A Fogtündér első látogatását 6 éves kor körül várják a nagycsoportosok, de az első tejfogacska kipottyanása bekövetkezhet ennél jóval előbb, vagy később is. Általánosságban elmondható, hogy 4,5-7,5 éves kor között bármikor előfordulhat. A szülőkben sok kérdés felmerül a fogváltás kapcsán. Dr. Kárász Szilvia fogszakorvos összegyűjtötte a legfontosabbakat.


– Szabad ilyenkor mozgatni a fogat, vagy hagyjuk, hogy magától essen ki?

Az erősen mozgó tejfog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzad, begyullad, érzékennyé válik, így a fogmosás sem lesz tökéletes. Ezért azt ajánljuk, hogy nyugodtan mozgassák a kicsik ezeket a fogakat, hogy minél előbb visszaálljon a fogíny egészsége.

– Kibújt a maradó fog, de a tejfog még nem esett ki. Ki kell húzni ilyenkor a tejfogat?
Ha a tejfog mozog és a maradó fog éli része éppen csak előbújt, akkor nem szükséges azonnal eltávolítani a tejfogat, várhatunk pár hetet vele. Ha viszont a maradó fog koronai része már legalább félig előbújt vagy azt látjuk, hogy a tengelye nem egyezik meg a tejfog tengelyével, akkor érdemes minél hamarabb eltávolítani a tejfogat, hogy a maradó fog ne kezdjen el rossz irányba előbújni.

– A frissen kibújt maradó fogak nem tökéletesen illeszkednek a sorba. Mikortól kell szabályozni?

A gyermekek maradó fogainak mérete az előtöréskor is már megegyezik a felnőttek fogainak méretével, az állcsontjuk mérete viszont még közel sem akkora. Az állcsont folyamatosan növekszik, legerőteljesebben 8-12 kor között. Ezért természetes, ha a fogak 6-8 évesen még nem férnek el tökéletesen egymás mellett. Az enyhe torlódás a csontnövekedéssel megoldódik, erősebb eltérés esetén 12 éves kor körül javasoljuk a rögzített fogszabályzós kezelést.

– Nem pont olyan fehér a maradó fogak zománca, mint a tejfogaké. Mi az oka?

A tejfog és a maradó fog zománcának szerkezete lényegesen eltér egymástól, ezért a színük sem lesz megegyező. A tejfogak inkább kékesfehérek, míg a maradó fogak színe sárgásfehér. A fogváltás során egymás mellé kerülő tej- és maradó fog színe között erős különbség lehet, de ez teljesen természetes. Amikor már nem lesznek tejfogak, sokkal fehérebbnek fogjuk látni a maradó fogakat.

– A tejfog szuvasodott, begyulladt, letört a koronai része. Ez befolyásolja a maradó fog áttörését és épségét?

Tejfog szuvasodás, törés vagy rövid ideig tartó gyulladás semmilyen hatással nincs a maradó fog fejlődésére, de hosszú ideig, akár hetekig, hónapokig fennálló kezeletlen gyulladás a maradó fog zománcfejlődésében zavart okoz.

+1 tipp:
Könnyítsd meg, tedd élvezetesebbé a fogváltást a Fogtündér segítségével! Egyes országokban legalább olyan híres, mint a Mikulás vagy a húsvéti nyúl. A legenda szerint, ha a gyermek a kiesett tejfogat a párna alá teszi elalvás előtt, éjszaka a jóságos Fogtündér eljön érte, és apró meglepetésre cseréli. A foghíjas gyerkőc így reggel ajándékkal a feje alatt ébredhet. A tejfogakat őrizd meg bájos tejfogtartó dobozkában!

Dr. Kárász Szilvia:

2005-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. 2011-ben letettem a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgát. 2009 óta dolgozom gyermekfogászaton, ahol próbálok vidám, barátságos légkört teremteni a rendelőben, hogy a gyermekek szorongás nélkül érkezzenek a fogászati kezelésekre. Saját tapasztalatom alapján hiszem, hogy a baráti kapcsolatok a kis páciensekkel olyan pozitív élményt jelenthetnek, melynek következményeként felnőttként is félelem nélkül tudnak majd részt venni a fogászati ellenőrzéseken.

Elérhetősége:

Skylark Dental
1221 Budapest, Honfoglalás út 59.
Tel: 06-30-565-1820

Ezt is olvasd el, majd mesélj róla gyermekednek!

Ismered a Fogtündér varázslatos legendáját?