Sokan nem merik rászánni magukat a piskóta készítésére egy korábbi rossz élmény vagy kevés konyhai rutin miatt. Még a tapasztalt háziasszonyoknak is meggyűlhet a baja a tésztával, hisz könnyen összeeshet vagy fojtós lesz. Ha betartasz néhány szabályt, a piskóta biztosan jól fog sikerülni.

A nagyi szerint a piskóta akkor lesz levegős, puha, ha átszitálod a lisztet, és jól kidolgozod a tésztát. Fontosak az arányok,  tehát hat tojáshoz hat evőkanál cukor és hat evőkanál liszt kerül. Amennyiben gyümölcsöt is teszel a tésztába, érdemes kevés sütőport is keverni a piskótába. Sütés során ne nyitogasd az sajtót, mert a tészta könnyen összeeshet.

Hattojásos meggyes piskóta 

Hozzávalók:

  • 30 dkg meggy
  • 6 db tojás
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só

Az elkészítés menet:

A tojásokat óvatosan válaszd ketté. A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval robotgép segítségével. Kanalanként add hozzá a cukrot, majd a vaníliát és a citrom reszelt héját. A sárgákat is egyesével dolgozd hozzá.  Vegyítsd a sütőport és a lisztet, majd laza mozdulatokkal forgasd a masszába. Ügyelj arra, hogy ne törd össze a tésztát. A teljesen homogén, csomómentes masszát egyengesd sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tűzálló tálba.  A meggyet mosd meg, magozd ki, majd szórd a tésztába. Ha nem akarod, hogy lesüllyedjen a süti aljába, forgasd meg kevés lisztben.

Tedd a sütit előmelegített sütőbe, és 160 fokon süsd meg 20-30 perc alatt. Legalább 20 percig ne nyitogasd a sütőajtót, mert a tészta összeeshet. Magasabb hőfokon se süsd a tésztát. Amikor a piskóta szép aranybarna, érzed az illatát, jól megemelkedik, végezz tűpróbát. Ha a sütibe szúrt tű nem lesz ragacsos, kiveheted a sütőből. Hagyd a formában kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáld.

Ha rajongsz a gyümölcsös édességekért, és egyszerűen letudnád a sütikészítést, ezt az áfonyás muffint is vedd számításba!

30 perces áfonyás muffin: a joghurtos tészta hihetetlenül puha

Fotó forrása: www.freepik.com