A legtöbb újévi fogadalomnak köztudottan nincs sok értelme. Kitaláljuk, megfogadjuk, aztán nem tartjuk be. Általában ez a menetrend. De mi lenne, ha csupa olyan dolgot fogadnánk meg anyaként, aminek nincs sok látszólagos haszna, mégis könnyebbé válik tőle az életünk hosszú távon? Legyen szó gyereknevelésről, háztartásról vagy önmagunkról. Íme a tízpontos repertoár!

1. A kevesebb NEM többet ér
A szó szoros értelmében véve! A „nem szabad”, „ne csináld” szavak helyett használj inkább pozitív felszólításokat gyermekeddel, például a „ne bántsd az öcsédet” helyett menjen a „légy kedvesebb az öcséddel!”. A pozitív emlékeztetők ugyanis jobban megmaradnak a gyerkőcben, és az anyákban is kellemesebb érzést keltenek, mint a folyton korlátoló, fegyelmező szavak.

anya_lanya

2. Nem kell kettészakadni
Ne nézz céges e-maileket munka után, és fejezed be a feladatokat, ha otthon dolgozol, mondjuk este 6-ig! Sokkal kevesebb a stressz, ha száz százalékosan a gyerekre koncentrálsz, és csak előtte/utána a munkára. Persze ez sok esetben lehetetlen, de törekedni azért lehet rá.

3. Egy vacsora is elég
Sok anyuka hajlamos külön főzni férjnek, gyereknek, anyósnak, hogy mindenki igényének eleget tegyen. Vágd sutba a maximalizmusod, és legyen egyféle a menü! Szoktasd rá a gyerekeket, hogy együtt vacsorázzatok, ne külön.

4. A takarítás ráér
Minden anya álma a ragyogó otthon. De milyen áron?! Türelmetlenség és bosszúság jár vele kéz a kézben, ha a gyerkőc két percen belül feltúrja és bepiszkítja. Ezért idén csupán kéthetente kell felnyalnod a házat. Sőt, ha belefér a büdzsébe, havi egyszer hívhatsz egy takarítónőt. Grátisz.

tel_sport

5. A mozgás öröm lesz, nem kötelesség, fogyókúra vagy kényszer
Idén iktasd be a sportot az életetekbe, de ne úgy, mint eddig. Szigorú szabály, hogy csakis örömből mozoghat az egész család. Olyasvalamit csináljatok, amit mindenki boldogan tesz heti kétszer. Például a gyerekeknek tánc, zumba vagy egy közös családi bicajozás.

6. Gyerek nélküli pisilés
Ha a gyerkőc elmúlt már kétéves, megérti, hogy anyának is kell egy kis nyugalom. Legalábbis két percre a fürdőszobában vagy a WC-ben, míg a dolgát végzi. Vezesd be a gyerek nélküli pisilést. Hálás leszel a kétperces kitérődért!

no

7. Napi tíz perc csak magadra
A mindennapi őrületben jár Neked az a 10 perc. Kora reggel vagy késő este, de szakadj ki egy kicsit a taposómalomból, és foglalkozz csak magaddal. Napi 10 perc már heti 70 perc, ami pedig már több, mint 1 teljes óra.

8. Édesség egyszer egy héten
A cukrot úgysem tudod kiiktatni teljesen az életetekből. Az a doboz Nutella mindig ott fog lapulni aljasan a szekrény mélyén. Egyszerűbb bevezetni egy “bűnözős napot”, amikor mindenki kedvére nassolhat! Például vasárnap, hisz ilyenkor otthon az egész család, megengedett egy-egy szelet süti vagy édes muffin.

tévézés

9.  Tévézés csak lefekvés előtt
Hasonló feltevésből a tévétől sem kell végleg megszabadulni, elég, ha a fürdés utáni, lefekvés előtti órára korlátozod, amolyan nap végi levezetésnek. Így a gyerkőcnek sem kell megválnia a kedvenc, felvett meséitől, és Te is megnyugodhatsz, hogy utódaid nem lesznek a TV rabjai.

10. Anya ÉS Feleség
Mostantól igyekezz hangsúlyozni, hogy nem csupán anya vagy, hanem nő és feleség is, és ennek megfelelően jobban figyelj magadra. Nem feltétlenül csak megjelenésben, sminkben, öltözködésben, hanem abban a tudatban, ami növeli az önbecsülésedet, és vonzóvá tesz a Párod szemében.

Jász Veronika