Emlékszel még a Szupernagyi című sorozatra, melyet a 80-as években forgattak, és néha még mindig játssza valamelyik televízió? Ugye jó érzés volt, mikor a sorozat egy-egy része után odabújtál a mamádhoz és tudtad, hogy minden rendben lesz, hisz ott van veled? Ma már te is anyuka vagy, és örömmel látod, hogy gyermeked édesanyádhoz szalad oda vidáman, hogy átölelje – pont úgy, mint te egykoron az övéhez. Mit gondolsz, vajon a sorozatbéli Szupernagyiról kialakult képet megváltoztatta-e a 21. század felgyorsult világa?

Szupernagyi különleges képességekkel

Kicsit nézzünk vissza Szupernagyi történetére! A két évadot megélt sorozat kezdetén a nagyi egy sugártalálat után szuperképességekre tett szert. Szupernagyi az erejét csak jóra használta, gyorsaságával elkapott bármilyen rosszfiút, nem ismerve a lehetetlent, hogy megvédje a gyengébbeket. Biztos emlékszel még jellegzetes mozdulataira: mikor vész közeledett, feltartotta kezét, és ördögvillát formált ujjaival. Ilyenkor nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy bizony valamilyen gaztett történt, és útnak indult, hogy segítsen a bajba jutottaknak.

Szerintetek ilyen egy igazi modern szupernagyi!

A gyerekkor gyorsan elmúlt, időközben anyuka lettél, de biztosan élénk kép él benned arról, milyennek kell lennie a modern szupernagyinak. Anyukákat is megkérdeztünk erről!

– Segítsen, ha kell, de ne erőszakolja rád az akaratát. Nem az legyen a lényeg, hogy a gyerek vele foglalkozzon, hanem ő a gyerekkel. (Nóri, 1 kislány édesanyja)

– Töltsön hasznos időt az unokával, tanítsa, fegyelmezze – a szülők nevelési elveit követve. Ne halmozza el ajándékokkal, inkább a közös élményeket tartsa szem előtt! (Kriszti, 4 éves kisfiú anyukája)

– Ne beszéljen csúnyán, legyen türelmes, megértő!  Tudja, hogy mit szeret az unoka, mi a kedvenc étele, színe, kedvenc elfoglaltsága… Semmi esetre se manipulálja a gyereket! Legyen olyan kapcsolatuk, hogy az unoka bizalommal és őszintén tudjon fordulni hozzá bármilyen esetben. (Ilona, 2 kisfiú anyukája)

– Gondoskodó, óvó, ugyanakkor a legnagyobb cinkosa és bizalmasa unokájának, sok hasznos időt töltsenek együtt, és a mama is mindenben benne van. Fogadja el, ha kérek valamit, és tartsa a legnagyobb tiszteletben, ahogy nevelem a gyermekem, és legyen társam ebben. (Judit, 1 fiú anyukája)

– Szeresse az unokáját tiszta szívéből, ne akarjon az anyukája is lenni. Ha ez megvan, akkor igazi szupernagyi. (Lili, 2 kislány anyukája)

– Gondoskodó, de mégis nagy gyerekké változik az unokák mellett. Teljes szívvel szeresse őket, bármikor számíthassunk rá. (Csilla, 1 kisfiú anyukája)

A nagyi így gondolja

Egy nagymama is válaszolt kérdésünkre, de nem volt benne biztos, hogy Szupernagyi-e. Mi megerősítjük benne, hogy az. 🙂

– Én nagymama vagyok, hogy szuper-e, nem tudom – mondja Juli mama 5 unokával. – Tiszta szívből imádom az unokámat, kapcsolatunk nem a mama-unoka viszony. Játszótárs vagyok, néha óvó néni, néha anyát pótolok. Együtt tanulunk, nevetünk és sírunk.

Ilyen a szupernagyi a szakember szerint 

A 21. századi világ felgyorsult, mindenki rohan, a nagyik szerepe még fontosabbá vált, mint eddig. Sajnos egyre kevesebb gyerkőcnek az életében van jelen a nagymama, mert vagy dolgozik még, vagy pedig már nem élte meg az unokák születését. A CédrusNet program alapítója, Sárközy Erika, felismerve, hogy a nagyszülők mennyire fontos szerepet játszanak a gyermekek életében, hivatásos nagyszülő programot indított, Szupernagyik képzésével foglalkozik.

Erika szerint a 21. századi szupernagyi egészségtudatosan él, és erre tanítja az unokáit vagy a pótunokáit. Egészségesen táplálkozik, gyalogol vagy tornázik, érdeklődő, használja az internetet, szívesen tanul a gyerekektől – akár egy új applikáció letöltését is elsajátítja. Tisztában van azzal, hogy miért lelkesednek a mai gyerekek, tudja ki Peppa malac, és ismeri a többi kedvenc mesehőst. A szupernagyi érdekes játékokat tud, szeret mesélni, türelmes, kezelni tudja a dackorszakot, és feltétel nélkül szeret. A szupernagyi jelzőt az kaphatja meg, aki erre mind képes. Ehhez nem kell feltétlenül egy tanfolyamot elvégezni, de az igenis kell, hogy a nagyszülő értse azt a világot, amelyben a gyerekek, a szüleik és ő maga is él.  Meg kell érteni, mi történik a mai iskolákban, óvodákban, milyen hatással van a gyerekekre az a rohanó élet, amelynek a szülei is részesei.

Szupernagyi az, aki mellett biztonságban érezheti magát a gyerek, akitől tanácsot kérhet a szülő, akire lehet számítani, aki megérti a csínyeket is, és soha nem haragszik.

A családok életében a szupernagyik szerepét a Brigham Young Egyetemen vizsgálták pár évvel ezelőtt. Kíváncsiak voltak arra, hogy milyen szerepet játszanak a nagyszülők az unokák fejlődésében. A kutatás megerősítette azt, amit minden nagyszülő tud – vagy legalábbis remél: a nagyszülő a kulcsa az unokák boldogságának!

A kutatás kimutatta, hogy a nagyszülők és az unokák érzelmi viszonyát jelentősen befolyásolja a gyermekek iskolai, pszichológiai és társadalmi fejlődése. Ha a nagyszülők is részt vesznek az unokák életében, a gyerekek nemcsak jobban beilleszkednek a környezetükbe, hanem elkötelezettebbek is az iskolában. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a gyerekeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az olyan szociális készségek, mint a gondoskodás, az együttérzés és a kedvesség, ha a nagyi is az életük része.

Nosztalgiázz kicsit! Nézz bele a Szupernagyi egyik legjobb részébe!

 

Ha szereted a régi történeteket, és szívesen játszol, akkor ezt a kvízt se hagyd ki!

Kvíz: Ezekre is emlékszel a Tüskevárból? Teszteld a tudásodat!