütőport is keverni a piskótába. Sütés során ne nyitogasd az sajtót, mert a tészta könnyen összeeshet.
Hattojásos meggyes piskóta
Hozzávalók:
- 30 dkg meggy
- 6 db tojás
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 6 csapott evőkanál cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
Az elkészítés menet:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval robotgép segítségével. Kanalanként add hozzá a cukrot, majd a vaníliát és a citrom reszelt héját. A sárgákat is egyesével dolgozd hozzá. Vegyítsd a sütőport és a lisztet, majd laza mozdulatokkal forgasd a masszába. Ügyelj arra, hogy ne törd össze a tésztát. A teljesen homogén, csomómentes masszát egyengesd sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tűzálló tálba. A meggyet mosd meg, magozd ki, majd szórd a tésztába. Ha nem akarod, hogy lesüllyedjen a süti aljába, forgasd meg kevés lisztben.
Tedd a sütit előmelegített sütőbe, és 160 fokon süsd meg 20-30 perc alatt. Legalább 20 percig ne nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta összeeshet. Magasabb hőfokon se süsd a tésztát. Amikor a piskóta szép aranybarna, érzed az illatát, jól megemelkedik, végezz tűpróbát. Ha a sütibe szúrt tű nem lesz ragacsos, kiveheted a sütőből. Hagyd a formában kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáld.
Ha rajongsz a gyümölcsös édességekért, és egyszerűen letudnád a sütikészítést, ezt az áfonyás muffint is vedd számításba!
30 perces áfonyás muffin: a joghurtos tészta hihetetlenül puha
Fotó forrása: www.freepik.com