A piskótatekercset képtelenség megunni. Ráadásul most már van új sárgabarack-és szilvalekvár is, amikkel talán a legjobban szeretjük a klasszikus sütit.

A piskótatekercsre sokan tekintenek mumusként, hisz amilyen könnyűnek tűnik, olyan egyszerű elrontani. Ha azt akarod, hogy ne ragadjon le, ne törjön, akkor ezzel a recepttel bátran próbálkozhatsz. Sütőpor nem kell a tésztába, hisz akkor túl magas lesz, és nehéz feltekerni. Fontos, hogy a sütőből kivéve rögtön csavard fel a piskótát.

Baracklekváros piskótatekercs receptje

Hozzávalók a piskótához:

  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 2 evőkanál  forró víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 6-8 evőkanál lekvár

Az elkészítés menete: 

Az egész tojásokat üsd egy tálba, majd a kétféle cukorral, a sóval, a citromhéjjal keverd jó habosra négy-öt perc alatt. Add hozzá a vizet, azzal is dolgozd össze, végül forgasd hozzá a lisztet. Óvatosan dolgozd simára a masszát.

Simítsd a tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe (vagy más nagyobb méretű tepsibe),  és 160 fokon süsd meg körülbelül 15 perc alatt. Amikor a piskóta szép piros, és a tűpróba során beleszúrt tű nem ragacsos, kiveheted a sütőből. Fordítsd rögtön egy enyhén nedves konyharuhára, húzd le róla a papírt, majd még forrón tekerd fel.
Amikor a piskóta kihűl, csavard le, kend meg lekvárral, tekerd fel. Szeleteld fel, és porcukorral megszórva kínáld.

A klasszikus meggyes piskótát is csak imádni lehet. Ezzel a recepttel tökéletes lesz!

A megunhatatlan hattojásos meggyes piskóta: ezekre figyelj a tészta készítésekor