Megnyitott Európa egyik legszebb karácsonyi vására: csodás fotókat mutatunk


Villámgyors sajtos pogácsa kelesztés, dagasztás nélkül: a tészta könnyű, puha
Ünnepek, baráti összejövetelek elképzelhetetlenek sós sütemények nélkül. Ha túl sok a teendőd, ez a villámgyors recept jól jön. Akkor is bátran hozzáfoghatsz a sajtos pogácsához, ha nem vagy tapasztalt háziasszony. Ezt a tésztát nem tudod elhibázni, hisz nem kell keleszteni és dagasztani. A pogácsán kívül pedig rudakat, pereceket is formázhatsz belőle. Az íze csodás, a tészta könnyű, képtelenség abbahagyni. Ráadásul dobozban napokig eláll, és puha marad.
Gyors sajtos pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg sajt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 1 kis doboz tejföl
- 1 db tojás
- 2 dkg szalalkáli
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál tej
A tetejére:
- 8 dkg sajt
- 1 db tojás
Az elkészítés ideje: 15 perc, sütési idő: 25 perc
Elkészítése:
Rakd a tejbe a szalalkálit, és várd meg, míg feloldódik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, és morzsold össze a vajjal. Dolgozd hozzá a reszelt sajtot, add hozzá a tojást és a szalalkálit. A tejfölt csak részletekben tedd hozzá, lehet, hogy mindre nem lesz szükséged. Gyúrd össze a tésztát, akkor az igazi, ha jól formázható, fényes és sima.
Nem kell pihentetni, lisztezett felületen rögtön kinyújthatod két-három milliméter vastagra, majd tetszőleges méretű kiszúróval szaggasd ki, vagy formázz belőle rudakat, pereceket. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg tojással, és szórd meg reszelt sajttal. Köménnyel, magvakkal is feldobhatod. Forró sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Amikor szép piros, kiveheted a sütőből.
Ezek a szerencsemalacok is tuti elnyerik a vendégsereg tetszését, és nem bonyolult összedobni.
Szilveszteri szerencsemalacok puha krumplis pogácsából: kicsik és nagyok nagy kedvence