Mihály-napi versek, vásári rigmusok, hagyományok: ismerje meg gyermeked is!


Vendégváró sajtos rúd: nem lehet abbahagyni
Buliba készülsz, vagy te vársz vendégeket? A sajtos rúd egész biztos, hogy az este sztárja lesz. Bármennyit készítesz is a puha, omlós falatkákból, nem lesz elég.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2,5 dl tejföl
2 egész tojás
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
1,5 kávéskanál só
1 csapott kávéskanál pirospaprika
1 késhegynyi őrölt bors
Tetejére:
15 dkg sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben futtasd fel, azaz várd meg, amíg jócskán megnő a térfogata. Ezalatt az átszitált lisztbe a sót, a borsot és a pirospaprikát keverd el, majd a margarint morzsold el. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy egész tojást, egynek a sárgáját, majd gyúrj belőle közepes keménységű tésztát. Pihentesd hűtőszekrényben 2-3 órán át.
Ezt követően borítsd lisztezett gyúródeszkára, és nyújtsd körülbelül 8 milliméter vastagságúra. Kend meg a félretett tojásfehérjével, szórd meg reszelt sajttal, és derelyevágóval vágd ujjnyi széles csíkokra. Helyezd sütőlapra, és használj sütőpapírt is.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 180 fokon kb. 20 perc alatt süsd szép pirosra.
(Vass Lászlóné ezt a receptet korábbi versenyünkre küldte.)