Pezsgő, malacsült, lencse: mind nélkülözhetetlen a szilveszteri és az újévi asztalról. Az óévbúcsúztatóhoz számos hagyomány kapcsolódik, ezeknek nagy része az étkezéssel függ össze. Ha vendégeket vársz, akkor sem okoz nagy nehézséget, hogy hagyományos finomságokat csempéssz az asztalra. Íme, néhány ötlet!

sult_malac

Szinte biztos, hogy a legtöbb vendéglőben, sőt kisebb társaságban is megkínálják az évbúcsúztatókat malacsülttel. Nem véletlen, hiszen régen úgy tartották, hogy a malac kitúrja a szerencsét az új esztendőre. Ne felejtsd el meghúzni a malac farkát – akár sütés, akár étkezés előtt! Szárnyast viszont semmiképpen ne tálalj fel, hiszen elkaparja a szerencsét.
A hallal a boldogság elúszhat, a nyúl pedig elfut a sok jóval.

A virsli és a kocsonya is tipikus szilveszteri étel, ráadásul ezekkel nem is nagyon foghatsz mellé. Ha vendégeket vársz, könnyen elkészíthető salátát – majonézes kukoricát, krumplisalátát is tehetsz az asztalra.

lencse

Nagyanyáink szerint január elsején muszáj valami szapora ételt is fogyasztani, erre a célra a lencse tökéletesen megfelel. Aki boldogságra vágyik, egyen szőlőt az évfordulón. Ne feledkezz meg a szerencsepogácsáról sem!

Eseményekben gazdag évre vágysz? Fogyassz angolnát! A sok hagymát viszont kerüld az első órákban, különben sok bosszúság várható.

Ha tudod, hogy sok alkoholt iszol, előre elkészítheted a korhelylevest, amely segít átvészelni a macskajajt.

pezsgo

A pezsgő nem véletlenül lett az újév itala. A sok buborék ugyanis a pénzt, a gazdagságot jelképezi. Szilveszterkor a bólé is nagyon kedvelt a bulizós társaságban. Nagyon hamar és könnyedén elkészítheted. Egy liter vörösborhoz önts egy üveg pezsgőt. Tehetsz bele fehérbort, sőt az ínyencek konyakkal, gyümölcslikőrrel is  megbolondíthatják. Citrom, narancs, alma, de szinte bármilyen gyümölcs kerülhet a bóléba.

Egy középkori babona szerint fontos, hogy szilveszterkor minden étel elfogyjon. Akkor az új évben senki sem fog semmiből hiányt szenvedni.